Kako da svoje fotografije napravite zanimljivijim /// How to make your photos more interesting

..a pritom ne mislim na Photoshop i ostale programe. Već na vas same, i na stvari koje bez nekog profesionalnog iskustva možete napraviti da osvežite svoje fotke.
Prvo, zašto ne biste napravili neku zanimljivu pozadinu za fotografisanje? Naročito ako je u pitanju vaše venčanje, ili neki drugi bitan događaj. Obično se fotografisanje tada odradi ispred neke zavese, zida, slike… Gde se stigne! A što ne biste to uradili na primer ispred ovakve neke pozadine:

//////////

…and I don`t mean in Photoshop and other programs. I mean by yourself, with the things you can make on your own, without any professional experience.

Firstly, why shouldn’t you make interesting photo shoot backdrop? Especially if it`s about the wedding, or some other important event of yours. Usually in those moments the shooting is in front a painting, or a curtain or somewhere similar. Why shouldn`t you make something like this:

Napravila sam puno, puno cvetova od krep papira (uskoro poseban post o vrstama cvetova od papira), pa sam ih silikonom lepila za zelenu posteljinu koju sam iskoristila kao podlogu. Malo čudno izgleda bez ljudi? Vidite kako bi to zaista trebalo da izgleda:

////

I made lots and lots of crepe paper flowers (soon you`ll see a post about all kinds of DIY paper flowers). Then I glued them on an green bed sheet with silicone gun. It looks a bit strange without people, right? Here`s how it really looked like:

Ooops, ram za slike! To je moj sledeći predlog. Na nekom buvljaku kupite stari ram za slike. Znate one zlatne, prljave. Očistite ga i obojite belim sprejom. Ili ga obojite akrilnom bojom. (Uskoro druga ideja o tome šta još možete sa ovakvim ramom). Samo ga uzmete u ruke, i ideje za slikanje će navirati same od sebe.

/////

Oops, a picture frame! That`s my next suggestion. On a flea market you can buy old picture frames. You know those old, gold picture frames? Clean it, and spray it with white spray, or colour it with acrylic paint. (Soon a post about what else you can do with this frame). You just take it in your hands, and ideas for photos will come in hoards.

Oops – lupa, oči na štapiću! To je sledeći predlog. Zašto ne biste napravili razne asesoare koje možete koristiti, naročito ako niste ljubitelj poziranja i nameštenih fotografija? Puno besplatnih verzija za štampanje sam našla ovde i ovde. Samo sam ih odštampala na raznobojnim papirima, i zalepila na štapiće za roštilj. I napisala neke simbolične poruke, koje sam takođe nalepila na štapiće. Pa kod Kineza kupite lepeze, lupe, naočare. Idejama nikada kraja…

//////

Oops, a converging lens? That`s my other suggestions. Why shouldn`t you make different party preps that you could use, especially if you are not into posing for camera? Lots of free printables I have found here and here. I just printed them on paper in different colours, and glued them onto barbicue chopsticks. Also, I printed some symbolic messaged, and also glued them on chopsticks. Then, you can buy all different kinds of preps in Chinese shops, such are crazy glasses, fans, lens, etc.

..a sve to možete lepo poređati u nekom starom koferčetu, u tegli. Čisto da što više privučete pažnju gostiju. Moje koferče je bilo jako staro, pa sam morala da ga obložim jutom, a tegla mi je ostala od ukrasa na stolu. O kojim ću više pričati u nekom od narednih postova 🙂 Napravila sam i male garlands od zelene washi trake. Vide se malo u pozadini.

//////

…and all that you can exhibit in an old suitcase. So that you can attract the attention of more guests. My suitcase was very old, so I had to cover it with jute, and the preps I put in a jar covered with lace. More about that in another post 🙂 I also made green garlands from washi. You can see it in the background.

A što ne bi instrukcije gostima dali u vidu stiha? Čisto da znaju šta trebaju da rade sa rekvizitima…

////

And why shouldn`t you give the instructions to the guests in the form of lyrics? So that they could know what to do with the preps…


Photo by Darko Novaković

17 thoughts on “Kako da svoje fotografije napravite zanimljivijim /// How to make your photos more interesting

 1. sviđaju mi se sve ove DIY stvarčice na vjenčanju. a važno je da su i gosti cool i opušteni i da ih to zabavlja, a ne da su neki koji bi prevrtali očima i čudili se 🙂

  baš me zanima post o cvijeću od papira

 2. Predivno, bas tako divno, i kreativno i skroz je sve u tvojim idejama i DIY.
  Meni je prijateljica Milana (koja me fotka sa analognim fotkama), predlozila da pravim cvetove od krep papira za svadbu, pa da sa njima ukrasim stolove, ali meni se nije dalo praviti ih, a ona ih radi predivno i sve njene zidove je ukrasila sa njima.
  Ram, porukice, brkovi sve je tako cool i sisarke tvoje isto su mi slatke.
  Lepo, nema sta!!

 3. Uh, kako mi ovo promaklo !!!
  Sjajne ideje i jos sjajnije fotke, a ono sto je najvaznije nisu dosadne za gledanje. Najvise mrzim kada mi donese stos od 100 slika sa svadbe, a one sve iste, staticne, dosadne,…jedva cekam da dodjem do kraja, a ona izvuce i drugi album :)))))) Ovo bih mogla da gledam odavde do vecnosti i da se stvarno zaintrigiram ko je na slikama.

 4. tvoje je vencanje bilo prezabavno! mnogo mi se svidja ideja sa pozadinom, a i sve ostalo, kad bi samo sve mlade bile diy frikushe 😀 koliko bi nam prezivljavnje 250 gostiju i cange cange bilo sladje 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *