Fruška Gora sa decom – naša omiljena mesta

Skoro me je poznanica iz drugog grada pitala: „Bila sam na Fruškoj Gori i uopšte mi nije jasno zašto se oko nje diže tolika fama? Prošetali malo, videli šumu i prirodu. Kao i sve druge planine, ništa wow!“

I ja sam tako ranije mislila. U stvari, nisam ništa mislila, jer me ova planina nije naročito ni interesovala. Kao klinci smo imali tradiciju da sa roditeljima idemo da beremo visibabe po završetku zime i to je bilo to.

Međutim, tu negde pre trudnoće muž i ja smo krenuli sve češće da odlazimo na Fruškać. Malo šetnje, malo istraživanja, i vremenom nam je sve više prirastala srcu.

Fruška Gora zaista nije obična planinica. Prepuna je uzbudljivih staza za šetnju, manastira, jezera, bogate flore i faune, kao i mesta za odmor.

Ne nosi za džabe titulu nacionalnog parka.

Kada jednom donesete odluku da krenete da istražujete njene riznice, kraj vam se na tom putu više neće nazirati.

Mi smo je posebno zavoleli od kad smo dobili dete, i ovo su naša omiljena mesta i aktivnosti na koje odlazimo sa našim zvrkom.

Šetnje i otkrivanje staza

Prvo što svi „odšetaju“ je naravno staza do spomenika i posle do tornja. Mi ne idemo betonskim putem kao mnogi, već pratimo zemljanu stazu koja ide pored njega.

Tako smo jednom otkrili i par staza koje su skretale sa te glavne staze i šetali smo bogami i po 1h u jednom pravcu. Zbog malog zvrka nismo dočekali kraj tih staza, pa smo sve vraćali nazad, ali smo usput svašta nešto otkrivali. Bobice, divlje jagode, a nabasali smo i na vikendice, pa smo maštali kako bi bilo lepo da i mi jednog dana imamo jednu malu brvnaricu tamo.

fruska gora setnja

fruska gora spomenik

Kada porodično roštiljamo, nekako najviše volimo da se lociramo baš u ovom delu Fruškaća.

Za kulturan obrok ili palačinke skoknemo do odmarališta Norcev.

Dok smo bili „decebez“ obilazili smo i manastire. Omiljen nam je manastir Velika Remeta, gde smo se i venčali. Mali se sada tamo smara, pa ih nismo dugo posećivali.

Letenka i Andrevlje

U istom su pravcu, malo dalje od Novog Sada.

Prvi utisak na Andrevlju mi je bio: „Ok, tu je ovo odmaralište i šta sad?“ Ima lepu terasu, travnati deo i igralište za decu. Super je ako vam treba „kulturan“ odlazak na Fruškać.

Međutim, kad smo produžili dublje u šumu, desilo se da se bar 2h nismo vraćali. Staza i pejzaž su predivni.

fruška gora andrevlje

devojka i list

Letenka je isto prilično uređena, i odlično je mesto ukoliko želite i lepe terene za rekreaciju. Teren za košarku, fudbal i jako puno ravnog travnatog prostora za trčkanje, igranje sa loptom i puštanje zmaja ili balona.

Poslednji put smo poneli i motorić pa ga je on gurao tuda, ali i po putu između bungalova u okviru dečijeg odmarališta koje je preko puta pomenutih terena.

I ovde smo otkrili neku super stazicu koja je vodila u šumu, a na njenom početku smo naišli i na grob neke čuvene partizanke (ne znam tačno koje, sorry).

U kompleksu dečijeg odmarališta ima i predivan amfiteatar, napravljen sav od drveta. Tu smo jeli, jurili se i zamišljali da držimo nekakva predavanja deci.

srecna porodica

Stražilovo

Stražilovo je sa strane Sremskih Karlovaca i u pitanju je izletište prepuno sadržaja. Pre nego što dođete na Stražilovo naići ćete na jednu poljanu za kampere, ograđenu drvenom ogradom. Odlično je opremljena, sa igralištem, toaletom i drvenim klupama i stolovima, pa mnogi tu odlaze na dnevno roštiljanje i trčkanje sa decom.

Mi uvek produžimo do Stražilova. Jedan dan smo se penjali do Brankovog spomenika, drugi put smo udarili po stazi do planinarskog doma.

Tamo smo popili čaj, opet držali izmišljeno predavanje na mini pozornici i usput se upoznavali sa zanimljivim biljčicama.

Kad nije najveće sunce, tu teče i mali potočić, pa i oko njega može biti kojekakvih igrica sa detetom.

Jezera

Ovde ćete sad očekivati da pričam o silnim nekim jezerima, a mi obišli samo jedno. Više o njima možete pronaći na predivnom sajtu Fruškać.

Mi smo obišli samo jezero Beli kamen aka Bešenovačko jezero.

Ono o čemu morate vodite računa kod svih fruškogorskih jezera, pa tako i kod ovog, je da su ona divlja i da uglavnom nemaju uređene plaže niti prilaze jezeru.

Kod Bešenovačkog je situacija sledeća: zemljani put koji vodi do jezera je ujedno i mesto gde tako na zemlju staviš svoj peškir. Gde zgodno mesto nađeš. Prilaz je poluzemljani sa povremenim kamenčićima.

Voda je zaista azurno plava. Navodno je i lekovita. Nije mi jasno kako, ali u par momenata kao da su mi sitne ribice blago grickale površinski sloj kože u vodi. Možda je to to. Zvuči opasno i gadno, ali u pitanju je osećaj koji je jedva primetan.

Ljudi koji tu redovno dolaze su napravili i prilagođene lokale sa pićem i domaćom hranom koju donose od kuće. Palačinka je npr. 50 dinara. Ista cena je i za mekiku.

Iako smo imali utisak da je jezero nepogodno za malo dete, zvrk nije hteo da ide kući. Otkrio je skakanje sa dušeka i plivanje baš tada.

Dakle, na Fruškaću možete naći zabavu za sve svoje potrebe. I zimi i leti.

Koja su vaša omiljena mesta na ovoj našoj vojvođanskoj planini?

Aleksandrin izbor

posao iz snova aleksandra birta

Skoro je koleginica Jovana Miljanović napisala jedan izuzetno koristan tekst o tome kako da počnete iz Srbije od nule. Tekst sadrži puno zanimljivih linkova i saveta, te vam svakako savetujem da ga pročitate. Međutim, među morem zasluženih pozitivnih komentara na ovaj tekst, primetila sam i puno njih koji su bili u fazonu: “sve je to super kada nemaš decu” ili “nemam ja vremena za sve to, pošto već imam neki drugi posao (kojim nažalost nisam zadovoljna, ali moram izdržavati porodicu)“.

Ljudi-češće-znaju-šta-ne-žele

Skoro sam sa jednom poznanicom pričala o tome kako ima jaku želju da promeni posao. Dugo je na istom radnom mestu na kojem je izuzetno nezadovoljna i slabo plaćena. Razgovor je počeo otprilike ovako:

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi poboljšao vaše korisničko iskustvo. Ukoliko nastavite da koristite sajt, smatraću da se slažete sa prethodno navedenim.