ArtEco Market, Novi Sad (in Serbian)

Novi Sad je poznat kao grad kulture. Kažu da se u njemu u jednoj godini održi više od dvadeset različitih festivala. U moru tolikih dešavanja veoma je teško osmisliti nešto što već ne postoji, a što je potrebno Novosađanima, što će biti dovoljno zanimljivo da privuče njihovu pažnju, i da učini da požele da im se ponovo vrati.
Troje mladih entuzijasta uspeli su da nađu rešenje na ovu dilemu, i da po drugi put, i to u kratkom vremenskom periodu, organizuju jednu originalnu manifestaciju u Novom Sadu. Reč je o ArtEco Marketu.
ArtEco Market predstavlja sponu između tradicionalne gradske manifestacije i marketa sa umetničkim i ekološkim aspektima, po ugledu na slične manifestacije u drugim evropskim gradovima (kao što je npr. Kamden market u Londonu).
Živimo u vremenu u kojem se sve više podstiče samoodrživi razvoj, recikliranje postojećih materijala i  promoviše se zdrav način razmišljanja i ishrane. Ove teme su upravo i suština ArtEco marketa. Njegove aktivnosti osmišljene su na takav način da se kroz njih pokuša raditi na podizanju svesti mladih o raznim ekološkim pitanjima, kao i na ponovom korišćenju recikliranih materijala kroz umetničko izražavanje (upcycling).
Market se sastoji iz tri dela. Prvi deo je Art kutak, i on pruža mogućnost mladim afirmisanim i neafirmisanim umetnicima da predstave svoje radove i svoja idejna rešenja. Drugi deo tiče se ekologije, i on približava Novosađanima ideje na koji način oni mogu doprineti očuvanju životne sredine iako su okruženi betonom. Treći deo Marketa posvećen je organskoj hrani i proizvodnji, kao neizostavnom elementu zdrave ishrane i nužnom preduslovu očuvanja zdravlja.
Drugi po redu ArtEco Market održaće od 8. do 14. jula u Katoličkoj porti u Novom Sadu. Biće tu i nekih poznatih likova iz blog sveta, jer ArtEco podrška raste iz dana u dan.
Više o ovoj manifestaciji možete pronaći na njihovoj FB stranici i zvaničnom sajtu, a do tada uživajte u fotografijama sa prethodnog Marketa.

 

 

 

 

 

 

 

 
*Sve fotografije su vlasništvo organizatora

10 thoughts on “ArtEco Market, Novi Sad (in Serbian)

  1. Svaka čast, pratila sam sve pripreme od ove godine! 🙂 I tako mi je žao što nisam mogla da dođem, oh, obaveze, obaveze! Nadam se da se družimo sledeći put i baš se radujem tvom izveštaju! :*

Volela bih čuti tvoje mišljenje: