Budi prisutan! Rečenica koja sve kaže

Pre nekog vremena sam gledala film Hardball, sa Kijanu Rivsom u glavnoj ulozi. On je kockar i pijanica koji iz nekih ličnih interesa pristaje da deci iz geta drži treninge bejzbola. Više puta odlazi, vraća im se, i zajedno sa njima se bori protiv 1000 ograničenja ne bi li odigrali finalnu utakmicu.

Pred kraj filma rekao im je nešto što mi je pokrenulo emocije u tom trenutku dok sam gledala:

Od vas sam naučio nešto najvažnije u životu – DA BUDETE PRISUTNI! Bez obzira na sve prepreke koje smo imali, bio sam zadivljen vašom sposobnošću i voljom da iznova BUDETE PRISUTNI!

Ovaj kratak govor u filmu me je inspirisao da razmišljam o toj jednoj kratkoj, a moćnoj rečenici: BUDI PRISUTAN!

Rečenica koja se sastoji od svega dve reči, a toliko toga može da kaže.

devojke žmure i meditiraju

Koja sve značenja ova rečenica može imati?

Budi prisutan = Budi sada i ovde

Ovo je bukvalno značenje rečenice i verovatno ono što vam je prvo palo na pamet kada je u pitanju prisutnost.

Budi tu, u ovom trenutku. I fizički i mentalno.

Činjenica je da puno vremena svi provodimo samo fizički u sadašnjosti. Misli su nam najčešće ili u preispitivanju prošlosti ili u predviđanju/priželjkivanju budućnosti.

Tim povodom juče sam baš posmatrala mog zvrka dok se igrao sa novom igračkom. Dizao joj je i spuštao noge i naglas govorio šta on radi.

„Noga ide gore, noga ide dole.“ Pa onda: „To je Poli. Ja nemam drugu Poli. Ovo je roza Poli. Noga ide gore, noga ide dole.“

Pozvala sam ga da mu dam sok koji sam napravila i mislite li da me je čuo?

Ne. Ne zato što je neposlušan ili nešto slično tome, već zato što je bio prisutan. Ceo um i telo bili su mu usredsređeni na tu malu plastičnu igračkicu kojom je u tom trenutku bio fasciniran.

A svi smo mi nekad bili takva deca.

Mali umetnici života koji znaju da uživaju u trenutku.

Onda je došla škola, odrastanje, odnosi sa ljudima. Došao je život!

Sada moramo da vežbamo (a koliko ljudi to uopšte i radi?) da bismo se vratili na taj nivo prisutnosti.

Jedna tehnika koja upravo to ima za svoj cilj je mindfulness: ona nam pomaže da postignemo nivo potpune smirenosti i svesnosti sadašnjeg trenutka, uz prihvatanje svih emocija, senzacija i misli.

Ovo je jedan divan TED govor u kom Diana Winston priča upravo o tome kako prisutnost u trenutku može imati neprocenjiv uticaj na kvalitet vašeg života.

budista meditira

Mindfulness tehnike odnose se pre svega na meditaciju i tehnike relaksacije. Sa meditacijom imam samo minimalno iskustvo, ali zato sa relaksacionim tehnikama imam mnogo više. Praktikovala sam ih u nekoliko navrata i po par meseci u kontinuitetu i rezultati su bili nemerljivi: došla sam do opšte svakodnevne smirenosti, odsustva treme, zajedljivosti, žala sa prošlošću, straha od budućnosti. Ovo mi je posebno značilo u trudnoći koja je u mom slučaju bila period najveće opuštenosti koju sam imala u životu. (Nasuprot uvreženim uverenjima za ovo „ludo“ drugo stanje.)

Budi prisutan = Ne izbegavaj probleme

O ovome je najviše govorio Keanu u filmu s početka teksta.

I posle njegovih odustajanja i 1000 drugih prepreka koje su imali, deca su se iznova pojavljivala na terenu i želela su da igraju.

Problemi će uvek postojati. Onda i kad ih nema, mi ćemo ih sami sebi napraviti. I tada će nas kao najveći ružičasti slonovi podsećati da su tu pored nas, dok god ih ne pogledamo pravo u oči i prihvatimo da su u sobi sa nama.

Mi tada možemo birati ili da ih zagrlimo i vidimo kako zajedno da izađemo iz sobe, ili da pobegnemo. Ali, tada će nas oni opet dočekati kad se vratimo, u pink boji toliko jakoj da će nas boleti oči dok ih gledamo.

Zato je važno da negujemo proaktivnost i suočavanje sa realnošću, kakva god da je.

Važno je i da učimo umetnost praštanja. Ljutnja i uvređenost nas samo mogu držati zakucanim u mestu.

Budi prisutan = Prihvati sebe

O tome je puno pričala Ejmi Kadi, psiholog, i jedna od najpoznatijih govornika na TED-u.

Ona govori o važnosti iskrene i snažne veze koju svi treba da imamo SA SAMIM SOBOM. Kada to dostignemo, mi više nećemo morati da se borimo sa samim sobom, već ćemo zaista MI biti MI.

Iako to sve deluje jako jednostavno i logično, u životu sebi vrlo često napravimo upravo suprotnu situaciju.

Koliko se samo puta desi da nas obuzme strah, briga ili razočarenje pa da od te njihove siline mi prestanemo da verujemo u sebe i da čak i zaboravimo šta smo sve sposobni da uradimo da bi ih se rešili. Tada u stvari mi ne prihvatamo sebe.

Ejmi je izdala i knjigu čiji je naziv upravo „Prisutnost“ i u njoj na raznim primerima objašnjava kako da korak po korak pronađemo najhrabriji deo sebe, prihvatimo se i budemo prisutni sami sa sobom. Ovde i sad, kakvi god da smo. Drugim rečima, kako da budemo autentični.

budi prisutan

Da zaključim…

U ovom tekstu neću vam dati nikakav revolucionarni savet.

Mislim da rečenica Budi prisutan! sve kaže.

Onda kada uspete da što više živite sada i ovde, kada prihvatite sebe i kada ne budete izbegavali probleme, vi ćete u stvari i živeti kvalitetno i bićete srećni.

A nije li upravo to ono čemu svi težimo?

Možda će vas interesovati i ovi tekstovi:

Šta je za vas sreća?

Kako da volite sebe?

Kako da negujete dete u sebi?

Aleksandrin izbor

posao iz snova aleksandra birta

Skoro je koleginica Jovana Miljanović napisala jedan izuzetno koristan tekst o tome kako da počnete iz Srbije od nule. Tekst sadrži puno zanimljivih linkova i saveta, te vam svakako savetujem da ga pročitate. Međutim, među morem zasluženih pozitivnih komentara na ovaj tekst, primetila sam i puno njih koji su bili u fazonu: “sve je to super kada nemaš decu” ili “nemam ja vremena za sve to, pošto već imam neki drugi posao (kojim nažalost nisam zadovoljna, ali moram izdržavati porodicu)“.

Ljudi-češće-znaju-šta-ne-žele

Skoro sam sa jednom poznanicom pričala o tome kako ima jaku želju da promeni posao. Dugo je na istom radnom mestu na kojem je izuzetno nezadovoljna i slabo plaćena. Razgovor je počeo otprilike ovako:

3 Responses

  1. Занимљиво како знаш да је Ејми Кади Ејми Кади, а за Кијануа Ривса пишеш Кеану Реевс.
    Корисно штиво, које је ушло у правопис: http://www.google.rs/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=1&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwi0hYekhrjVAhVBIsAKHStoDKMQFgglMAA&url=http%3A%2F%2Frepo.etfovac.com%2Fsrpski-jezik%2FTvrtko%2520Pr%25C4%2587i%25C4%2587_Novi%2520transkripcioni%2520re%25C4%258Dnik%2520engleskih%2520li%25C4%258Dnih%2520imena_1998.pdf&usg=AFQjCNGopRXSZhyTbvYXdw-vgFhY7ivKKg. У папирној верзији може се купити као „Нови транскипциони речник енглеских личних имена” Твртка Прћића по цени од 300 динара у књижари „Соларис” у Новом Саду, иако га Делфи продају за 408 динара: http://www.delfi.rs/knjige/70123_novi_transkripcioni_recnik_engleskih_licnih_imena_knjiga_delfi_knjizare.html.

  2. Hvala puno na sugestiji i knjizi. Nemam sad vremena da iščitavam, ali ispraviću po osećaju 🙂

Comments are closed.