Kako da samopouzdanje postane vaš najbolji prijatelj?

Ispričaću vam prvo jednu anegdotu.

Bio jednom jedan bogat čovek, biznismen. Desilo se da je došao tik do bankrota, uvalio se u dugove i nije video izlaz. Otišao je u park, seo na klupu i počeo da plače. Prišao mu je jedan starac i rekao: „Vidim da te nešto muči. Ja mogu da ti pomognem!“ Pitao je čoveka za ime, upisao ga na ček i dao mu. „Uzmi ovo trebaće ti. Nađimo se ovde za tačno godinu dana, pa ćeš mi tada vratiti novac.“ Okrenuo se i nestao.

Biznismen je pogledao u ček od pola miliona dolara i u potpisu video Džona Rokfelera, tada jednog od najbogatijih ljudi na svetu. 

„Ovaj novac bi mogao da mi reši sve probleme.“ pomislio je. Međutim, ipak je odlučio da ga stavi u sef jer se pitao da li će uspeti da povrati taj pozajmljeni novac u narednih godinu dana i pomislio je da mu sama činjenica da ima taj novac na sigurnom može dati snagu da pronađe rešenje za svoje probleme. Tako i bi. Iznedrio je bolje dogovore sa klijentima i duže rokove otplaćivanja, i počeo je ponovo da zarađuje novac.

Tačno godinu dana kasnije, došao je u park da starcu vrati novac (i da mu se zahvali). Starac ga je čekao. Tačno kada je krenuo da mu vraća novac, iz žbuna je iskočila neka medicinska sestra.

„Jaoj, jel Vas je uznemiravao? Stalno nam beži iz staračkog doma i ljudima govori da je Rokfeler.“ 

Biznismen je ostao zapanjen. Cele godine se mučio, prekrajao, smišljao, misleći da ima sigurnu varijantu u sefu. Kad ono – prevara!

stressed man lack of self-confidence

Šta se u stvari desilo sa biznismenom?

Nije novac taj koji je doprineo da biznismen izađe iz problema. On se pokrenuo i postao proaktivan usled novonastale vere u sebe i u pozitivne ishode.

Vera u sebe i u pozitivne ishode svojih postupaka se zajedno zovu jednostavnim imenom – samopouzdanje!

Dakle, novostečeno samopouzdanje je to koje mu je očigledno dalo vetar u leđa i snagu da se kao Feniks izdigne iz pepela i nastavi dalje.

A šta je on to promenio kod sebe od susreta sa starcem?

 1. Prestao je sebe da obezvređuje.
 2. Počeo je da veruje da je dovoljno sposoban da izađe iz problema.
 3. Osmislio je nove načine kako da iskomunicira sa ljudima koji su bili bitni za dalji napredak u poslu.

To su upravo i osnovne komponente visokog samopouzdanja:

 1. Pozitivna slika o sebi
 2. Doživljaj svoje kompetentnosti
 3. Veštine komunikacije

Postoji i četvrta bitna komponenta visokog samopouzdanja, a to je: brižan odnos prema svom telu. Iz priče se ne vidi kako se naš junak odnosio prema svom telu, ali se može pretpostaviti da je u takvoj situaciji prekomerno konzumirao alkohol/narkotike, da je malo spavao, neredovno se hranio, moguće da je imao i panične napade pa je nepravilno disao. A kada smo nezadovoljni svojim fizičkim stanjem i zdravljem, ne možemo biti zadovoljni ni sobom „iznutra“.

Kako graditi samopouzdanje?

Da biste imali visoko samopouzdanje, potrebno je da radite na sve četiri navedene komponente.

leave the failures reach for success

Kada je u pitanju brižan odnos prema svom telu, o tome sam pisala u ovim tekstovima:

Kada su u pitanju veštine komunikacije, nešto o tome možete pronaći u ovim tekstovima:

Ostaje mi da nešto kažem i o druge dve komponente. One često idu jedna uz drugu i neretko su povezane u jednom zajedničkom nefunkcionalnom uverenju koje imamo, pa ću o njima pisati zajedno.

Kada vam je nisko samopouzdanje vi onda sigurno razmišljate na jedan od ovih načina:

 • Ja sam bezvredna osoba (propao slučaj, kreten, glupak, __________ (dodajte)).
 • Nikad mi ništa ne ide od ruke.
 • Uvek grešim (pa ću sigurno i sad).
 • Nesposoban sam.
 • Džabe se trudim, kad mi ništa nikad ne ide od ruke.

Zvuči poznato? Nešto od toga je sigurno imao u glavi i naš biznismen iz priče. Međutim, kad je dobio ček, on je definitivno promenio način razmišljanja obzirom da je povratio veru u sebe i svoje kapacitete. Garantujem da je u glavi kasnije imao nešto od ovoga:

 • Ja vredim jer samo puno toga i korisnog postigao u životu.
 • Postoji šansa da uspem. Probaću!
 • Verujem da postoji nešto što mogu da uradim.
 • Nisam nesposoban. (Sad ću nešto da smislim).
 • Kukanje i očajavanje mi ne pomažu.
 • Do rezultata mogu doći samo ako pokušam nešto da uradim.

Ono što je zajedničko mislima koje sam navela u poslednjoj grupi je svakako to što je biznismen sa njima počeo ponovo da voli sebe i da veruje da on sam može nešto uraditi pa da poveća šansu za uspeh.

