Šta sa decom kad je napolju loše vreme? (kuhinja)

Ovomesečna tema kreativnih igara sa decom u zatvorenom prostoru je: kuhinja. Prva asocijacija mi je naravno bilo igranje homemade testom, ali iz nepoznatog razloga mi još ne baratamo tim igrarijama. Imamo malo pakovanje Play doh testa pa sam mu ga par puta otvarala, ali mu je interesovanje trajalo svega par minuta, i to tako da ga je cepkao na najmanje mrvice i bacao po sobi. Najdalje što je mogao. Samo to. Pravljenje oblika, gnjecanje i neko slično baratanje testom nije dolazilo u obzir. Kontam da ova igra mora biti neuredna, ali baš da baca po celom stanu mrvice veličine čiodine glave, ne hvala. Probaćemo kasnije.

Dve igre koje ću vam ovom prilikom predstaviti nisu možda direktno kuhinjski poslovi, ali koriste činije iz kuhinje, pa sam ih zato smestila u ovomesečnu temu.

Montesori igrica za razvoj sitne motorike

Prva je prava Montesori igra, koju ste sigurno već viđali po Internetu. Mi smo je igrali već sa nekih 17-18 meseci i baš ju je voleo. U pitanju je podsticanje preciznosti, koncentracije i sitne motorike. I učenje da barata kuhinjskim priborom.

montessori igre za decu za sitnu motoriku

Potrebno vam je:

 • velika tacna ili poslužavnik
 • dve manje činije
 • kašike različitih veličina, poklopčići, i bilo šta slično čime može skupljati zrnevlje
 • zrnevlje: pasulj, pirinač, soja, itd.

Suština je da kašikom iz jedne činije prebacuje u drugu. Krećete sa najkrupnijim (npr. pasulj) ka najsitnijem. A posle možete tako i sa vodom. Mi dotle nismo ni stigli, ali nam se pasulj jedno vreme baš sviđao. Računajte naravno da će prebacivanje trajati svega par minuta, a posle će to raditi prstićima, pa prebacivati direktno iz činije u činiju, a na kraju naravno i prosipati na pod. Zbog toga je najbolje da to radite na pločicama gde se lako može posle pokupiti. Ili stavite neki najlon ili mušemu ispod.

Dok sam ja prčkala po kuhinji, on je prčkao sa ovim pored mene, pa sam tako dobila po 10ak minuta nešto da napravim. Malo li je?

Sve upotrebne vrednosti štipaljki

Štipaljke nemaju veze sa kuhinjom, ali zato velike plastične činije imaju. Kao i mnoga druga deca i moj zvrk je još od najranijeg uzrasta voleo da skuplja/sipa/presipa u velike činije. Štipaljke su mu jedna od omiljenih zanimacija po tom pitanju. Dok je bio manji prvo ih je samo skupljao u jednu veliku činiju, pa je onda prebacivao iz jedne u drugu, a kasnije smo tako naučili sve boje u kojima su štipaljke. Dala sam mu broj činija koliko je njihovih boja bilo, pa je zadatak bio da ih razvrstava po bojama i da nauči da ih izgovori. Ako se usput našao još neki predmet u datim bojama, i njega sam ubacivala na gomilu.

Jedno vreme je učio i da otvara štipaljke i da ih kači po obodima činija. Znači, još jedna dobra aktivnost za sitnu motoriku.

A sve to dok sedi negde u vašoj blizini, dok vi prčkate u kuhinji. Opet!

dsc_0153_fotor dsc_0151_fotor

Igrate li se vi nekih sličnih igara?

Proverite i kod drugih mama blogerki njihove predloge za igrice na ovu temu:

www.maminoblago.com

www.porodicnazena.blogspot.rs

www.beba.ptica.rs

Mama iz magareće klupe

Pčelica relica

Mame na žici

Mama i dete

Aleksandrin izbor

posao iz snova aleksandra birta

Skoro je koleginica Jovana Miljanović napisala jedan izuzetno koristan tekst o tome kako da počnete iz Srbije od nule. Tekst sadrži puno zanimljivih linkova i saveta, te vam svakako savetujem da ga pročitate. Međutim, među morem zasluženih pozitivnih komentara na ovaj tekst, primetila sam i puno njih koji su bili u fazonu: “sve je to super kada nemaš decu” ili “nemam ja vremena za sve to, pošto već imam neki drugi posao (kojim nažalost nisam zadovoljna, ali moram izdržavati porodicu)“.

Ljudi-češće-znaju-šta-ne-žele

Skoro sam sa jednom poznanicom pričala o tome kako ima jaku želju da promeni posao. Dugo je na istom radnom mestu na kojem je izuzetno nezadovoljna i slabo plaćena. Razgovor je počeo otprilike ovako:

2 Responses

 1. Sjajno! Mi se odavno( oko druge njene godine) igramo Sa sydicima za decu- presipanje vode( bude poplava po stolicu Ali dole na pod stavim peskire ) I to zna da traje 15tak minuta…nekad I dude. Moze I kypanje lutke u ciniji …sve Sa vodom.
  Druga je Sa onim plehom za mafine- u rupe stavlja cackaluce I dugmice- to zna da bude zaninljivo ako imate dugmad raznih boja o velicina ?. Oko 2ipo-3god je najzanimljivije za njih..kasnije slabo ako Su vec igrali.
  Tu imate Jo 15-20min ? divota!
  E sad, Te cackalice I dugmice mozete da iskoristite I za igru lepljenja Sa detetom( Tada morate I vi biti ukljuceni)- cackalicama na papir pravite oblike I zajedno lepite ( ONI obozavaju da stavlhaju selotep) …mozete isto Sa dugmicima ? Ali nek neki drugi dan, da I’m NE dosadi!
  Pozdrav I Hvala na divnim textovima!

  1. Hvala na predlozima i lepim recima. I moj mali se u poslednje vreme igra cackalicama, uz moju kontrolu naravno. Ubacuje ih u rupice od cediljke. Htela sam i to da postujem na blog, ali sam odustala jer su cackalice pod znakom pitanja kad je bezbednost u pitanju. Nama su ok, ali ne znam za druge mame 🙂

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi poboljšao vaše korisničko iskustvo. Ukoliko nastavite da koristite sajt, smatraću da se slažete sa prethodno navedenim.