Chocolate strawberry delight

Scroll down for English version

…iliti čokoladna torta bez brašna kojoj je bilo suđeno da postane čokoladni crumble

Već dugo želim da spremim jednu tortu koju sam videla na 24Kitchen, kod čuvene Anabel Lengbein. U pitanju je čokoladna torta bez brašna. Sa puno crne čokolade, kakaa, sa žutim šećerom. Skoro pa da kažeš da je zdrava. Koliko to jedan slatkiš može biti…
Međutim, po Internetu baš nije bilo recepata koji su identični onom koji sam na tv-u gledala. Našla sam ipak jedan, i on je opisan u nastavku teksta. 
Kada sam krenula da pravim kolač, falilo mi je jedno jaje. Da li zbog njega, ili zbog toga što to i nije taj originalni recept, desilo se da kolač nikako nije hteo da se stegne. Bio je preukusan, ali se lomio pri sečenju. Onda mi je na pamet palo da ga vadim kašikom kao crumble, preko njega poslužim sladoled od vanile, i sve serviram u činijici, umesto u tanjiru. 
I tako je nastao ovaj preukusni crumble… Pravim ga već drugi put, po želji mog muža! 

Potrebno je:

35g kakaa
80ml vruće vode
150g tamne čokolade za kuvanje
150g margarina
200-250g žutog šećera
100g mlevenog lešnika ili badema
4-6 jaja

Za preliv:
300g crvenog voća (mešano, jagode, maline, višnje)
šećer u prahu
Umutiti kakao sa vrućom vodom. Odvojeno otopiti čokoladu sa margarinom. Dodati u smesu. Potom dodati šećer i bademe. Odvojeno umutiti žumanca, pa dodati, potom belanca, pa dodati u smesu. Peći u okruglom ili pravougaonom kalupu na 160C oko 1h.
Anabel je od gore posipala kakao i sok od malina. Ja sam istopila mešano crveno voće sa šećerom u prahu i prelila preko celog kolača.
U činije prvo iseći jagode, pa dodati kolač. Od gore staviti željeni broj kugla sladoleda od vanile i ukrastii svežim jagodama i listovima mente.English version

… or flourless chocolate cake which was meant to become a chocolate crumble
For a long time now I want to make one delicious cake which I saw on 24 kitchen, in the show of famous Anabel Lengbein. The cake in question is a flourless chocolate cake. With lots of dark chocolate, cocoa, yellow sugar. You could almost say that it`s healthy. As healthy as one cake can be. 
However, I couldn`t find lots of recipes of this cake on Internet. I found one similar, which is described in the following text.
When I started to make this cake, I was lacking one egg. Whether it was because of this one egg, or it was because this wasn`t the original recipe, the cake didn`t want to thicken. It was delicious, but I couldn`t cut it nicely. Then I wanted to try taking it with a spoon, like a crumble, and to serve it with vanilla ice cream. I also served it in small bowls, instead of a plate.
And that`s how this delicious crumble was made. I`m making it for a second time, on demand of my husband.
You`ll need:
35g cocoa
80ml hot water
150g dark chocolate
150g butter
200-250 g yellow sugar
100g crushed almond or hazelnut
4-6 eggs
For dressing:
300g red fruit (mixed, strawberry, raspberry, cherry)
powder sugar
Mix cocoa with hot water. Melt chocolate with butter, add it to mixture. Then add sugar and almonds. Separately mix yolks, and then egg whites, and add all to the mixture. Bake it for around 1h on 160C.
Anabel sprinkled the cake with cocoa and raspberry juice. I melted mixed red fruit with powder sugar, and cover the whole cake with it.
Serve it in small bowls. First put cut strawberries. Cover it with crumbled cake, and then add vanilla ice cream. Decorate it with strawberries and mint leaves.

Aleksandrin izbor

posao iz snova aleksandra birta

Skoro je koleginica Jovana Miljanović napisala jedan izuzetno koristan tekst o tome kako da počnete iz Srbije od nule. Tekst sadrži puno zanimljivih linkova i saveta, te vam svakako savetujem da ga pročitate. Međutim, među morem zasluženih pozitivnih komentara na ovaj tekst, primetila sam i puno njih koji su bili u fazonu: “sve je to super kada nemaš decu” ili “nemam ja vremena za sve to, pošto već imam neki drugi posao (kojim nažalost nisam zadovoljna, ali moram izdržavati porodicu)“.

Ljudi-češće-znaju-šta-ne-žele

Skoro sam sa jednom poznanicom pričala o tome kako ima jaku želju da promeni posao. Dugo je na istom radnom mestu na kojem je izuzetno nezadovoljna i slabo plaćena. Razgovor je počeo otprilike ovako:

7 Responses

  1. Drage moje, hvala na podrsci i lepim komentarima. Zaista je preukusna delicija, i preporucila bih je i u vidu crumbla i kolaca. Novost posle drugo pravljenja je da sam dobila KOLAC. Ovaj put sam stavila 6 jaja i do sutradan se dobrano stvrdnuo. No, nama je nekako bio drazi kao crumble, pa smo ga mrvili pri posluzivanju 🙂

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi poboljšao vaše korisničko iskustvo. Ukoliko nastavite da koristite sajt, smatraću da se slažete sa prethodno navedenim.