Kada imamo visoko samopouzdanje, mi smo sebi u stvari najbolji prijatelj!

Prethodno navedene rečenice možete sebi svaki dan ponavljati kao afirmacije. Sa druge strane, razumem da je jedno pričati, a drugo iskustveno zaista doći do ovakvih zdravih uverenja. Iz tog razloga ću vam opisati jednu vežbicu, posle koje ćete se sigurno barem malo približiti nekom od pomenutih razmišljanja. Uzmite papir i olovku:

 1. Napišite 5 snaga vaše ličnosti (npr. saosećajna, hrabra, uporna, itd)
 2. Napišite 3 stvari kod sebe kojima se najviše divite (pouzdan prijatelj, timski radnik, i sl.)
 3. Napišite barem 10 postignuća iz različitih oblasti u vašem životu na koje ste ponosni (na poslu, u porodici, sa prijateljima, gde god). To može biti bilo šta: od toga da ste dete naučili da čita, pa do toga da ste napisali projekat koji je bio primer dobre prakse.

Tu listu nosite jedno vreme sa sobom, ili je stavite na vidno mesto. Iznova je čitajte i podsećajte sebe koliko vredite. Sigurno je da ćete početi barem malo više da volite sebe!

you can do it

Ukoliko vam je samopouzdanje poljuljano u velikoj meri, verovatno vam ova vežba neće pomoći da ga povratite u potpunosti. Za to bi bio neophodan malo ozbiljniji i dugotrajniji rad. S tim u vezi, ja vam od srca preporučujem Sanjin online program za dolaženje do trajnog samopouzdanja. Sanja je psihoterapeut sa višegodišnjim iskustvom u radu sa ovim i sličnim problemima. Za cenu od otprilike 1 i po psihoterapijske seanse, dobićete celokupan program koji će u potpunosti biti dovoljan da povratite svoje samopouzdanje i počnete da osećate trajnu sigurnost i zadovoljstvo. I ono što je najbolje u celoj priči je to što program možete sebi puštati onda kada i gde vama to odgovara.

I ona i ja smo tu za sve dodatne informacije, a više o programu možete saznati na ovom linku. 

Aleksandrin izbor

posao iz snova aleksandra birta

Skoro je koleginica Jovana Miljanović napisala jedan izuzetno koristan tekst o tome kako da počnete iz Srbije od nule. Tekst sadrži puno zanimljivih linkova i saveta, te vam svakako savetujem da ga pročitate. Međutim, među morem zasluženih pozitivnih komentara na ovaj tekst, primetila sam i puno njih koji su bili u fazonu: “sve je to super kada nemaš decu” ili “nemam ja vremena za sve to, pošto već imam neki drugi posao (kojim nažalost nisam zadovoljna, ali moram izdržavati porodicu)“.

Ljudi-češće-znaju-šta-ne-žele

Skoro sam sa jednom poznanicom pričala o tome kako ima jaku želju da promeni posao. Dugo je na istom radnom mestu na kojem je izuzetno nezadovoljna i slabo plaćena. Razgovor je počeo otprilike ovako:

10 Responses

 1. Ne volim motivacione poruke, govore ni tekstove. Ne verujem u magiju preko noći ni u to da je nekad dovoljno odlučiti da bi se život promenio iz korena. Ali ono što ti pišeš i o čemu govoriš su realne stvari, mali koraci koji mogu da promene stvari.
  Zaista, u poslednje vreme se trudim da malo više cenim sebe. Primetila sam baš ovo što si rekla – što više radim, to vše cenim sebe. A možda je i proces obrnut,ko zna, bitno je da deluje. 🙂

 2. Ni ja nisam u najboljim odnosima sa motivacionim govorima. Mislim da to ne ide najbolje sa nasim mentalitetom, kao npr. u Americi. Vise mi odgovaraju psihoterapijski pravci koje podrzvam i iz kojih pisem, a koji imaju „realan optimizam“ a ne Lujza Hej pozitivno razmisljanje (koje cesto podrazumeva potiskivanje/stavljanje po strani teskih okolnosti koje nas izjedaju). Prvo mora ici prihvatanje i umanjenje negativnog pogleda na konkretne okolnosti, pa onda rad na trajnom pozitivnom stavu.

 3. Hvala, draga. Da, moc je definitivno u nama. Razumemo se jer obe to pokusavamo da osvestimo kod nasih citalaca ?

 4. Divan tekst! Mada Sam ja u fazi kada se svakodnevno preispitujem jesam Li dobar roditelj …a sumnja je saputnica svakog Dana ?. Znam da vredim, Ali kako to da sumnjam u svoje majcinske sposobnosti? Za to nema fakulteta Ni ispita…? I NE znam da Li cu GA ikada poloziti!! Hvala na svim toplim pricama I podrskama! Sve najbolje !

 5. Uf, to sa roditeljstvom imamo svi ponekad jer su ispred nas svaki dan neki novi izazovi. Pogledajte u odeljku Roditeljstvo na blogu tekstove Misli za prvu pomoc i Skroz je Ok. U pitanju su misli i afirmacije koje sebi mozete ponavljati u kriticnim situacijama, a da podignete roditeljsko samopouzdanje. I znajte ono najvaznije: Niste sami!

  Sve najbolje i ja Vama zelim!