ArtEco Market, Novi Sad (in Serbian)

Novi Sad je poznat kao grad kulture. Kažu da se u njemu u jednoj godini održi više od dvadeset različitih festivala. U moru tolikih dešavanja veoma je teško osmisliti nešto što već ne postoji, a što je potrebno Novosađanima, što će biti dovoljno zanimljivo da privuče njihovu pažnju, i da učini da požele da im se ponovo vrati.
Troje mladih entuzijasta uspeli su da nađu rešenje na ovu dilemu, i da po drugi put, i to u kratkom vremenskom periodu, organizuju jednu originalnu manifestaciju u Novom Sadu. Reč je o ArtEco Marketu.
ArtEco Market predstavlja sponu između tradicionalne gradske manifestacije i marketa sa umetničkim i ekološkim aspektima, po ugledu na slične manifestacije u drugim evropskim gradovima (kao što je npr. Kamden market u Londonu).
Živimo u vremenu u kojem se sve više podstiče samoodrživi razvoj, recikliranje postojećih materijala i  promoviše se zdrav način razmišljanja i ishrane. Ove teme su upravo i suština ArtEco marketa. Njegove aktivnosti osmišljene su na takav način da se kroz njih pokuša raditi na podizanju svesti mladih o raznim ekološkim pitanjima, kao i na ponovom korišćenju recikliranih materijala kroz umetničko izražavanje (upcycling).
Market se sastoji iz tri dela. Prvi deo je Art kutak, i on pruža mogućnost mladim afirmisanim i neafirmisanim umetnicima da predstave svoje radove i svoja idejna rešenja. Drugi deo tiče se ekologije, i on približava Novosađanima ideje na koji način oni mogu doprineti očuvanju životne sredine iako su okruženi betonom. Treći deo Marketa posvećen je organskoj hrani i proizvodnji, kao neizostavnom elementu zdrave ishrane i nužnom preduslovu očuvanja zdravlja.
Drugi po redu ArtEco Market održaće od 8. do 14. jula u Katoličkoj porti u Novom Sadu. Biće tu i nekih poznatih likova iz blog sveta, jer ArtEco podrška raste iz dana u dan.
Više o ovoj manifestaciji možete pronaći na njihovoj FB stranici i zvaničnom sajtu, a do tada uživajte u fotografijama sa prethodnog Marketa.

 

 

 

 

 

 

 

 
*Sve fotografije su vlasništvo organizatora

Moje ime je Aleksandra. Ja sam majka i žena, psiholog i freelance pisac. Često mislim da nešto može bolje i lepše. Osim kada odlučim da uživam u trenutku baš onakvom kakav jeste. Jer, život je onakav kakvim ga mi napravimo!

10 thoughts on “ArtEco Market, Novi Sad (in Serbian)

  1. Svaka čast, pratila sam sve pripreme od ove godine! 🙂 I tako mi je žao što nisam mogla da dođem, oh, obaveze, obaveze! Nadam se da se družimo sledeći put i baš se radujem tvom izveštaju! :*

Volela bih čuti tvoje mišljenje: