10 serija zbog kojih nećete izlaziti iz kuće

Svi koji me poznaju ili koji me prate po društvenim mrežama znaju koliko volim da gledam serije i filmove.

Iako je društveno poželjno pričati o tome koje i koliko knjiga čitamo, pre nego o serijama i filmovima koje smo odgledali, ja ću biti brutalno iskrena:

Od kad sam se porodila godišnje stignem da pročitam oko 3 knjige.

A serije i filmove gledam kad god uhvatim slobodan trenutak. Verovatno jer mi trenutno tako prija. I nije me sramota da to priznam.

Volim taj osećaj navučenosti na serije, kada ne možeš da dočekaš sledeću epizodu i kada gledaš u sat i moliš Boga da vreme što sporije protiče, jer je radnja toliko uzbudljiva da poželiš da epizoda večno traje.

Upravo su to sve kriterijumi koje po meni jedna dobra serija mora imati. Ne volim kada je akcenat na akciji/borbama i kad ima hiljadu glavnim likova (kao npr. u GOT). Važno mi je da je gluma dobra, da su dobro razrađeni likovi i odnosi među njima. Još kad na to sve dodaju kvalitetnu muziku, ugođaj je potpun.

Ovo su po meni najbolje serije ikad snimljene

Bilo mi je teško izdvojiti njih 10 koje su me najviše dojmile, ali sam uspela to da uradim vodeći se osećajem koji sam imala gledajući ih.

Nisu poređane po nekom posebnom redosledu.

1. Peaky blinders

peaky blinders

Ako bih morala da odaberem jednu seriju koja mi je ipak najomiljenija, možda bi to bila ova. Omiljena serija David Bowie-a i Brad Pitta, serija u kojoj želi da glumi pola svetskog glumišta.

U centru priče je gangsterska porodica u Birminghamu, dvadesetih godina prošlog veka. Iako se radi o gangsterima, akcija i kriminal su u drugom planu. Primarni su glavni likovi, njihovi odnosi i izazovi sa kojima se susreću. Odlična gluma, naročito glavnog glumca Cillian Muprhy-ja. Fenomenalne scene, produkcija i dijalozi.

A muzika? David Bowie, Nick Cave, brit pop i sl. Da li je potrebno još nešto dodati?

2. Breaking bad

breaking bad

Slična prethodnoj seriji, ali smeštena u moderno vreme i to u Ameriku. Walter White, glavni glumac saznaje da ima rak i da mu je ostalo još malo vremena da živi. Obzirom da nema više šta da izgubi, kreće da proizvodi i prodaje metamfetamin, ne bi li obezbedio svoju porodicu.

I ovde su akcija, droga i kriminal u drugom planu. Dominantne su moralna transformacija glavnog lika i odnosi sa drugima na koje to ostavlja traga.

Ovo je jedna od onih kultnih serija koje su svi gledali. Anthony Hopkins je čak pisao pismo zahvalnosti glavnom glumcu i producentima nakon što se oduševio serijom.

3. Westworld

westworld

Kad smo već kod Ser Anthony Hokins-a, on je glavni glumac u ovoj fantastičnoj seriji. Iako je osnovni žanr serije sci-fi, ona je pre svega jedna dobro razrađena drama. Ja nisam neki ljubitelj čistog sci-fi, pa vam tako nešto ne bih ni preporučivala.

U centru dešavanja je futuristički park za bogataše, u kom oni mogu da ispunjavaju svoje najmračnije želje i potrebe, sve sa domaćinima robotima koji tamo žive. Roboti su u ljudskom obliku i njihove veštačka ineligencija je dovedena do savršenstva. Iako bi trebala da se razlikuje od ljudske svesti, sve vremenom naravno počinje da izmiče kontroli, pa ti roboti počinju da se sećaju, da osećaju i sl. I polako sve kreće da ide dođavola.

Jako jaka serija. U prvim epizodama će možda biti teško da shvatite ko je ko, šta je šta, ali vrlo brzo ćete ući u fazon, ne brinite.

4. The Handmaid`s tale

the handmaids tale

Ovogodišnja serija. Premoćna, sa zanimljivom  i originalnom radnjom. I ona je označena kao sci-fi, ali je sve samo ne to.

Radi se o zamišljenom totalitarnom društvu, u kom su ženi oduzeta sva bitna prava. Društvo ima veliki problem sa natalitetom i tim povodom preostale plodne žene uzimaju kao sluškinje za pripadnike vlasti i njihove žene, ne bi li kroz određene ceremonije zatrudnele i rodile im decu.

Drama koja nije za svačiji stomak, ali ja volim da kažem da je to ona “prijatna težina” koja ti prija, jer pokreće niz različlitih emocija i razmišljanja dok je gledaš. Nažalost, ali mogla bi da se povuče paralela ove izmišljene serije sa nekim modernim dešavanjima iz stvarnog života.

 5. Spartacus: Blood and sand

spartacus

Ovo je epska priča koja je meni neuporedivo bolja od planetarno popularnih GOT. Jednako moćne scene, samo još surovije i sirovije – jer tako je i bilo za vreme Rimskog carstva.

Ovde nema previše glavnih likova da se na kraju pogubiš i više ne znaš ko je ko. Jako dobro razrađeni likovi i faze kroz koje prolaze.

U centru dešavanja je Spartacus, gladijator u kući Batiatusa, koji kasnije vodi sve robove u brobu protiv Rimskog carstva koje ih je zarobilo. Izdaje, spletke, sirove i strastvene seksualne scene i surove scene borbi.

Snimljene su tri sezone, a odgledajte i Spartacus: Gods of the arena. O gladijatorima u istoj kući, u vremenu pre nego što im je došao Spartacus.

5. Vikings

vikings

Još jedna kvalitetna epska priča. Ovaj put smeštena je na sever Evrope. Ragnar Lothbrok, najveći heroj svog vremena, vodi svoje Vikinge u osvajanje sveta. U seriji se prepliću istorijske i mitske priče. I ovde su pored borbi i osvajanja, možda više važni likovi i njihove lične borbe.

Vreme kada su u svoj svojoj sirovosti najvažnije bile čast, ponos i naravno, ljubav.

Takođe, jedna od top 3 mojih omiljenih serija.

6. The Tudors

tjudorovi

U moru istorijskih serija, ovo mi je možda jedna od omiljenih. Priča o Henry-ju VII i renesansnom periodu engleskog kraljevstva. O svim njegovim ženama, njegovoj brutalnosti, intrigama i odnosima sa svim mogućim vladajućim evropskim dinastijama iz tog perioda.

Johnatan Rhys Meyers je odličan u ulozi freaky kralja.

7. Shameless

shameless

Red je i da jedna komedija-drama nađe mesto na ovoj listi. Ja pratim američku verziju serije. Verujem da je engleska možda još i bolja.

U pitanju je luda porodica Gallagher u kojoj svi junaci pokušavaju da u siromašnom delu Chicaga mentalno i materijalno prežive uz oca koji je narkoman i alkoholičar. Svaki lik je jako dobro izanaliziran, svi su na svoj način ćaknuti i sigurno će vam prirasti za srce. Do sada je bilo 7 sezona i za razliku od mnogih drugih serija, ovde uzbuđenje, neizvesnost i drama nisu izostali do poslednje epizode.

I u pitanju je puno realnih scena, bez previše američkog ulepšavanja.

8. My so-called life 

my so called life

Ne znam da li postoji osoba koja u mladosti nije gleadala ovu seriju, a ako neko od vas ipak nije, neka to odmah učini. Mislim da su muzika, priče i atmosfera koji vladaju u ovoj seriji jednako univerzalni danas kao što su to bili i pre dvadeset i kusur godina kada sam je gledala.

Buntovna tinejdž serija, netipično američka, snimana da se svidi svima.

Svi smo u nekom periodu života prolazili kroz nedoumice i izazove glavnih junaka i upravo zbog toga njenu jačinu i univerzalnost vidim i dan danas posle toliko godina.

9. Stranger things

stranger things

Jedna od najboljih Netflixovih serija po mišljenju mnogih, a i po mom. Vraća nas sve u 80-e, i po muzici i atmosferi koja vlada u seriji. Samo što Winona Ryder sada ne glumi neshvaćenu tinejdžerku već neshvaćenu majku. Jednako dobro i jako.

U pitanju je mali američki gradić koji biva potresen iznenadnim nestankom dečaka. Svi se uključuju u potragu koja prerasta u borbu između građana i vlade, ovog i onog sveta, mogućeg i nemogućeg. Izuzetno uzbudljiva serija, sa odličnom glumom “nekih novih klinaca”.

(Ako volite onu čuvenu pesmu od Sigma & Birdy – Find me, ta mala slatkica iz spota je jedna od glavnih junakinja ove serije.)

10. Dexter

dexter

Dvoumila sam se da li da kao poslednji predlog stavim ovu seriju ili Homeland, ali je odluka ipak pala na Dextera. Možda zato što je u pitanju krimi drama sa neobičnim galvnim junakom, jako dobro osmišljenim i odglumljenim.

Dexter Morgan je preko dana forenzičar u Miami policiji, a noću je serijski ubica koji ubija ubice i druge ljude koje zakon nije uspeo da savlada. Akcenat priče jeste na tome kako uvek za malo neko bude na korak da ga otkrije, ali i na tome kroz koje sve faze prolazi neko ko ima psihopatsku strukturu kao on. Na kraju zavolite takvog jednog ćaknutog lika i molite Boga da ga ne otkriju. Skroz uvrnuto i izuzetno uzbudljivo! Do poslednje epizode.

A ovo su linkovi na kojima se informišem više o serijama i filmovima:

IMDB – centralna baza svega što možete saznati o filmovima,serijama, glumcima.

tv.com – sve o serijama, epizodama, terminima emitovanja

Filmske recenzije – otkriće od skoro. Detaljni opisi fimova i serija, po kategorijama.

Stuff dreams are made of – obožavam ukus ove devojke. Recenzije knjiga, filmova i serija.

A koje su vaše omiljene serije?

4 thoughts on “10 serija zbog kojih nećete izlaziti iz kuće

  1. Lep blog, lepo napisanoUkucah na googlu najbolje istorijske serije i izbaci mi prvo tvoj blog.Udjem pregledam i skoro sve odgledao,dobar izbor.Samo treba napomenuti da u seriji Breaking ban glumac Walter White pre svega “profesof hemije ” koji posle saznanja da ima rak pocinje kuvati kristalmet.

    1. Slazem se. Ovo je stari post.imam neke skandinavske favorite koji bih stavila u neku narednu listu 🙂

Volela bih čuti tvoje mišljenje: