Da li želiš besplatne savete iz ličnog razvoja/roditeljstva u tvom inboxu?
Prijavi se na newsletter!
 
Svakog utorka po jedan koristan savet direktno u tvoj inbox.
Nula dinara, oko 5 minuta vremena, a puno mogućnosti za napredak u svakodnevnom životu.
Budi deo ekipe od 10 000 ljudi koji svake nedelje čitaju moje mejlove.
Hvala na prijavi. Uskoro očekuj mail dobrodošlice u svom inboxu.

5 razloga zašto svako dete treba da se igra sa nalepnicama

Da mi je neko ranije rekao koliko će moj zvrk voleti nalepnice ne bih mu verovala. Čula sam da klinci jako vole da lepe, ali sam mislila da je to u rangu i drugih omiljenih igrica. Ono „volim ovo 5 minuta, pa ću onda nešto drugo da uzmem u ruke“. Međutim, kod njega se prema nalepnicama rodila mnoooogo veća ljubav, više u fazonu „mama, ovo toliko volim da ću se sa tim igrati ceo dan“. Kad ni dojenje ni crtani ne mogu da ga odvuku od njih, znate onda koliko ima sati, jel da?

Dok sam gledala svog zvrka kako lepi nalepnice, primetila sam koliko stvari on usput uči i shvatila sam zašto su u stvari ove aktivnosti toliko korisne. (Poznato je da ih preporučuju i mnogi okupacioni terapeuti za decu, kao i Ranko Rajović, NTC učenje).

Koje su dobiti igranja sa nalepnicama?

Konfučije je u svojoj izreci rekao ono što bi ukratko moglo da opiše dobiti ovakvih aktivnosti sa decom:

Reci mi i zaboraviću. Pokaži mi i možda ću zapamtiti. Uključi me i razumeću.

Nalepnice nude mogućnosti za sva tri: i da deci nešto kažemo, i da im pokažemo, a i da ih uključimo i tako pomognemo da bolje razumeju.

detetov prstic pokazuje knjigu

U prilog tome bih izdvojila koje su to koristi od nalepnica koje su nama bili najbitnije:

    1. Usavršavanje fine motorike

Kad vam je dete učilo samo da jede bilo je neophodno da razvije poznati „pincentni hvat“. E kod nalepnica ga još više usavršava. Koliko je samo preciznosti (i strpljenja) potrebno da svojim prstićima uhvati neku malu nalepnicu, da je potom odvoji od njih i pravilno zalepi na ciljanu površinu?

Kasnije će ova fina motorika biti korisna za pisanje ili da npr. precizno ugura konac u iglu. Ako ne sebi, onda svojoj ženi. Zar je to neće učiniti srećnom?

     2. Bolja koordinacija

U lepljenju učestvuju obe ruke. Jednom odlepljuješ i lepiš, drugom pridržavaš. Toliko puno drugih aktivnosti u našim životima takođe zahteva bilateralnu koordinaciju ruku: od oblačenja, preko kuvanja, pa do kupanja, it sl.

Nalepnice su odličan način da dete tu tehniku usavrši, jer će mu kasnije definitivno trebati na svakodnevnom nivou.

     3. Logičko zaključivanje

Dok lepi i tako odgovara na različite zadatke, dete uči gde je odgovarajuće mesto baš za tu nalepnicu, koja ide gore koja dole, levo/desno, koja ide posle koje. Ako je knjiga sa nalepnicama kvalitetno osmišljena, pomoći će vam da dete naučite kako da zaključuje o različitim korisnim stvarima u životu, a to je svakako jedna od važnijih kognitivnih funkcija.

Moj zvrk je već sada naučio stvari kao: šta je malo/veliko, koja nalepnica ide na koju odgovarajuću senku/obrise, ali naučio je i složenije odnose u životu, kao npr.: šta se dešava u kom godišnjem dobu, šta/gde/kad oblačimo, kako izražavamo određene emocije i kakvu ekspresiju tada pravimo. Nalepnice mogu biti odličan poligon za igru koju kasnije možete osmisliti kao nastavak nečega što ste naučili iz knjige sa nalepnicama. Ja sam baš tu vežbicu sa emocijama pronašla korisnom za kasnije aktivnosti. Zadatak u knjizi je bio da zalepi odgovarajući izraz lica na glave koje su bile nacrtane. Posle toga sam mu ja glumila te facijalne ekspresije i verbalno povezivala sa njegovim konkretnim ponašanjem u takvim situacijama. Zahvaljujući tome on sad zna da razlikuje kad je tužan a kad srećan.

dsc_0081_fotor dsc_0094_fotor

     4. Bogaćenje rečnika

Koliko smo samo novih reči naučili iz ovakvih knjiga. Od novih životinja, boja, preko novih vrsta hrane, pa sve do karakterističnih simbola godišnjih doba (npr. Sneško Belić, lišće, žir). Pa kad sve to ponavljamo i primenjujemo u stvarnom životu (na primer dok šetamo i razgledamo lišće koje pada), pamćenje tih pojmova je zagarantovano.

     5. Razvoj emotivnog života

Možda ovo nije direktno uočljivo, ali oh, koliko je samo važno. Kod mog malog sam kao najvažnije u ovoj sferi primetila da se uči strpljenju. U početku je hteo da pocepa stranicu knjige ili nalepnicu kad mu nije išlo da je zalepi, a već sada se primeti napredak u tome. Strpljivo krene da lepi, pa podešava kako da pravilno stavi nalepnicu. Sve bez ijednog uzdaha ili vike. Osim naravno uzdaha zadovoljstva i onog srećnog „b(r)aaaavo“ kad uspe. A to je odličan insentiv za njegovo samopouzdanje. Eto još jedne dobiti.

klett knjige sa nalepnicama

Ako je knjiga dobro osmišljena, o emocijama i odnosima među ljudima dete će puno moći da uči iz priča koje su mu u njoj predstavljene. Knjige koje zadovoljavaju taj kriterijum, kao i sve prethodno navedene, su definitivno iz one koje dolaze iz izdavačke kuće Klett. Probali smo mnoge, ali smo se ovima uvek vraćali. Izuzetno su kvalitetne i lepo organizovane.

Podeljene su na uzraste 2-3 godine, 3-4 godine i 4-5 godina, mada smo saznali da i ako ne nađemo odgovarajuću knjigu za naš uzrast, prema njima se slobodno možete odnositi kao prema dečijoj obući: slobodno kupite i za broj veći!

U kući Klett su za svaki uzrast kreirali po tri knjige: za razvoj inteligencije, kreativne inteligencije i emocionalne inteligencije. O podatku da je na njihovom kreiranju učestvovao tim stručnjaka sam se uverila već kod prve njihove knjige koju smo kupili. U prethodna dva meseca koliko ih koristimo sin je već naučio toliko puno stvari, da sa sigurnošću mogu da tvrdim kako su one pravi mali udžbenici za učenje, a sve kroz igru i interaktivne vežbice. Jer:

Deci je na ranom uzrastu najpotrebnija igra i podsticanje kreativnosti.

Ove knjige sa nalepnicama možete naći u svim većim knjižarama ili na njihovom sajtu.

Tekst je napisan u saradnji sa izdavačkom kućom Klett.

 

Možda će vam se svideti i ovaj tekst:

Šta sa decom kad je napolju loše vreme?

Aleksandrin izbor

posao iz snova aleksandra birta

Skoro je koleginica Jovana Miljanović napisala jedan izuzetno koristan tekst o tome kako da počnete iz Srbije od nule. Tekst sadrži puno zanimljivih linkova i saveta, te vam svakako savetujem da ga pročitate. Međutim, među morem zasluženih pozitivnih komentara na ovaj tekst, primetila sam i puno njih koji su bili u fazonu: “sve je to super kada nemaš decu” ili “nemam ja vremena za sve to, pošto već imam neki drugi posao (kojim nažalost nisam zadovoljna, ali moram izdržavati porodicu)“.

Ljudi-češće-znaju-šta-ne-žele

Skoro sam sa jednom poznanicom pričala o tome kako ima jaku želju da promeni posao. Dugo je na istom radnom mestu na kojem je izuzetno nezadovoljna i slabo plaćena. Razgovor je počeo otprilike ovako:

13 odgovora

 1. Super tekst! I moja ćerka (ima 3 godine) voli nalepnice. Osim knjiga sa nalepnicama, kupovala sam joj tematske, tipa podvodni svet, šumsko carstvo… Onda ih lepi na veliki beli papir i dopunjuje crtanjem – smišlja svoju pričicu, razvija maštu (eto i 6.razlog). A kad nemamo nalepnice, tu su makaze, šareni časopisi i lepak za papir pa ih pravimo sami. ? U svakom slučaju, zabava koja ih veoma zaokuplja i pritom jako korisna.

 2. Sjajna preporuka, nisam viđala ove do sad. Inače, danas su mi u školici za bezmalo istu cenu ponudili loše odštampanu bojanku sa pesmicama. Zamalo da se zaletim i kupim… Ovo je bolja investicija!

 3. Ovo je odlicna investicija. Neces se pokajati, a ni klinci. Izuzetno kvalitetna, po mom misljenju i povoljna!

 4. Kako dobra ideja za price na papiru. Pamtim za kad malo porastemo. Kazem je da sa tim nalepnicama toliko toga mozes raditi 🙂

 5. Meni se dopada kako si ti lepo izvukla koje su sve prednosti ovakvog tipa zanimacije. Nema šta, mali zvrk raste, sve više razvija koncentraciju. Sledeće – rešavanje jednačina sa dve nepoznate! 😀 Kako vam ide crtanje i potezi olovkom, zanimaju li ga takve aktivnosti? Nama i nalepnice i olovke slaba tačka. 🙁

 6. Da, bas mu napreduje koncentracija i to bas prija za videti 🙂 Voli puno i olovke da zvrlja, ali smo sad par dana na pauzi. Voli da isprobava granice gde sve moze da zvrlja, cak i kad stavim veliki hamer papir pred njega. Tako da cemo se vratiti ponovo tim aktivnostima za koji dan, kada mama prikupi dovoljno strpljenja za ponovno objasnjavanje i postavljanje granica 🙂

 7. Ja bih bila najsrećnija kada bih pronašla neku knjigu sa nalepnicama poput jednog starog Barbi albuma koji smo moja sestra i ja imale – nalepnice su mogle da se odlepljuju i ponovo lepe na neko drugo mesto 🙂

  Kada smo ćerki kupili prvu knjigu sa nalepnicama ja sam pažljivo pratila gde i kako ih lepi, a onda sam se podsetila da je to ipak samo dete i pustila nju da ih lepi sama – bilo mi je draže da vidim gde ona misli da pripadaju, nego da ih zalepi tamo gde je autor predvideo 🙂

 8. I ja se trudim da ga pustim da zelepi i krivo, i cvet u oblake i sunce na travu 🙂 Ponekad ga i sumerim gde sta treba da bi naucio, pa onda kombinujemo. Ove nalepnice i papir su jako kvalitetni, tako da moze jos koji put da se odlepi i ponovo zalepi. Tako nam knjiga traje jos sigurno koji dan.

 9. Super vi to sve radite, posebno ako se zna koliko komada godinica imate 🙂
  Sve što si nabrojala je tačno, i treba nuditi detetu nalepnice svih mogućih tipova. Ove nisam imala prilike videti, rekla bih da nisu loše (po tvojim fotkama).
  Jedina mana nalepnica (zbog toga se i ne kupuju u vrtićima) jeste što ne traju dugo, tj.zabava je poprilično kratka. Osim, naravno ako se ne mogu odlepljivati i ponovo lepiti. Takve, opet, koštaju malo više, pa cenom odbijaju roditelje… Ali, ništa to nije razlog da ih ne reklamiramo, baš kao što si ti super uradila. Jer korist je mnogostruka.

 10. E ove se mogu vise puta odlepljivati i ponovo lepiti, a za te pare. To im je dodatna vrednost. Nama traju i po nekoliko dana, dok god ne krenu da se cepaju od silnog odlepljivanja 🙂

  Odlicne su zaista. Kvalitet je i veci od cene po kojoj se mogu kupiti (a ovo sad govorim iz licne pobude, nevezano za saradnju sa njima).

 11. Mene je prvo naslov malo odbio,ali odlične su-možda čak i jedine knjige za taj najraniji uzrast kod kojih dete može samo bez frustriranja da odlepi nalepnice,a i ne može mnogo da pogreši prilikom lepljenja-tako su koncipirani zadaci 🙂 Moja mala voli da ih lista i da komentariše gde je šta zalepila

 12. I mene je malo naslov odbio, narocito npr. ta kreativna inteligencija. Kakva je to inteligencija? Licno i profesionalno ne podrzavam takvu podelu, ali to nije ni bitno na kraju. Zaista su kvalitetne knjige i vrede svake pare.