O “radi reda” momentima

Jedna od stvari koja me najviše nervira u odraslom svetu su oni momenti kada nešto trebaš da uradiš zato što je “red”, tj. “radi reda”. Ne znaš svrhu tog zahteva, nemaš potrebu da ga ispuniš, ali “mora se” i “ništa ne pitaj”.

 Momak prvi prilazi devojci, red je. On plaća pića i prohteve devojci, red je. Devojka kuva i pegla, red je. (Ako nije red, onda ide ono objašnjenje: žensko je, što je još više besmisleno). Pa kad se posvađaju on/ona treba prvi/a da nazove, zato što tako mora! I onda na kraju raskinu jer su gubili vreme na inatno “tako treba, red je”.

Kada vidiš malo dete red je reći da je slatko. Pa ne mogu. Nisu sve deca lepa i treba hrabrosti da se to prizna. Kada je neko tužan, rezigniran, valja reći “prestani da plačeš, biće sve u redu… nije tako strašno..”. Pa možda u tom trenutku baš i jeste sve strašno, i možda nikad sve neće baš biti u najboljem redu.

A kada te neko ne voli, pa se sav obraduje kad te vidi, izljubi te ili govori “draga, ljubavi”? Čemu to licemerstvo?

Drugarica me podsetila na ono “izvini” radi reda. Izvini samo da bi se završio razgovor ili izvini da bi taj neko ispao čovek, i da bi se rangirao visoko u svojim očima. Iako se ne zna na šta tačno se to izvini odnosi. Rečima Izvini i Volim te jednostavno ne volim da se igram, i koristim ih onda kada ih zaista osećam.Puno toga radi reda sam iskusila sada u pripremama za svadbu. Na pozivnicama ide prvo ime devojke pa muškarca – zar je to bitno? Trebalo bi zvati ovog, onog, red je. Pa kićenje, mladenačke pogače, i kojekakva druga radi reda čestitanja i prikupljanja novca… Još kada jadnim mladencima čestitaš 100x što su se venčali, pa im se usta ukoče od silnog ljubljenja gostiju. E baš neću takvu svadbu..

Radi reda u blog svetu. Red je da se prate svi blogovi koji ti ostave komentar, pa čak i oni čiji ti je autor ostavio bogat i zanimljiv komentar tipa “super blog. Hoćeš da se pratimo?” A najbolji su mi oni koji ti postave to pitanje, ali će krenuti da te prate tek kad vide da ti pratiš njih. Blog common courtesy – nisam baš za to. Postoje neki blogovi koje rado pratim, ali njihovim autorima verovatno ne odgovara koncepcija mog bloga, te ne uzvraćaju isto. I meni je to skroz ok. Šta bih ja dobila time da imam jednog više pratioca, kad bi on bio neko ko ne bi bio inspirisan mojim postovima, te ih ne bi ni komentarisao? Zar nije bit blogovanja u iznošenju mišljenja/impresija i diskutovanju istih sa drugima, a ne u skupljanju pratilaca koji neće ni čitati ono što napišeš?

Koji su vaši omiljeni “radi reda” momenti?

Moje ime je Aleksandra. Ja sam majka i žena, psiholog i freelance pisac. Često mislim da nešto može bolje i lepše. Osim kada odlučim da uživam u trenutku baš onakvom kakav jeste. Jer, život je onakav kakvim ga mi napravimo!

Podeli ovaj postPin on PinterestShare on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

26 thoughts on “O “radi reda” momentima

  1. U pravu si od početka do kraja 🙂 Slažem se da trebaš raditi ono što ti sama misliš da treba, a po nekim glupim nepisanim pravilima koja nikome ne koriste..

  2. Slažem se s tobom u svemu, mrzim te reda radi situacije i nastojim se držati podalje od njih iako ponekad zbog toga znam ispati bahata, ali s tim mogu živjeti 🙂
    I ne podnosim one blog kometare, super blog oćemo se pratiti, nikad ne bacim pogled na te blogove, to tretiram ko spam. Više mi vrijede 3 kvalitetna komentara nego stotinu onih isforsiranih od ljudi koji ti vjerojatno ni ne pogledaju sadržaj bloga.

  3. za sve se slazem, samo mi je beba zao 😀 ja stvarno mislim da su sve bebe i sva deca slatka, jer su oni savrsen oblik coveka, neiskvaren, a onda ih roditelji oblikuju, pa sta bude… 😀

    1. U stvari sam mislila na malu decu, a ne bebe. Sad sam to i ispravila u tekstu, hvala ti. Ne znam kad sam pomislila za bebu da je ruzna. I kad su tek rodjene, pa su kao mali vanzemaljci, i tad su preslatke. Ali, za decu i dalje ostajem pri tome da mi se ne svidi svako 🙂

  4. šutjeti jer nije red progovoriti, kad netko docira, a stariji je/domaćin/on/a voli tak pričati gluposti. pa se ne složiš a ostatak stola te ružno pogleda, jer u TEBI je izgleda problem 🙂
    pokušavam ne raditi išta reda radi. ni kave, a kamoli išta bitnije. teže je, traži objašnjenja, ali nakon nekog vremena okolina se navikne da imaš odgovor a ja lakše idem kroz dan.

