Zašto tvoja beba loše spava?

Da li si i ti jedna od mama koje slabo spavaju? Volela bi ti da spavaš, nije do tebe, ali u stanu imaš malog gospodara koji diktira drugačije. A imaš osećaj da si vremenom i sama zaboravila da spavaš duže od par sati, tako da sada već malo i jeste do tebe.

Prošlo je dosta vremena od porođaja i ti jedva i da imaš sa kim u okolini da se porediš po pitanju tog spavanja. Mama malog Pere ti je jedno vreme bila uteha jer, jel da, nisi sama. Ali, gle, on je u ovom uzrastu u kom je tvoja beba uveliko topovski odvaljivao veći deo noći.

A onda su ti bili preostali samo mali Mika ili Laza za poređenje. Sada ste u fazi kada su i oni već uveliko dobro spavali. To shvataš i polako zaključuješ da ti se ne isplati da svoje dete porediš sa drugom decom. Samo ćeš se još više stresirati.

Tvoje dete ima svoje navike, i bolje ih kao takve prihvati. OK, to zvuči logično. Let`s give it a try.

Prođu onda tako nedelje, a da se ti uopšte ne stresiraš. Beba voli da se budi, ali ti imaš snage da to ispratiš. Možeš ti to.

A onda se opet zaređa par noći kada se jedva i može reći da si spavala. Pa se sve boriš da ne razmišljaš ponovo o svim mogućim razlozima koji mogu uticati na to njegovo često buđenje. Jer, želiš i njemu da pomogneš. Imaš osećaj da se muči.

Da, čitala si više puta da je to često buđenje noću u stvari dobro za razvoj tvoje bebe, ali ti to u ovom trenutku nekako nema težinu.

A ostali razlozi? Uvatiš sebe da proveravaš svaku od tih stavki, i sve je čekirano, a on se opet budi.

 

beba spava

1. Toplo mu je/hladno mu je. 

Bilo je momenata da si ga malo jače obukla za spavanje, jer su te topli radijatori iznenadili. Pre toga se jednu noć zaista smrzao, jer je leto iznenada prošlo i uvatilo te nespremnu. No, sad si sigurna da to nije razlog, a on se i dalje često budi.

2. Zubići.

Malo, malo pa je to razlog. I preko dana balavi, grize, nervozan je. I žao ti ga je, jer možeš samo zamisliti koliko to njega boli. Ali, sada nema nikakvih drugih naznaka da mu rastu zubići, a i ne želiš da budeš jedna od onih majki koja uvek igra igru „blame it on the zubići“. No, on se i dalje često budi.

3. Ima lak san.

Uff, ova faza je baš dugo trajala. Taman ga uspavaš, zvoni ti telefon. Taman ga uspavaš, zapneš o njegovu igračku. Taman ga uspavaš, neko u ulazu jako lupi vratima. Ma san mu je bio toliko lak da su i koščice u tvom prstu, koje onako tiho puknu dok se rukama odupireš da ustaneš sa kreveta, bile dovoljan okidač za njegovo buđenje. A sad mu je san definitivno mnogo čvršći. Stariji je, stalno je aktivan, pa se baš lepo umori pred spavanje. Jede čvrstu hranu, koja je definitivno teža od tvog mleka. Sada zna da se desi da po pola noći spoji u čvrstom snu, jedva da se pomeri. Ali, opet, dođu noći kada se on i dalje često budi.

4. U snu ponavlja ono što je naučio u toku dana.

Joj, sećaš se i tih noći. I koliko su čak i sablasno mogle da  izgledaju. Tvoj mali anđeo se znao noću pretvoriti u malog zombija, koji je znao tim svojim ekskurzijama po krevetu/krevetiću dobrano i da te uplaši. Naročito kada je propuzavao. U sred noći se baca, pa digne na „sve četiri“, pritom vrišteći zatvorenih očiju. Pa ga grliš i ljubiš i nadaš se da će to što pre proći. Sada ste i tu fazu prošli, a evo ga – on se i dalje često budi.

beba neće da spava

5. Ružno sanja.

Možeš samo da zamisliš kojom brzinom protiču nervni impulsi kroz njegovu malu glavicu, i koliko novih sinapsi se tu stvara svakog momenta. Logično je da su mu onda i snovi vividni i jaki. A on još uvek ne zna uvek baš da razlikuje san od jave. I OK, to i sada može ponekad biti razlog. Ali, nije valjda da ga noćne more progone baš svaku noć?  Jer, on se i dalje često budi.

6. Zapušen mu je nosić, kašlje.

Ovo je posebno aktuelno zimi. Ne mora razlog biti samo neki virus ili bakterija. Bebe su zaista jako osetljive na suv vazduh i grejanje u zatvorenim prostorima, te neretko slinave, kijaju, kašlju. Nekad čak i mesecima.

Ali, šta je sa letom? Tada mu ni nosić nije curio, nije ni kašljao/kijao. A on se i dalje često budio.

7. Trening spavanja.

Dugo si izbegavala ovu metodu, jer ti nekako ne leži da svoje dete ostavljaš da plače. Onda su prošli meseci i meseci nespavanja, pa si u jednom trenutku očaja presekla i pomislila: „Gotovo je! Krećemo sa isplakivanjem!“ I kao krenuli ste, ali sa nekom svojom verzijom. Jer, ne možete da ga ostavite da plače. Naročito samog u drugoj sobi.

Pa „Ajde samo večeras da ga uzimam i dojim jer, deluje mi bolesno. Sada mi deluje da ga muče zubići. Joooj, nekako mu je noćas baš tužan plač.“ Pa, shvatiš da ta metoda nije za tebe. Za vas. Pa se manete ćorava posla.

Misliš da ti nije teško da se i dalje noću budiš. Samo da ga ne slušaš kako plače. A on se, naravno, i dalje često budi.

8. On traži tvoju siku.

Znaš da će prvu noć spojiti onda kada budeš prestala da dojiš. Pošto to skoro ne planiraš, celoj prespavanoj noći se ni ne nadaš. I znaš da je tvoje mleko svarljivije od veštačkog, pa da je i to od početka bio razlog zašto se često budi.

Ali, on se već odavno ne budi zato što je gladan, a i dalje se de facto često budi.

9. On traži svoju mamu. 

E ovo je razlog kom se ja stalno vraćam. On mi je nekako najlogičniji, naročito onda kada ništa drugo nema smisao. On mi jedino leži i daje mi snagu da nastavim dalje. Čak i kada ućuti sa sikom u ustima, nije mleko to koje ga smiri. Razlog sam pre svega ja. Moja blizina, moj miris. Ljubav i sigurnost koju mu pružam.

Proći će i ova faza. Tvoj mali zombi će postati otelovljenje one čuvene izreke „spava kao beba“, jer će kao top pored tebe spavati. A ti ćeš se sa setom prisećati svih ovih momenata kada je čak i noću ustajao da se malo mazi sa svojom mamicom. Jer, za to će i preko dana sve manje biti vremena!

