Sitonija na našem dlanu (epizoda: plaže)

Ono kad…

… kreneš na more sa uključenim grejanjem u kolima. Pa ne možeš a da ne strahuješ šta ćeš raditi 10 dana sa malim detetom i nevremenom.
… svi spominju talase u mestu u kom trebate odsesti, a ti se pitaš da li će beba biti spremna da sa njom istražujete druge plaže koje su pogodnije za kupanje.
… kada shvatite da je u materijalnom smislu ovo bio preveliki zalogaj za vas, i da vas po povratku čekaju prazni računi i dete koje kreće u vrtić.
… podžapate se pred put i ni jednom od vas se više ni ne ide na more.
… mali vrišti i nervozan je već danima od zubića koji su krenuli u ofanzivu.
… stigneš na more i sve krene koliko toliko ok, ali ga ti zubići toliko napadnu da po prvi put prolazite kroz sve najozbiljnije simptome – od tempreature do njegove nervoze i besomučnog vrištanja. Pa do osećanja nemoći jer više ne znaš kako da mu pomogneš. A on i dalje vrišti. A ti ne možeš a da ne sakriješ svoj zahtev da na moru ovako ne bi trebalo biti, jer si baš zamislio da se beba smeje kao i uvek, da se praćaka u vodi i da se igra u pesku. Kao i druga srećna deca čije si slike video po fejsu. A ovako ti danima vataš samo minut dva kada nije nervozan i kada vam da i nagoveštaj osmeha, pa brzo u vodu ili sa kanticama u pesak. Jer on je baš veselo dete. On baš voli da se kupa.

I onda to sve nekako prođe, i do kraja letovanja se naniže i par realno savršenih dana. Pa shvatiš:

… da ste na kraju bukvalno svih 10 dana imali savršeno vreme za plažu. I shvatate da je početak septembra najbolji deo godine za letovanje sa detetom. Pesak ne prevruć da može opušteno da se hoda po njemu. More dovoljno toplo. Temperatura dovoljno visoka da ne morate već u 11h da trčite u sobu zbog deteta, nego možete i ceo dan provesti na plaži. Noći prijatne, bez potrebe za klima uređajem.
… a ti talasi su potcenjeni. Dete se tih par dana svakako nije kupalo, a za odrasle su talasi svojevrsan izazov.
… da ste uspeli obići gotovo celu obalu poluostrva. Sa detetom od 12 meseci.
…da si uspela svaki dan da se okupaš barem jednom, i pored toga što ti je svo vreme bio na siki zbog zubića koji ga muče.
… da je i on mučenik ipak ušao par puta u vodu i uživao. Za prvi put i nije tako loše.
… da si uspela da pročitaš čak nekoliko poglavlja knjige. Ipak nije uzaludno što si je nosila.
… da si uspela da napraviš pregršt divnih fotografija.
… da si jela nova jela, pila nova pića. Većinu dana bila baš odmorna.

… da ste se vas dvoje ponovo zaljubili jedno u drugo. I nijednom se niste posvađali!

Malo li je!

Bilo je ovo baš divno letovanje!

Aleksandrin izbor

posao iz snova aleksandra birta

Skoro je koleginica Jovana Miljanović napisala jedan izuzetno koristan tekst o tome kako da počnete iz Srbije od nule. Tekst sadrži puno zanimljivih linkova i saveta, te vam svakako savetujem da ga pročitate. Međutim, među morem zasluženih pozitivnih komentara na ovaj tekst, primetila sam i puno njih koji su bili u fazonu: “sve je to super kada nemaš decu” ili “nemam ja vremena za sve to, pošto već imam neki drugi posao (kojim nažalost nisam zadovoljna, ali moram izdržavati porodicu)“.

Ljudi-češće-znaju-šta-ne-žele

Skoro sam sa jednom poznanicom pričala o tome kako ima jaku želju da promeni posao. Dugo je na istom radnom mestu na kojem je izuzetno nezadovoljna i slabo plaćena. Razgovor je počeo otprilike ovako:

17 Responses

  1. Jaoooj, i ovako se nisam dovoljno nakupala. Taman razlog vise da sledece godine opet odemo tamo. Iako uvek volim da otkrivam nove destinacije, ali evo vec dva puta sam isla na Sitoniju 🙂

  2. Joj mi smo neki dan imali probleme sa zubicima.Kazem gore su mu dva nikla, mozda i na moru, a ja ih tek pre desetak dana vidim kada je zabacio glavu ja vidim dva velika zuba.A zato dole kada su mu nicali bio je jako vezan za mene, nisam po noci na na wc mogla da odem on se probudi.Nije hteo u kreveticu ni trena da spava, bas je bio tezak.Sada je ok.
    A na moru nismo imali nikakve probleme, sve je bilo u redu sa njim.

    1. Hehehe Da, primetili smo da tu pise da je nudisticka plaza, a ljudimo cudno bilo i kad sam dojila, a kamoli da sam se cela skinula. Dosli turisti i starcu pokvarili nudizam 🙂

    2. Golo je golo,nemoj sad tu sitničariš 🙂 Mi kad smo bili turisti mu nisu smetali,taj skroz desno deo je kao nudistički koliko sam ja primetila,ali kad je dete malo to nije problem 🙂

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi poboljšao vaše korisničko iskustvo. Ukoliko nastavite da koristite sajt, smatraću da se slažete sa prethodno navedenim.