Shvatila sam da jednostavnost u životu može biti jednako ispunjavajuća kao dinamika (Sitonija)

Kada si mlad ti si često i lud. Nije za džabe neko osmislio tu izreku.

Lud si, jer ti je provod osnovni imperativ, pa ti misliš da ti je život tu da bi ga proživeo. Ozbiljnost i jednostavnost su nešto što se izbegava jer je to nešto što je tako „smoooor“.

Preživljavanje je tada isto što i proživljavanje. Imaš svaki minut dana samo za sebe i često se baviš time kako da dan što pametnije organizuješ. A to „pametno“ je opet vezano za dobar provod. Nekome je tada to gutanje knjiga, nekome maraton filmova, a mnogima su to sati koji se odnose na noćni provod, romanse, druženje sa prijateljima i putovanja.

I kad imaš priliku da organizuješ to putovanje, biraš bombastična mesta koja su dinamična meka za mlade. Obećaš sebi da ćeš ustajati ujutro rano i prvi biti na plaži, ali nekako ti to uglavnom tokom celog letovanja promiče. Jer, ko još ide na more da bi svako veče u 22h legao u krevet. Tada se tek stavlja maskara i pravi frizura i juri se u obližnji klub da se upoznaju novi mladi ljudi. To je merilo dobrog letovanja.

Ne propuštaš ti u tim godinama plažu, ne. Svaki dan si i tamo. Gutaš knjige koje si poneo, dok pijuckaš koktele i prepričavaš dogodovštine od prethodne večeri. Uz neizdrž od neizvesnosti koje ti nova noć donosi.

Ali, mladi su ludi zbog još jedne stvari. Nisu ni svesni koliko toga u stvari propuštaju, jureći za tim prOživljavanjem. Lako uče kako da traže puno, da žele grandiozno, da se ne zadovoljavaju prosekom. Ako imaju sreće, to će uvideti i početi se menjati kako godine budu prolazile. Neki na vreme, neki možda kasno.

Ja sam došla do tih uvida. Ne znam da li je to bilo na vreme ili ne, ali srećna sam.

Ludiranje mi je sad dobilo neku potpuno novu dimenziju, a merilo dobrog provoda ili letovanja je sada nešto sasvim drugo.

Ujutro se sada budim kad i većina letovališta, na vreme da još jednom uživam u svim divnim prizorima jutra i u mirisima lokalne pekare. Napokon imam priliku da vidim i galebove i osetim more, dok još nije uzburkano silnim turistima koji će ga i taj dan okupirati.

Na plaži otkrivam sve upotrebne vrednosti peska i učim da uživam u dodirima talasa.

Hej, pa ja sam uspela čak dva puta da se okupam u moru danas. I čak jedan ceo sat sam čitala. Divno.

A uveče biramo između šetnje do lokalne poslastičarnice ili obližnje taverne. Pa grickanje suncokreta na terasi, dok se on igra sa gazdinim sinom. Sada smo mi ti koji maštaju o ranom leganju. Nema maskare, nema nameštanja frizure. Brzinski uskačem u neku opuštenu odeću, a kosu perem na svakih par dana. Njima dvojici sam baš takva lepa. Nemam potrebu da na taj način osvajam neke nove ljude.

Da budem iskrena, upoznavanje novih ljudi sada bi mi bilo i smaranje. Nas troje smo sasvim dovoljni. Daleko od svih i svega.

Ovde i sad.

On je zdrav, on je presrećan.

To je sasvim dovoljno da ovo bude najlepše letovanje do sad.

*Sve fotografije su zabeležene na Sitoniji, Grčka

dsc_0746

dsc_0763 dsc_0689 dsc_0973

dsc_0757

dsc_1029

dsc_1040 dsc_1032 dsc_1008

dsc_0828 dsc_0840_fotor dsc_0831_fotor1

dsc_0806 dsc_0801

dsc_0784_fotor_collage dsc_0798_fotor

Aleksandrin izbor

posao iz snova aleksandra birta

Skoro je koleginica Jovana Miljanović napisala jedan izuzetno koristan tekst o tome kako da počnete iz Srbije od nule. Tekst sadrži puno zanimljivih linkova i saveta, te vam svakako savetujem da ga pročitate. Međutim, među morem zasluženih pozitivnih komentara na ovaj tekst, primetila sam i puno njih koji su bili u fazonu: “sve je to super kada nemaš decu” ili “nemam ja vremena za sve to, pošto već imam neki drugi posao (kojim nažalost nisam zadovoljna, ali moram izdržavati porodicu)“.

Ljudi-češće-znaju-šta-ne-žele

Skoro sam sa jednom poznanicom pričala o tome kako ima jaku želju da promeni posao. Dugo je na istom radnom mestu na kojem je izuzetno nezadovoljna i slabo plaćena. Razgovor je počeo otprilike ovako:

4 Responses

  1. Da definitivno,aparat,kamera i olovka beleže naše najdraže i najlepše trenutke.I sama sam pre neki dan poželela da pregledam stare fotografije koje beleže odrastanje moje dece i moje uživanje u tim trenucima.Vaši trenuci (fotografije) su prelepi.

    1. Hvala puno. Meni fali ta navika izradjivanja fotografija, pa onda listanje po albumima. Nije isto kao i kad gledam na kompjuteru. Nema tu emociju. I svaki dan kazem da cu ih izraditi i napraviti albume, i tako evo vec vise od dve godine 🙁

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi poboljšao vaše korisničko iskustvo. Ukoliko nastavite da koristite sajt, smatraću da se slažete sa prethodno navedenim.