Mama, koje objašnjenje kod tebe najviše pali? Podeli sa mnom. Ako si mama čija beba spava celu noć, nemoj se javljati. Trenutno se ne razumemo. Jer, moja beba se i dalje često budi 🙂

 

Ovakve i druge slične savete, kao i pregršt zanimljivih igrica vezanih za najvažnije razvojne izazove vašeg deteta, pronađite u Dnevniku srećnog odrastanja. Više o njemu na ovom linku.

Aleksandrin izbor

posao iz snova aleksandra birta

Skoro je koleginica Jovana Miljanović napisala jedan izuzetno koristan tekst o tome kako da počnete iz Srbije od nule. Tekst sadrži puno zanimljivih linkova i saveta, te vam svakako savetujem da ga pročitate. Međutim, među morem zasluženih pozitivnih komentara na ovaj tekst, primetila sam i puno njih koji su bili u fazonu: “sve je to super kada nemaš decu” ili “nemam ja vremena za sve to, pošto već imam neki drugi posao (kojim nažalost nisam zadovoljna, ali moram izdržavati porodicu)“.

Ljudi-češće-znaju-šta-ne-žele

Skoro sam sa jednom poznanicom pričala o tome kako ima jaku želju da promeni posao. Dugo je na istom radnom mestu na kojem je izuzetno nezadovoljna i slabo plaćena. Razgovor je počeo otprilike ovako:

90 Responses

 1. I ja stalno kazem da ako bilo ko od vas dvoje vise ne uziva u dojenju, treba ga prekinuti. Ja doduse jos uvek ne osecam to mucenje, i zato bi valjalo da cutim i za spavanje 🙂

 2. Svaka cast! That`s the spirit. To su meni one opisane nedelje kada ustajem, odradjujem sta treba, i nastavim da spavam. A onda dodju opet i oni dani kada oept po glavi prevrcem sta bi mogao biti razlog. Ili i ne prevrcem, nego jednostavno ne mogu a da ne primetim da sam bas umorna 🙂 No, tih drugih faza je sve manje, moram priznati. Vidno bolje spava moj zvrk, ipak ima vec 15 meseci!

 3. Ja sam ovo prebolela odavno. I više mi ne izgleda tako strašno. Brzo se zaboravi. Moji su tražili mene. Zato sam rešila problem tako što sam izabrala da spavamo u istom krevetu. Pobegla sam kada sam osetila da mogu i bez mene. Bez žurbe i spontano. I jedno vreme sam se spontano budila noću. Iz navike….

 4. To spontano budjenje me uveliko posecuje 🙂 Spojim par sati sna, pa se vec po navici budim. A on mili zna da i dalje spava u tim trenucima. I onda ja samo razmisljam "sad ce se probuditi, sad ce", i moguce da ga tom energijom i mislima i probudim 🙂

 5. Uff, mogu da zamislim kako ti je bilo. Slicno se i nama desavalo, doduse do nekog 11./12. meseca. Od tada napokon vidim pomake na bolje, i to trajne. Ali, tada je sve bilo nocna mora. Svaki dan sve gore, i tu nema kraja. Jedan korak napred, pet nazad. I tako non/stop. Bolje je spavao odmah nakon rodjenja. No, vazno je da je to sve iza nas. Sad nam ostaje da ponovo naucimo da spavamo neprekidno po par sati. Sa ili bez njihovog budjenja 🙂 Laku noc, draga!

 6. A zamisli varijantu gde starija spava kao top od rodjenja i onda dodje ovo malo čudo i onda na ono standardno pitanje:˝Kako spava?˝ odgovor je uglavnom bio:Pa nas troje volimo da spavamo,ona baš i ne.Znam da sam se smejala od muke na one tekstove koliko bi trebalo da spava novorođenče.Mislim da bi i mi završili kod neurologa da nije bio maj i da nismo otkrili da može da spoji po sat i po u komadu ako spava u kolicima (ali u pokretu) ili je u marami-koliko sam se tada samo uželela kuće od silnog tabanjanja okolo.I otkrovenja posle čitanja neke teme na Rodi da je to tačno to-jednostavno nije umela da predje iz faze u fazu sna,mogao si da navijaš sat na njeno budjenje na 2o minuta.Onda je malo porasla (10,11 meseci) i počela da spava dnevno spavanje uglavnom u cugu od sat i po ali noćno je i dalje ostalo propast.Uspeli smo letos da svedemo na jedno budjenje u zoru i to je trajalo kratko do prve temperature kad je sve opet otišlo dodjavola ali se poklopilo i sa izbijanjem četvorki.I par puta kada mi je prekrdašilo da izigravam cuclu to je bilo takvo besnilo sa bacanjem,udaranjem da nisam mogla da verujem kako tako malo stvorenje može da bude toliko besno.

 7. Nikad ne reci nikad – vazi i za situaciju kad imas dva deteta, ili cak i jedno, a sa vidljivim prelascima iz faze u fazu 🙂 Temperature, zubici – sve poremete. Ili, letovanje, kao sto je nama. Vratili se i ajmo sve iz pocetka!

 8. Dojila sam decu 18 meseci. Sin je brzo nakon prestanka dojenja spavao celu noc, pa sam se nadala da ce i kod nje biti isto. Bilo je gore, nije se vise budila cesto ali je, kada bi se probudila toliko vristala da je znala da probudi komsije u susednom ulazu… ne zezam se 🙂 Bilo je jako stresno i trajalo 2 i po meseca. ne znam sta je bio uzrok i nadam se da smo sa tom fazom zavrsili za sva vremena. Mogu samo da pretpostavim da je tacka 4. iz tvog teksta bila okidac. Situacija se pogorsavala ako bismo negde otputovali i kada bi se "punila" utiscima vise nego obicno. Ne znam da li je faza prosla sama od sebe, ali cini mi se da je pomoglo sledece:
  – uvodjenje rigoroznijeg dnevnog ritma koji joj je verovatno stvorio veci osecaj sigurnosti
  – smenjivanje aktivnosti "udaha i izdaha" ( to smo pokupili iz valdorfke pedagogije. Dakle, ako bismo citali knjigicu, gde ona prima nove informacije, sledeca aktivnost je slobodna igra…)
  – sat vremena pre spavanja praktikuju se samo mirne aktivnosti uz priguseno svetlo.
  – Striiktni rituali pred spavanje.
  Sada se ponekad budi, ali sve cesce prespava noc. Ako se probudi nema vise vristanja.
  Eto, mozda pomogne nekom ko je u slicnoj situaciji. Pozz 🙂

 9. Hvala ti puno na komentaru. Svako iskustvo puno znaci. Znaci, ne mora da znaci da ce sve biti drugacije kad prestane da siki 🙂 Rituale i mirne aktivnosti praktikujemo, a korisna mi je bas bila i info o "udah izdah" metodi. Zapamticu je i vec krenuti da je primenjujem, nevezaano za spavanje. Puno pozdrava od mene

 10. Meni je drago sto nisam usamljena u ovom problemu, a ucinilo mi se da jesam – vec neko vreme… Moj beban ima skoro 7 meseci, ne sisa, ali i dalje se cesto budi nocu…
  Pomislila sam da suprug izbegava tu obavezu umirivanja u nocima kada je njegov „red“ da „dezura“, tvrdeci da ne moze da ga umiri i da jednostavno beban trazi mene… Mislila sam da sam ja samo ta koja se vise trudi i ima vise strpljenja za uznemireno dete… Sada medju ovim razlozima vidim da to zaista moze biti istina… I apsurdno je koliko ta istina moze da prija, a ujedno odnosi tone sna i odmora neophodnog da bi se novi dan savladao…
  I da, ostaje mi da verujem da cu se jednom ponovo naspavati…
  I da, da, oni koji nemaju ovaj problem, najbolje da nas na to ni ovaj put ne podsecaju 🙂

 11. Mi smo njihova mnirna luka – ipak su u njoj plovili svojih prvih 9 meseci. Nego, slicno iskustvo ima i moja kuma. Jel je mozda poznajes? 🙂

 12. Prvo, hvala na komplimentima 🙂 Znam koliko je meni trebalo da cujem da nisam sama. Narocito u tom periodu od oko 8 meseci. Mislim da je tada spavanje bilo najgore. Propuzavanje, ustajanje i sl., pa sve to obradjuje nocu. Kleci i kao da hoce da puzi usred noci, a sve uz vrisak i plac, verovatno jer mu se spava. Ili hoce da se igra u 4h i jednostavno NECE da spava. Ufff… No, proslo je. Prezivela sam. Tako ces i ti. Samo ponavljaj nasu omiljenu roditeljsku mantru: Proci ce. Uz: Mogu ja to. Nisam sama! Kad prohodaju, pa jos rano krenu da ustaju za vrtic, definitivno cvrsce spavaju. Evo sad mi mali sa punih 21 meseci ponekad cak i celu noc prespava. Zamisli, poneku noc 🙂

 13. Imali smo i mi različite faze sa ređim ili češćim buđenjem, ali nikad nije spavao duže od 4 sata bez prekida za ovih devet meseci. Sad kad odspavam tri sata ili duže u cugu baš se odmorim, navikao mi se organizam na isprekidan san. Jedino što je dobro je što se retko dešavalo da se noću razbudi do kraja, to bi mi bilo teže i od buđenja po 5-6 puta.
  I meni su svi ovi razlozi prolazili kroz misli, i dodaću još jedan – problemi sa gasovima ?
  Hvala puno za ovaj tekst, prava je podrška čuti iskustva majki i beba koje prolaze kroz slično. Kako vi sada spavate?

 14. Pa mi sa 27 meseci i dalje spavamo saroliko 🙂 Desilo se par puta da je prespavao celu noc, jednom prilikom cak i 5/6 dana zaredom, ali sam naucila da se ne radujem tome prerano, jer je odmah posle toga usledila faza od 2/3 nedelje nocnih zurki 🙂

  San mu je definitivno cvrsci, i ako mu nije bas toplo, zapusen nos ili bolan zub, gotovo uvek mi da tih nekih 3/4 sata u cugu. Kao sto kazes, navikla sam da funkcionisem tako. Mada su mi mnogo vise prijala ovih par celonocnih spavanja, hehehe

  Da, gasovi su definitivno jos jedan razlog. Ni nama nisu bili strani!

 15. Drage moje, evo ja sam upravo legla i razmisljam da li da zaspim ili da sacekam da se probudi da ga smirim- a to moze biti: da mu vratim lazu, okrenem na drugu stranu,dam vode, ponudim mleka posto ne sisa, izmasiram stomak da ispusti gasove,podignem da podrigne, otkrijem ako procenim da je hladnjikavo, otkrijem ako mi se ucini da je neki stepen vise……ima li jos neko neki predlog??
  Budi se na svakih 20-40 min….ima 7meseci. Kao beba bio je bolji,budio se na savaka 2h. Srecom, brzo nastavi, ne bude dugo budan,samo zaplace kao da mu nesto smeta da spava, a on bi rado spavao. Ponekad stvarno pomislim da ne mogu dalje…..ne znam sta me drzi. Skoro sam zaplakala kada sam procitala vase postove i shvatila da nisam jedina. VOLIM VAS SVE!???

 16. Drzi se, mama. Meni je isto najveca kriza bila tu oko 8. meseca, pa onda oko 11. Smamo ce proci vreme i ti ces u trenutku shvatiti „hej, pa preziveli smo“ 🙂 I nikako se ne okruzuj mamama koje stalno pricaju kako im beba spava celu noc!

 17. Ja sam mlada mama. Moja beba ima 4 i po meseca. I noću se ne budi, samo se meškolji, vrti i plače. Vervotano bi se probudila ako joj me bih stavila dudu, dala da sisa ili je okrenula na levu iki desnu stranu. Imam osećaj da sve više i više traži da sisa noću. Imale smo ritam, lepo je spavala po 5 sati. Onda se osula-atop.dermatitis i tqda mi je bilo žao pa sam joj davala noću češće da sisa. Što je dovelo do toga da sada ne sastavim 1h sna. Mislim da je to uzrok… drugo ništa ne mogu da kažem sem da je strašno naporno.

 18. Jeste uzasno naporno, sve dok se ne naviknes i samo se zapitas kako uopste stojis na nogama, a mislila si da ces ljosnuti 🙂 San je retko kom detetu miran od prvih dana. Ako imas mame sa takvom decom oko sebe, smanji druzenje sa njima, ili ne pricajte o spavanju. Neka deca posle par mesec i to regulisu, a nekoj deci treba i po nekoliko godina. Evo npr. mom sinu od 2,5 godine. On sad naravno spoji neke cele noci i zaista mu je san mnogo cvrsci, ali evo vec nedelju dana mu je opet poremecen san, budi se. Sad mislimo da je to zbog toga sto je par dana bio bolestan. Mada se ni ne bavimo puno time vise. Naucis da guras, jer ti nema druge. I da prihvatis takvo stanje stvari. A i veruj mi – kad spoji celu noc, ja se budim na svakih par sati. Ne znam ni ja vise kako da spavam celu noc 🙁

 19. Uhhh…. tesko je kad procitas tako nesto, jer sama znam kroz sta prolazim. Naime, moj sin od 23meseca je odlicno spavao kao beba. Ocito ga neko urekao 🙂 onda sledi pakao… ne znam vise sta mu je da se onoliko budi. Pomisljam na svasta. Toliko sam neispavana i anksiozna, da sam od zdravog deteta napravila autistu 😀 vec haluciniram od nespavanja. A da, mali definitivno ima sindorm nemirnih nogu.

 20. Definitivno sanja nesto. Njemu je tesko i da se uspava, sam ne moze, vec samo ljuljanje, i to nekad zna da bude vrlo cesto. Kazu mi da ga pustim da place, probala i to, napravila samo gore. Toliko me namucio da na drugo dete i ne pomisljam.

 21. Proci ce i to. Jednom ce poceti cvrsto i dugo da spava. Moj je poceo tek sa 2,5 i evo sad vikendima mogu napokon da kazem da sam naspavana ? Delovalo je nedostizna.

  Ja licno ne volim to isplakivanje, ali smo u ocaju i mi probali. Jednu ili dve noci, i videli da to stvarno nije za nas. Ocigledno nije bilo ni za vas ni za vase dete. Narocito ne u tom uzrastu.