    1. Jaoooj, da. Ako je neko ko je bas autoritet ja mozda i ne odgovorim suprotno, ali se definitivno u tom trenutku ne smejem, ne govorim da se slazem, nego barem neverbalnom komunikacijom pokazem da se u stvari ne slazem i da treba da prestane da prica gluposti 😉 A ako me pita da prokomentarisem, e cek` da vidis sta imam da ti kazem 🙂

  5. Radi reda srecan rodjendan – ono kad ti zazvrnda skajp/fb da je nekome rodjendan pa ti cestitas jer svi drugi cestitaju..hejt..rodjendane dragih lljudi cuvam u pameti (ponekad zakasnim dan – dva al sta sad :))
    Radi reda komentar ne ostavljam. Procitam pa ako imam sta da kazem, kazem. Ako nemam, idem dalje..

  6. Odlican post! Također mi nisu drage te reda radi situacije, ovo je tako istinito sto se tice cijele blogosfere "Zar nije bit blogovanja u iznošenju mišljenja/impresija i diskutovanju istih sa drugima, a ne u skupljanju pratilaca koji neće ni čitati ono što napišeš?"

    you go girl! :*

  7. Neopisivo mi je drago što si napisala ovaj post, slažem se sa svakom tvojom rečenicom. Ja trenutno proživljavam "radi reda" odnose sa porodicom u kojoj živim privremeno, a sa kojom nemam ama baš ništa zajedničko. Ti bi se, kao psiholog, zaista naradila da dobiješ samo jednog njihovog člana. Radi reda u dobrim odnosima, jer "od davnina se znamo" ili "nemoj da se zamjeriš".

    Hvala ti što si me podsjetila da nisam jedina koja ne podnosi licemjerstva i kojekakve vrste lažnih "ljubavi".

  8. Promakao mi je ovaj post kad je objavljen, ali baš u zadnje vrijeme razmišljam o tome..život je stvarno kratak da bi vrijeme trošili na kurtoaziju bilo koje vrste…i frustrira me to kad nešto baš moraš radi reda..pogotovo to oko vjenčanja…a i ovo sa djecom! mislim, ja jesam majka, ali nisu sva djeca slatka i točka! al eo, tu sam voljna na kompromis, reda radi! 😉

  9. Odličan post!!! Slažem se u potpunosti, ne treba raditi "radi reda", uh kako to mrzim. Podsetila si me na moju svadbu, ništa nije bilo "radi reda", bilo je kako smo moj suprug i ja hteli. Nikakvo kićenje, pogače, kičeraj, presvučene stolice (pa na njima se sedi), baloni, konfete i slično. I opet bih uradila isto, bilo je savršeno, uz vesele goste, dobru klopu i odličnu muziku (koju smo izabrali po preporuci a da ih nismo ni čuli, pun pogodak). I to za decu, meni se drugarice uvek zgroze, šta ću kad sam iskrena, a uz to sam i majka! Mogla bih još da pišem, ali da ne zamaram, stvarno odličan post!!!
    Pozdrav Ivana

  10. Kod nas u Sarajevu je postalo reda radi poljubiti nekoga u obraze *cmok, cmok* kad se sretnete ili rastajete. Nema mi ništa mrže od tog pozdrava, pogotovo kad sam u društvu dobrih prijatelja i nekih njihovih prijatelja koji su meni ok, pa kad se pozdraviš s njima, moraš poljubiti i ove druge reda radi, da se ne osjećaju… Šta ja znam. Uglavnom, baš grozna navika koju volim da praktikujem samo s najbližima (iako njih radije zagrlim).

    Ima i ona reda radi 'kad ćemo na kafu', samo da bi se to reklo, nebitno što nikad nećemo na kafu.

    I tako 😀

  11. Jednom me je koleginica, dok smo svi koristili službene telefone i u rivatne svrhe, pitala- koga si sad slagala da ćete se videti. Jer me je čula kako kažem- ovih dana, a znala je da je to moja uzrečica tog, reda radi, kad baš neću nekoga da odbijem, a i ne planiram da ga vidim. I sada ponekad sebe uhvatim da kažem to… ovih dana. Ili sutra ili malo sutra. Ili nikad, svejedno.
    A kada je reč o blogouzvraćanju- po meni, sve je ok dok neko nešto ne traži, a nije spreman to i da uzvrati. Posebno ako je člaan grupe. Ne možeš smarati ljude porukama da ti odgovore na ovo ili ono pitanje, da glasaju za tvoje ovo ili ono, da komentarišu tvoje tekstove…a da istovremeno sam radiš sve suprotno od toga- zalepiš tekst, poručiš im da uživaju i nema te više do sledećeg teksta, čak ni da odgovoriš na komentare onih koje si napravio budalama da se ipak oglase. E, to mnogi ne shvataju. Posebno oni koji u najavi svog teksta obavezno narede- uživajte. E takve iz principa ignorišem.
    U svakom slučaju, pokrenula si jako zanimljivu temu.

