Šta sa decom kad je napolju loše vreme? (lepljenje)

Stižu hladni dani. Kad dobiješ dete to su „oni“ dani (i ne, ne odnose se na ženske probleme) – dani kada hoćete svi da podivljate jer ne možete napolje. Dete jer mu treba da se istrči, vi jer želite da udahnete svež vazduh a i da povratite samopouzdanje, jer će to biti koji sat manje gledanja tv-a.

Kako bi vam pomogli da takve dane provedete što kreativnije, još neke mame blogerke i ja smo se udružile u ideji da vam u narednih deset meseci kroz seriju postova damo predloge aktivnosti sa klincima u zatvorenom prostoru. Ideja je potekla od Anne sa bloga Kasijobeba, a koleginice koje će takođe učestvovati u projektu dolaze sa sledećih blogova:

Mama iz magareće klupe

Pčelica relica

Mame na žici

Mama i dete

Svaki mesec skoknite i do ovih blogova. Verujem da će biti puno zanimljivih ideja.

Lepljenje po linijama

Igra koju ću vam ovom prilikom predstaviti je na slobodnu temu. Mi smo već neko vreme u fazi lepljenja, pa su dobrodošle sve igrice koje podrazumevaju upravo tu aktivnost. Iznova kupujemo iste knjige sa nalepnicama i zvrk ih izlepi za jedan dan. Sutradan odlepljuje i iznova lepi dok god to može. Nakon toga nam ostaje skupljanje zgužvanih nalepnica sa kreveta, odeće, iz kade i sl.

Negde sam videla sličnu igricu, pa sam se snašla sa onim što sam kupila u obližnjoj knjižari. Potrebno vam je:

 • list hamer papira
 • marker
 • male nalepnice/stick it papirići u boji

dsc_0033

Ja sam hamer zalepila na neku drvenu ploču, ali vi ne morate. Možete ga staviti na pod, sto ili zalepiti na vrata. Nacrtajte nekoliko različitih linija na papiru (i naravno sklonite marker od radoznalog zvrka).

Suština igre je da lepi po linijama. Tako se poboljšava njegova sitna motorika, preciznost, vizuo – motorna koordinacija, spretnost, a bogami i strpljenje.

dsc_0037 dsc_0040 dsc_0043

Naravno da je pokušavao da lepi bilo gde, ali sam ga iznova podsećala da je zadatak da lepi po linijama. Na kraju je išao i ponavljao „inija, inija, inija“. Eto, naučio je i novu reč pride.

Nisam cepidlačila da li je baš svaka nalepnica na liniji. To nije ni bitno. Kao ni to da li sve idu u istom smeru.

dsc_0030

A nije problem bio ni kada se pravila pauza. Valja se malo izglupirati kad popusti koncentracija!

dsc_0042

Da li se i vi igrate nekih sličnih igrica?

Aleksandrin izbor

posao iz snova aleksandra birta

Skoro je koleginica Jovana Miljanović napisala jedan izuzetno koristan tekst o tome kako da počnete iz Srbije od nule. Tekst sadrži puno zanimljivih linkova i saveta, te vam svakako savetujem da ga pročitate. Međutim, među morem zasluženih pozitivnih komentara na ovaj tekst, primetila sam i puno njih koji su bili u fazonu: “sve je to super kada nemaš decu” ili “nemam ja vremena za sve to, pošto već imam neki drugi posao (kojim nažalost nisam zadovoljna, ali moram izdržavati porodicu)“.

Ljudi-češće-znaju-šta-ne-žele

Skoro sam sa jednom poznanicom pričala o tome kako ima jaku želju da promeni posao. Dugo je na istom radnom mestu na kojem je izuzetno nezadovoljna i slabo plaćena. Razgovor je počeo otprilike ovako:

9 Responses

 1. Pa poraslo zvrndalo,. moram i ja nešto da smislim za njega da mu zima brže prođe. Meni se lično dopada ovo lepljenje po linijama. Super zanimacija za taj uzrast.. pa ma koliko mu držalo pažnju 😉

 2. Moram ovo probati sa Viktorom.Tako jednostavno, a vidim mnogo zabavno tvom lepotanu.
  Vici je sada omiljeno citanje Flekice, one lepezice znanja, a npr. mislila sam da ce to voleti tek kasnije ali stalno trazi „Citaj Flekicu, citaj Flekicu“
  Bili smo bolesni, pa smo kuci bili danima.Slagali smo Lego Duplo, pravili sela i gradove, uloge davali figurama, vijali se, zmurke i tako.
  Ove stick it igrice moramo probati, ucimo boje tako da ce i to biti ok.Za sada samo crvenu zna.Slabo nesto sa bojama barata!

  1. Ovo je super ideja da taman i boje nauci. Mateu se svidelo ovo par dana, ali samo po 10-ak ili 15-ak minuta. Na tom uzrastu ne treba ni ocekivati vise 🙂

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi poboljšao vaše korisničko iskustvo. Ukoliko nastavite da koristite sajt, smatraću da se slažete sa prethodno navedenim.