  Mucite se i vas dvoje, ali i vase dete. I ono uci kako da prebrodi razvojne faze koje su pred njim. Zavrsice se spavanje, doci ce nesto novo. A usput cete nauciti kako to da prihvatite i da uskladite sa svojim ocekivanjima.

 22. Hvala mnogo za sve tekstove! Pronalazim se u svakom. Imamo visoko zahtevnu bebu koja se noću budi 100 puta (prva 3 meseca se budila do 2xmaks noću). I imam mame oko mene koje se žale kad im se beba probudi u 6 i neće da spava narednih sat vremena, a prespava od 20h/21h uveče. :O
  Nema odlaganja dojenja, jer kad ona hoće da sisa, a ja nisam shvatila iste sekunde, grmi celo naselje. Kad joj se spava, a ipak bi još malo da posmatra oko sebe i da se poigra, opet čuju sve komšije – plače jer je pospana i ne zna sama da zaspi, a kad je uzmem da je ljuljkam, plače jer bi još malo da ostane budna. 😀 Ali je neodoljiva kad me pogleda i nasmeje se. I kao da tačno zna kad pretera, ja je spustim na krevetac, očekujući da će da zagrmi, a ona me pogleda umiljato i smeje mi se kao da zna da i meni treba reset da ne poludim. Pa onda sve ispočetka. I definitivno mi je omiljena mantra – proći će uskoro i ova faza. ????

 23. Sve te razumem ? I jel vidis da znaju da budu jako sarmantni i to tacno znaju kad je najbolji momenat, da ne mozes da im odolis.

  PS – Moj zvrk ima 3 godine i spavamo cvrsto vec pola godine. Tako da znas da je moguce… Tu su sad druge faze: Necu da se kupam, Necu da spavam i sl., ali to je vec druga prica ?

 24. Oho, ima nade za nas. ? Mi imamo 6 meseci tek. Pratimo blog i rastemo. Znamo da nismo same. ❤

 25. Sad mi je mnogo lakse, mislila sam da je moj bebac najnaporniji, ali citajuci vase postove sam shvatila da ipak i nije tako los. On nocu zaplace vise puta, dam mu dudu malo ga umirim i on spava i sve to radi zatvorenih ociju. Zna sam da se uspava… Hiljadu i jedan razlog mi je prosao kroz glavu, mada i dalje mislim da su zubi, s obzirom da sa 6,5 meseci ni jedan jos nije izbio. Pozdrav za sve mame i samo ponavljajte proci ce i to i uzivajte u vasim malim vragolanima

 26. Zvuci mozda surovo, ali istina je da nam ponekad bude lakse kad cujemo da nama nije najgore ? Proci ce sve to, kad tad.

 27. Ja prosto ne znam odakle da pocnem… Imam bebu od 14 meseci i nikada nije normalno spavala, ima izuzetno lak san (a nismo je drzali u tisini pa da joj zato smetaju svi zvuci), jedno vreme se uspavljivala iskljucivo sisajuci pa sam se kada zaspi izvlacila iz kreveta kao iz zmijslog legla, zatim smo presli na uspavljivanje tako sto smo je lupkali po fuzi da bismo nekako dosli do toga da sada legnemo zajedno i ona zaspi. Sanse da zaspi sama nema, desilo se dva tri puta sasvim slucajno, ali uglavnom kada dodje vreme za spavanje ako je ostavim u krevecu i izadjem place bez prestanka i toliko se uznemiri da mi vise treba da je smirim i uspavam nego da sam jednostavno to odmah i uradila. Neko vreme je prilicno pristojno spavala, budila se nocu nekad 2 – 3 puta, nekad i po 10 ali samo joj vratim dudu i nastavi da spava. Poslednjih mesec dana spavanje je prava agonija, prvo je imala fazu da se probudi i bude budna po dva sata u toku noci, a poslednjih nedelju dana se budi svaki cas pa se baca po krevetu, penje se po meni, valja se, ma cini mi se da uopste ne spava (a ni ja sa njom). Za sada ima samo 6 zuba pa se nadam da je nicanje nekih novih razlog, jos uvek nije prohodala i nedavno je primila MMR. Koji god da je razlog cini mi se da cu poludeti, cak i kada legne da spava ja ne mogu da radim nesto drugo vec po kuci idemo kao senke, pocnemo da gledamo film pa se na setam od sobe do dnevne uspavljujem je po ko zna koliko puta da bih na kraju uvek zavrsila sa njom u sobi jer nece da spava. Tako je i veceras, zaspala je u 21h, budila se tri puta do sada i evo vec sat vremen je budna, vrti se, umiri se pa pomislim sad ce da zaspi, ona opet skoci i tako…Stvarno saosecam sa svima vama, procitala sam sve vase komentare i jako mi je zao svih nas nenaspavanih mama, to je ono sto mi najteze pada u roditeljatvu, nedostatak normalnog sna. A ja sam ceo zivot spavalica, uvek sam spavala do podneva kada sam mogla i ovo me bas iscrpljuje, ne znam kako cu funkcionisati kada pocnem da radim…

 28. Ima dece koja prosto ne vole sama da zaspe. Prosla sam sve sto si opisala. Poceo je da spava celu noc sa 2,5 godine, ali evo i sa 3 nece sam da zaspi. Prosto to ne voli, nema mira da on sam legne a da zna da se u drugoj sobi nesto desava. Jos uvek moramo svi da legnemo sa bi i on zaspao. Uglavnom muz prvi zaspi, iako smo imali dogovor da se nadjemo posle u dnevnoj ? Samo sto sam ja vremenom naucila to da prihvatim i da se ne nerviram oko toga. Ti vecernji rituali u krevetu nas sve spajaju i sumiraju nam dan – citanje, rezime dana, i sl. Sad sam zaspi, i to se promenilo. Provlacim mu polako pricu da je ok da on sam ode u sobu kad mu se spava, a mi cemo doci, ali jos uvek ne pali.

  Mogla bih silom da ga primoram da lezi i zaspi sam, ali to plakanje i vristanje koje bi usledilo je nesto sto meni ne odgovara i beapotrebno je.

  Ono sto je meni sada lakse je sto sam odmornija, pa lakse prihvatam sve. Secam se da je bilo teze kada sam i ja bila neispavana ? Po mom primeru znaj da cete uskoro i vi vise spavati. Proci ce kao i sve ostale faze. I prezivecete, cak i na poslu, tako neispavani ?

 29. Evo, upravo se s ovim susrecem. Kad je cerkica bila manja (mada sad tek puni 4 meseca), pre nekih 2 meseca, budila se na 5-6h. Cak se tri puta desilo da je prespavala celu noc. Ali je legala oko 12-01. Ja krivim grceve, prehladu sa 25 dana, gde smo morali da pratimo njen ritam I potrebe. Onda je mama I jos neki prijatelji pridikovala, bebi treba rutina, mora da.legne u 8, mora da zna sta je dan a sta noc… a moja beba nocu spava sa nama, pa onda nece sama da zaspi. I kad sam pocela u rutinu da je vracam, katastrofa. 15 minuta sna I RESET! Ne spava se vise ni nocu ni danju. Ili se spava danju, jer zurke se prave.samo nocu. Cekam I ja to, ah naspavali smo se. Sa zivcima ili bez, kao sto rekose mnoge mame, sta.drugo da radim kad se probudi? Ili das siku, pa se uspava, ili jednostavno ustanes I igras se, jer joj se vise ne spava. Do jutra ako treba. A onda je stavis da spava a ti rucak, ves, peglanje… aj pa nek je sa srecom svima nama ‘naspavanim’ mamama.

 30. Mala je ona jos za rutinu. Čeka vas još puno skokova u razvoju 🙂

  I samo ćeš se jedno jutro probuditi i shvatiti da već neko vreme spavate po celu noć.

 31. Odustala sam od rutine, borbe, pravdanja. Nek spava kad joj se spava. Ni na sta necu da je teram. Nakon toliko porazavajucih tekstova „Kako da uspavate vasu bebu u 7 koraka“ (porazavajucih jer moje dete prkosi svim zakonima spavanja, a rekla bih da imam kome I da se pozalim), ovaj tekst je takav melem, tako umirujuc, takvu snagu daje, jer sam vec pomislila da sam jedini kreten koji ne zna da uspava svoje dete. Plus da dodam, beba samo sisa, nista flasica, nista duda. To joj je uteha, uspavanka, memkica, sve na svetu… a ona je meni najlepsi zivotni prilepak ?

 32. Razumemo se ?

  Uz sikenje idu i češća buđenja. To ide u paketu.

  A ti tekstovi su samo jedni u nizu u roditeljstvu. Treba naučiti da „pola pijemo a pola Šarcu dajemo“ ?

 33. Cao svima. Moj sin puni 9 meseci i do sads nije nikada prespavao noc budi se skoro na svakih tri sata . Danju spava jako malo jer smo guzva u kuci i niko nije pazljiv. Po mojoj svekrvi moje dete je divlje jer nikada ne prespavs 2 3 sata u komadu iskreno receno oni su divljaci ,jer odrasla osoba ne moze se uspavati od njihpve vike buke traske a kamoli mala beba on prosto nikada nije imao priliku da se naspava kao beba od nevaspitanih ljudi,i zato zbog njegovog neuskadjenog ritma spavanja ne krivim njega jer se stvarno muci i nema mira. Mucim se i s njim . Valjda ce to prestati nekad

 34. Vi bi prvo trebalo da rešite tu buku i takve uslove. A to na 3 sata i nevezano za loše uslove nije neočekivano. Proći će jednom sigurno. Želim Vam da to bude što pre i da se svi što pre naspavate.

 35. Cao mame,
  Bude mi lakse kada procitam vase komentare, pa bih podelila sa vama i svoje iskustvo. Mozda neko moze i da pomogne.
  Od samog rodjenja je spavao lose. Cesti grcevi, trajali su punih 5 meseci, zatim mala pauza u nocnom budjenju kada se svelo na samo 3 budjenja. I onda sa 6 meseci krecu muke. Bila sam srecna kad se probudi samo 5 puta. Ta faza i dalje traje, a on ima godinu dana. Tesko se uspavljuje i danju i nocu. Nocu se budi na tacno sat vremena, ne pomaze ni ljuljanje, duda, voda, nista, samo sisanje. Postalo je jako iscrpljujuce i fizicki i psihicki. Ne znam kako da izbacim te podoje, pokusala sam da mu dam ad mleko, ali nema nikakve razlike i opet trazi da sisa. Kad se probudi vrti se, stenje, vristi, ustaje, kao da negde hoce da ide… Stalno imam osecaj da ga nesto muci, vodili smo ga po lekarima, citala sam o homeopatama, prirodnim lekovima za spavanje i na sta sve nisam pomislila. Znam samo da stvarno ne mogu vise da ga dojim po 10 puta za noc, toliko nije sisao ni kao beba.
  I da, spava u svom kreveticu, uz priguseno svetlo, i sa tihom muzikom. Kad mu se ugasi slucajno muzika i tad se budi.
  Mislim da je ipak najveca greska jer sam slusala babice i doktore koji su mi govorili da prvih mesec dana obavezno moram da ga budim nocu da sisa na najduze 4 sata, verovatno je to sad i navika, a verovatno sam mu tako i sama san poremetila. Ali to je kad ne znas, nemas koga da te posavetuje, a jos sam i mlada mama.
  Pozdrav za sve. ☺

 36. Draga Tijana, mislim da to nije dezinformacija. Da nisi to radila, imala bi opasna začepljenja a i on ti ne bi dovoljno sisao. Prvih par nedelja se uspostavlja dojenje i jako je važno da podoji budu najviše na 3-4 sata. Mali ti očigledno ima lak san sad, možda su i zubići, toplo/hladno, a možda samo oseti tvoj miris i miris sike. Mi smo na par nedelja pokušali da spavamo u drugoj sobi, ali posle nekog vremena nije ni to pomoglo 🙂 I dan danas spavamo svi zajedno, ali u tom očaju sam i to pokušala. I uspevalo je jedno par nedelja. Budio se ređe. A homeopatija nam je u jednom trenutku pomogla tako što je mene smirila, jer sam bila užasno rezignirana i opterećena tim nespavanjem, da je to dodatno naravno uznemiravalo i njega, pa je spavao još gore. Dakle, tad je važno da granulice pije i majka, sa ciljem prihvatanja trenutnog nespavanja bebe, nasuprot katastrofiziranju koje od dugotrajne neispavanosti često imamo.

 37. Moje dete je spavalo od mesec i po dana po celu noc do pre 2 meseca. Tad se nesto promenilo, okrenulo i evo je sa 14 meseci se budi ili u 2 ili u 4 ujutru ? Potraje to budno stanje oko sat vremena. Inace teze zaspi, tesko nadje polozaj koji joj odgovara, a po celu noc se vrti i prevrce. To dotle ide da ona mucena sedne u snu i samo se preturi na drugu stranu. Inace, teoretske sanse nema da zaspi u krevecu zbog manjka prostora. Zaspi u nasem krevetu, pa je ja prebacim u njen krevetac. Nadala sam se da je ovo faza, ali obzirom da traje 2 meseca – pocinjem da prihvatam cinjenicu da sam vise spavala kad je izasla iz porodilista nego sad kad treba i na posao da se vracam ?

 38. Tako to ide sa njima – nista nije linerno 🙂 I moj je negde u tom periodu imao periode igranja u sred noci, a mi za koji sat na posao trebali da idemo. Verujem da je to neki skok u razvoju.

 39. Zdravo drage neispavane mame :). Mi smo po rodjenju sikili na svakih 2.5h, a kako smo oboje pocetnici u tome i smotani sikenje je trajalo svaki put po sat vremena, tako da sam od prvog dana kao zombi. Na sve to, grcici su nas mucili 3.5 mjeseca. Od drugog mjeseca pocinje budjenje nocu na svaka tri sata, a od cetvrtog zna produziti i do pet, plus smo naucili sikiti za 15min. I taman kad sam se ponadala da sve ide na bolje, u sedmom mjesecu pocinje bas lose spavati: budi se na svakih sat-dva. Sad imamo osam mjeseci i jos uvijek ta faza nocnog nespavanja traje. Ide jako rano na spavanje (oko 19h vec) i ustaje oko 5-6h. Probali smo pomjerati da kasnije ide u krevet ali nema bas nikakvog uticaja. Zubi su nam krenuli nicati jos u petom mjesecu i nike tad san poremetio pa njih ni ne krivim. Moze biti regresija sna, ali je onda uranila (javlja se oko 8-10 mjeseca). Dnevno imamo svaki dan rutinu i raspored hranjenja, spavanka, igranja i setanja kao i rutinu pred spavanje i za sada ne pomaze. Naisla sam na knjigu koja se zove: No-cry sleep solution od Elizabeth Pantley, divna knjiga koju svakako treba procitati. Sad sam u fazi implementacije ponudjenih sugestija. Nisam ubjedjena u uspjeh ali da se bar hocemo vratiti na budjenje svaka tri sata – mama presretna :D. U svakom slucaju, mnogo mi je lakse kad podijelim svoju muku, zn da me svaka od vas u potpunosti razumije i hvala vam sto u svom umoru i naporu procitate i moj post :*.

 40. Vas slucaj me puno podseca na moj. I knjiga je super, pokusavala sam da je primenim. Nesto je uspelo, nesto nije, no spavanje je i dalje nastavilo da cas ide, cas ne ide. Kod takvih beba najcesce nema linearnog napretka u snu. Mnogo cesce je ono „ju, pa mi spavamo vec nekoliko noci. Cuti, da ne ureknemo!“ 🙂

 41. Uh. Mi smo još baš maleni, 8.5 meseci. Jednom ili dva puta se budio zubića. Zapravo, dok je bio manji, mnogo je duže spavao, vezivao po 8-9 sati bez problema, ručka i nastavi odmah da spava još 2-4 sata. Sad se probudi u toku noći 1-3 puta uglavnom da se pomazi i jednom da se „dopuni“. Često ga nađem u sedećem položaju, par puta čak i kako stoji držeći se za ogradicu i spava ? Generalno mi je to slatko, jer se pomazi do 5 min i nastavi da spava, a izuzetno mučno kada se to ponovi 8-10 puta u toku noći ??? Mada, ja se vodim parolom „i to će proći, ni ti nisi dala svojim roditeljima da spavaju, pa im ništa ne fali“ . A i ja, koliko god da sam umorna uživam u tih dodatnih 5 minuta maženja ❤️ Kad poraste, biće „mama, ne blamiraj me, ja sam veliki“

 42. Oooo pa jel moguce da mi neko daljinski cita misli…hihihi….no uteha mi je da znam da nas ima…mi smo pre neki dan proslavili prvi rodjendan a nocno veselje i dalje traje….no nasa trenutno najaktuelnija uteha tj.obrazlozenje je: ma njemu je krevetac tesan,udara se o sipkice kad krene da se vrti u snu pa se zato budi…inace spavao bi on celu noc 100%….eh utehe,puste utehe….

 43. Cao mame. Ne mogu vam opisati koliko sam srecna sto sam pronasla ovaj blog,jer ste mi vratile osmeh na lice.. Mislila sam da sam usamljeni slucaj i da jedino ja ne umem sa svojom princezom. Naime,ona se budi na svakih 5 do 10 minuta. To je plac i vriska sve dok je ne uspavam sikom,ali vise ni to ne pali? . Znala je da visi na meni bukvalno po citavu noc,jer cim je spustim u krevetic ,ona se isti momenat budi. Odustala sam od svih caka za uspavljivanje,jednostavno radim kako ona zeli,a to je budjenje po 50 puta u toku noci. Ustvari,nekada ni ne stignem da zaspim,ona se vec probudila. Ni sama ne znam kako stojim na nogama,a komsiluk sigurno plasim svojim izgledom ..
  U svakom slucaju,mnogo sam se nasmejala citajuci komentare.

 44. I ja tvojim. Prisecam se te faze i ne mogu da verujem da sam izdrzala 🙂 Hvala sto si se prikljucila diskusiji. Drago mi je ako smo bar uspele da te nasmejemo.

 45. Odakle da počnem??Prvo su ga mučili grčevi,tipa stenjanja i napinjanja noću(nije bilo histeričnog placa danju),ali je bilo izvijanja posle 10tak minuta sisanja,tad naravno prestanemo.Onda faza spavanja od 22-2,podoj,spavanje do 5,masiranje trbe i “vožnja” bicikla da pusti gasove,pa spavanje do 8.Pa kreće faza trpanja ruku u usta,a sad se noću sa 4 mjeseca oko 2 probudi,ja mu dam siku,malo zaspi i kreće da se vrti,okreće glavu na jednu i drugu stranu,uglavnom cijelu noć provede na siki.Ustajem preumorna,jer zbog ukočenosti moram da mijenjam strane,a pojavilo se i crvenilo iza koljena?

 46. Citam komentare i kao da mi je malo lakse! Nismo jedini sto ne spavamo! Beba ima 4 ipo (ne dojim) meseca, preko dana spava po 20min,pola sata najvise. Uvece zaspi tek oko 23h i naravno budjenje po 4,5 puta, daj malo vode, daj dudu.. . Cudim se kako funkcionisem, svadjam se sa suprugom kao da mi je on kriv sto mali ne spava ?

 47. Svašta i nas i njih snađe u prvim mesecima. Želim vam oboma što pre da dođete do nekog bar prihatljivog mira 🙂

 48. Ima 15 meseci, noću se meškolji na oko 2 sata, sisa dobro okreće se, opet sisa…. potraje to dok ponovo ne zaspi. Ujutru preteška pelena. U zadnje vreme čak ima lakši san nego ranije. Svakako bih želela da je dojim bar do druge godine, ali i polako da se oslobađamo noćnih podoja. Samo što ne znam kako.

 49. Pogledajte na Super beba, FB grupi Moja podrska dojenju, ili na IG Milena Mama iz magarece klupe.

 50. Evo skoro 4 sata je, a ova mala kao da u snu prozivljava cijeli prethidni dan..nikako da ucvrsti san. Taman se uspava, spustim je u krevetac i opet dreka. I tako nocima, hodam kao zombi po danu i jos sam isijas zaradila noseci je tako. A tako je divno spavala do 7 mjeseca, dok nije propuzala. Drago mi je sto sam procitala ovaj blog i postove ispod..cisto da znsm da nisam sama, lakse je.

 51. Aleksandra,hvala puno za ovaj tekst i hvala puno ostalim mamama na komentarima,sad mi je mnooogo lakse kad znam da nisam jedina. Prezivecemo mi to ??????

 52. Hocete, sigurna sam ❤ Drago mi je da je ovaj tekst na kraju stvorio jednu mini zajednicu podrske za male nespavace

 53. Usli u deseti mesec. Prevrtanje ,sisanje ,okretanje, trazenje sike pa opet obrtanje .Kada je na stomaku lupka nogicama, kao da zeli da spava ali nesto joj ne da, nesto je sputava, smeta. Namesti se kao sa rukicama uvis ,i opet nemiri, okretanje …
  Procitah o homeopatiji. Primetih Alexandra da imate neke informacije o tome ,pa hajde da ih podelite!
  Da li mislite da je moranje poseta neurologu pre davanju takvog leka ?Ja razmisljam o leku ,Dormikind.U nedoumici sam zbog doziranja …
  Moj sin je inace pio iz te grupe lekova Mama Natura,Kindinorm,jer je lose sapavao do 11 te godine.To je resilo problem!Taj isti lek se ne daje deci ispod godinu dana.Dormikind da…Razmisljam o poseti neurologu samo ne znam da je neizbezno….
  P.S.Dok pisem,spava mi u rukama.Moze da spava pola sata sama ali se probudi i jedino ovako mogu da je dospavam.Kad spustim, odmah oci otvara. Inace je podne …..
  Pozdrav za sve majke …

 54. Homeopatske granule nisu lekovi. Funkcionisu potpuno drugacije od bilo kog leka, i sastav je nesto sasvim drugo. Zato mogu da se uzimaju i u trudnoci i od prvog dana zivota. Nemaju nikakvih kontraidikacija, mogu samo da ne deluju ako se ne potrefi pravi. Nema potrebe za bilo kakvim neurolozima pre. Ja sam isla kod homeopate koji mi je na osnovu detaljne anamneze dao granule i Bahove kapi.

 55. Da to nisu klasicni lekovi ali tako sam ih nazvala ,homeopatski lekovi. A cvetne esencije sam takodje koristila ,za sebe .
  Ako ste VI koristili kapi ili granule za svoje dete, zbog loseg spavanja, ispod godinu dana-molim za savet .Ako je moguce, konkretniji. Hvala Veliko.

 56. Spominjala sam neurologa, jer nam je neurolog prepisao homeopatski lek, Kindirnom. Za starije dete .Danas,ne koriste samo homeopate takve terapije za svoje pacijente .Mnogi veruju u takav vid lecenja.
  A nazivamo LEK ,jer nam pomogne, IZLECI, pa navika ljudska. Iako nam homeopatija pomaze da se sam nas organizam izbori i izleci.

 57. Homeopata je meni prepisala kapi i neke granule, nije rekla koje. Njemu mislim da sam davala njegov konstitucioni lek – Chamomilu. Za svakog je drugacije. Kao i sastav tih kapi. Nisu ucinile da vise spava, ali jesu da ja budem mirnija i da lakse prihvatam sve. Vremenom je, sa ili bez toga, i poceo da spava bolje. A ja se vise nisam opterecivala oko toga ?

 58. Moja beba od 10 meseci se budi svaku noć, a da nije ni gladna, niti joj je vruće/hladno, niti bilo koji od navedenih razloga može da se uzme u obzir. Nije nikad dojila. Koji je razlog za budjenje, ne znam. Jedino moze biti navika, jer smo je budili prva tri meseca noću da bi jela.

 59. Procitajte jos jednom tekst. Videcete da ako nije nista od navedenog, onda je razvoj ili nesto tako. Sto znaci da necete imati konkretan odgovor i moracete prihvatiti ?

 60. Procitala sam svaki komentar od pocetka i pronasla se u mnogima, toliko sam srecna, kako zvuci bizarno, ali jesam, jer nisam sama imajuci sve vas mame koje se razumemo. Toliko mi dajete snagu da koracam na dalje u nepoznato iako se plasim da ovo sto prozivljavamo poprilicno potrajati i neki koliko vidim pisu da su godine upitanju??? Zbog toga sam i ankciozna, depresivna jer naravno nespavanje je uzelo danak. Moja prica pocinjr sa njegobih 4,5 meseca, danas ima skoro 7 meseci. Mi ne spavamo uopste a sta to znaci, pa budjenje citavu noc na pola sata gde prvo hoce da doji pa onda nece jer presisa pa ga ljuljam 20min pa he vec vreme za budjenje zbog novog ciklusa od pola sata pa kada ga spistim on se budi, koprca nogicama i svaki dodir cebeta dok ga pokrivam po nogama ga odmah razbudjuje. Onda i ta propadanja sto se streca kao da pada zbog Morovog refleksa, kazu da do 6og meseca on nestaje ali moja beba kao da ga povremeno ima jos uvek. Mene sve to malo plasi jer nema naznaka boljitku, naprotiv svakog dana i svake noci je sve teze i gore. Aleksandra hvala na ovom tekstu, koliko me je rasplakao toliko me je i nasmejao. Samo me zanimaju te homeopatske tabletice i kome da se obratim za iste? Prvi put cujem za njih i da postoji alternativa da se daje bebama. Ja jesam prihvatila da je moj sin takav lakog sna i da se mnogo cesto budi ali nekada he mnogo tesko posebno kada u okruzenjh imam ososbe kojima je to cudno i kako nisam uspela da mh prekinem nocne podoje. Inace on je dojena beba i plus na sva ta budjenja nikli su mu zubici i gornji i donji i na svw to dodajte hiperaktivnost i napredan rast jer sa nepunih 7 msseci ima 10.2 kg i dugacak je 75 cm. Ne znam vise kako da se umori da bi se naspavao. Kupila sam sleeping program ali naravno ne ide koluko god postoje no cry metode. Volela bih da probamo bar ta homeopatska resenja jer def ovo pokazuje da on nema razvijen deo za spavanje, ako mozete da mi preporucite homeopatu tj kome da se obratim? Hvala jis jednom na svakoj napisanoj reci, svima nama je to uteha i uz ovu mini zajednicu nadam se da ce nam slatkw muke brzo proci….

 61. Draga Andrea, u Vašem odgovoru ste naveli puno faktora koji definitivno utiču na njegovo spavanje. Homeopatske granule i Bahove kapi mogu Vam eventualno pomoći da to lakše prihvatite. Nama su lično pomogle u tome, nisu ga „naterale“ da nešto bolje spava. Njegov razvoj mozga radi svoje. Takođe, ako ima problem sa zubićima, Morovim refleksom, trebalo bi onda da uzima i granule za to. Tu treba vremena da se potrefe koje će delovati, i ostaje pitanje da li će to sve biti dovoljno i za spavanje! Sa ove distance, mislim da mi je dosta pomoglo kada sam poradila na razmišljanju o tome da to može i godinama da potraje. Razmišljala sam od danas do sutra – nisam se više bavila time „šta ako ovo traje 3 godine. Jooj, neću izdržati!“ Takođe, prihvatila sam da je kod njega razvoj jednostavno takav i da jedino što mogu da promenim je da se ne nerviram puno oko toga, da čekam da prođe i da znam da to svakako neće trajati večno. Neminovan nusprodukt je bio taj da sam prestala u mislima da se bavim tim njegovim spavanjem. Bila na autopilotu po tom pitanju, i samo je došao dan kad je počeo da spava celu noć. A svi preživeli 🙂 Inače sam išla kod homeopatkinje u Homeopatskom centru u Novom Sadu.

 62. Mi uskoro punimo 13 meseci, ne znamo šta znači prespavati noć. Budimo se nekad 2, nekad 15 puta. Imali smo 16 zuba sa 10 meseci. Mesec dana ne dojimo, ali se i dalje budimo minimum 2 puta da popijemo puuunu flašicu mleka. Iscrpeli smo sve mogućnosti, pomirili se s tim… Valjda ću se do 3. godine podsetiti šta znači spavati celu noć.

 63. Hvala Vam na odgovoru, prihvatam iz dana u dan da je situacija takva kakva je. Uvek me iznenadi nekim novim ritmom kome se treba prilagoditi pa su ti prelazi malo tezi. Svesna sam da ce jednog dana proci, no nije svaki dan isti nekada ste puni elana a nekada ne pa zajedno uz to ide i prihvatanje. Uci me nekim novim lekcijama konstantno. Vazno je da ga ljubim konstantno i uvek mu sve pruzam na zahtev jer jedino tako je on srecan ali i ja. Hvala jos jednom.

 64. Moja beba ima 9 meseci i budi se nocu cini mi se sto puta. Vrti se, mase rukicama, ustane i sedne ali zatvorenih ociju, pa legne opet i primiri se jedino kad mu dam malo vodice ili mleka, zagrlim ga i ususkam pa posle nekog vremena opet. Danju je bas aktivan, puzi, penje se,…verovatno zato lose spavka, vise i sama ne znam. Sve je ovako ok, samo nocu je haos. Pozdrav svima

 65. Moguce je da nocu obradjuje sve utiske od dana. Ili je mozda nesto drugo ?

 66. Pisala sam kad je imao 4,5 meseca, sad ima godinu i isti je ? kaze doktorka takav karakter. Sad je malo lakse jer sam prihvatila da nece da spava, bude mi dovoljno i kad spojim samo 2h ?

 67. Postovanje ne naspavane mame ? i ia sam jedna ne naspavana mama. Mi imamo 10 meseci jos nismo prespavali celu noc. Citam gore vase komentare i moja beba se nocu budi po sto puta place panicno mase rukicama izvija se vrti se smiri se samo kad mu dam siku. I to nekad traje pola sata i posle ispocetka. Ocekujemo prestace dok malo porastemo. ?

 68. Vece ne naspavane mame mi imamo 13 meseci i jos nismo prespavali celu noc. Evo i sad trenutno smo budni moramo malo sikiti nismo od 21:15 ?. Inace smo jako aktivni po ceo dan hodamo idemo napolje spavamo samo jednom preko dana i to bude najvise sat ipo vremena. Malo smo umorni ali opet srecni i opet ujutru ustanemo svezi. Dovoljno je videti njegov osmeh i sve je super. ?

 69. Pozdrav svima…vidim da vas dosta ima sa raznim „problemima“…ja više nemam snage 🙁 moja devojčica napunila juče 11meseci….i Nikako ne spava…Al bukvalno..nemam pojma više kako izdrži…rano su krenuli zubic već sa 4 meseca i sad ih ima 8…prohodala je pre desetak dana,pusta se,al još nije stabilna 100%…danju uspavljujem imam utisak ceo dan (sat uspavljujem/10 min spava)il bar pokušavam jer vidim da bi spavala…tako da danju nekad odspava sat vremena ako ležim pored nje…da napomenem da samo uz siku zaspe i nekad u kolicima…znači još sisa i to joj je sve na svetu…noću da ne pričam…evo uspavljujem je od 21h i još nije sastavila pola sata…non stop sam sa njom.nekada spoji 2h to je maksimum…ne znam više šta da radim…Pozdrav svim mamama

 70. Cini mi se da su pored sike kod vas dve sad problem i zubici i to sto je prohodala pa je prepuna utisaka koje obradjuje. I nama je vrhunac bio oko 11. m eseca. Meni su malo pomogle homeopatske granule da se pre svega ja smirim i da ne pravim dramu oko nespavanja, jer su moja nervoza i orijentisanost na to nespavanje samo jos vise cinili bebu nervoznom. Nekako sam se umirila, prestala da toliko budem usmerena na celu pricu (i to negativno) i polako je sve postajalo bolje. On se budio sigurno jos narednih godinu i po dana, ali mi nekako nije psihicki tako sve tesko padalo. I zaista je poceo vise sati da spaja u snu. Zubici, prohodavanje i sl su stvari na koje ne mozemo puno uticati, a to sve utice na bebin san. mozemo uticati na to da sebe smirimo, jer beba to sve oseca. Znam da je sve to jako tesko kad si mrtav umoran i kad bukvalno padas od neispavanosti…

 71. Kada mi je teško iznova dolazim ovdje i čitam komentare nenaspavanih mama 🙂 Imam djevojčicu od 9 mjeseci koja se od rodjenja budi svakih sat do dva. Svaki put ostanem i pronosam je jer ne želim da je pustim da plače. Znam da bi mi jednog dana kad sve ovo prodje bilo žao i da ću biti ponosna što sam ovo sve izdržala. Jako je aktivna cijeli dan pokušava da hoda, puze od 6 mjeseca. Noću takodje ustane i stoji u kreveticu 😁 Ljubav svim manama, proćiće sve🤗

 72. Drago mi je da je ovaj tekst počeo da ima takvu ulogu 🙂 Nešto slično sam i ja radila kad sam bila u problemu. I kroz maglu ćeš se sećati tog perioda, veruj mi. Evo njega sa 5,5 godina spava do 10h u karantinu 🙂

 73. Pozdrav za neispavane mame i za Aleksandru. 😊 Kod nas je slična situacija, imamo 16 meseci i nikad nismo dobro spavali. Ima boljih i lošijih perioda, od buđenja samo 1 noću do buđenja na svakih pola sata.. Mi i dalje sisamo i danju i noću. Sa oko godinu dana skoro da smo ukinuli dnevno sisanje i noću je isto bilo samo 1 ili 2 put. Međutim sad smo počeli opet da sisamo kao mala beba i još i da tražimo kad nam se sisa 🤷🏼‍♀️😂 Počinjem da se bojim da li ću i kako uspeti da je odviknem. Deluje mi kao da je trebalo ranije, jer će sad biti sve teže.😳 Poštovana Aleksandra, kad i kako ste vi prestali sa dojenjem i da li je vaše dete posle toga počelo više da spava? Cryitout metode ne bih ni da pokušam 🤦‍♀️

 74. Draga Ema, nisam merodavna za prekid dojenja jer je moj sin prestao sa 3 godine, i to sam, spontano. Prosto, nisam došla do tog momenta da mi smeta i da ja želim da prekinem. Smatram da ukoliko bilo koja strana ne želi ili ne može više da uživa u dojenju – to je svakako momenat za prekid, osim u prvim mesecima, jer tad majka treba što više da se trudi i izdrži, pre svega zbog deteta. Ukoliko vam ne smeta da još dojite, a u pitanju je samo strah ili razmišljanje kad, zašto, kako, opustite se – nema podataka koji ukazuju da je lakše pre ili kasnije. Isto je. On je počeo da spava celu noć sa neke 2,5 godine – tad je još sisao. Dakle, kod nas nije to bio glavni faktor nespavanja, nego pre svega razvoj.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.