  12. Sjajna tema na koju nemam šta da dodam, jer su svi već dodali. Osim možda eto onih brakova iz “takotrebanja” koji se sjkapaju bez l jubavi ili onih koji se iz “takotrebanja” trpe. Nego, jel hoćeš da pratiš moj blog? 😉

    1. Uff, kako to “tako se nalaze” ne volim. Ceo zivot provedes nesrecan, zbog ocekivanja drugih/drustva, zbog obicaja. Kojima cak ni smisao ne vidis, ali ko te pita! I kakvo pracenje bloga, molim te. Ta ja prvi put cujem za tebe 🙂

  13. Meni je najgore reda radi pustiti glupane da misle da su pametni. Ili drugim rijecima opisivati izme poput rasizma, fasizma, nacionalizma i kretenizam da se doticni osoba ne osjeca kretenom. Ako smatras neke stvari i radis neke stvari da si boga Jokin kreten si. Tacka. Opasan “reda radi” kojeg je na nasim prostorima kostalo preko 100000 zivota i rekla sam sebi nikad to vise u svom prisustvu necu dozvoliti. Respektujem sve ljude koje su to zasluzile. Inace dobra tema:)

    1. Ti si ovu temu prosirila i na neke globalne “radi reda” momente. Zaista je tuzno sto se i na tim nivoima svasta radi zato sto bi “tako valjalo”, i onda to nekoga kosta i zivota. Kada su u pitanju ti “izmi”, ja sam cesto imala priliku da se susretnem sa pozitivnom diskriminacijom dok sam bila aktivna u NVO svetu, kao odgovoru na nacionalizam, rasizam, homofobiju i sl. Pa tako svako ko je bio gay, Musliman ili neka druga vurnelabilna grupa u tim krugovima, ne samo da je bio ravnoporavan sa svima nama (jer su tome tezile sve nase aktivnosti i tako je trebalo biti), vec su cesto bili i na pijedestalu i u razlicitim vrstama prednosti u odnosu na nas ostale. Ni taj “radi reda” mi se nije svidjao tada 🙁

  14. Odlicna tema.Slazem se i sa komentarima i uglavnom se trudim da ne radim nesto zato “sto je red”. Ove godine sam cestitke za praznike poslala(istina telefonske)samo onim prijateljima i rodjacima sa kojima se cujem i vidjam i tokom godine mada su mi neki rekli da je red da cestitam svima jer je to red

    1. Odlican primer si navela. Kao i na FB – imas oko 1000 prijatelja, i ajd sad cestitaj svima rodjendan, jer “je red”. Epa, necu! Idem po osecaju i potrebi!

  15. Kada sam se ja udavala, evo sad će 15! nisam htela svadbu, bidermajer, venčanicu, pečenje i svašta nešto. Moja mama mal nije krepala od muke. Šta će reći svet?! Mož mislit! Ali eto izgurala sam da bude sve po mom, jer smo sve mi plaćali 🙂 Ponekad a sve što sam starija, radim neke stvari reda radi iz “uljudnosti”, posebno na internetu. Ja tebe ne poznajem, ne znam šta misliš o hiljadu i jednoj stvari. U ovom svemiru imamo mali, čudan i jedinstven kontakt. Nekada imam više energije i želje da u njega ulazim (čitajući, komentarišući) a nekad manje. I onda postoje ti momenti kada osećam da bi bilo ok da iz neke podrške i simpatije uradim nešto što liči na “reda radi” jer nije iz duše ili pete 🙂 Ali ne može sve ni biti, zar ne?

    1. U pravu si za taj internet svet. Kad malo bolje razmislim, i ja tu neke stvari radim iz uljudnosti iliti “radi reda”. Ali, to su i stvari i za kojima imam potrebu da ih uradim, a za neke druge za kojim nemam, ja to ni ne radim, iako bi bilo uljudno. Tanka je granica nekad izmedju tog “imam potrebu to da uradim” i “red je”. Drugim recima, nekada se te dve stvari preklapaju. Kako onda da ih nazovemo?

  16. Uh, gde me nadje? 😀
    Vidis da sam od one felne koja je namcor i za one lancane statuse po fb? 😛
    I gde me nadje za svadbu? To je jedan od razloga zasto je nismo imali, kontrol frik kao ja bi doziveo nervni slom zbog tog „red je” momenta. Cuj, momenta! Mozak bi mi eksplodirao.
    I da dodam na tvoj spisak jos jedno „red je”: red je dati ime detetu po nekom svom (ili bar onako kako zele babe i dede). P.S. Poslednje zanemari, vidi se koji hormoni trenutno rade. 🙂

    1. Ah, ta svadba. Puna je radi reda momenata. Ja sam sva sreca uspela sve to da zaobidjem, a dobar deo vencanja nismo mi ni placali. Puka sreca, rekla bih. A to za ime, heheh Pa kad dodje trece, cetvrto, onda nekako polazu pravo na to ime – dala je ime prethodnoj deci. Sto nam ne dozvoli da mi sada biramo? Dje ce joj dusa? 😀

Volela bih čuti tvoje mišljenje: