Kako je iskustvo kao #ccbna bloger promenilo moj život?

Kao da je juče bilo kada me je Jelena Pantić podstakla da se prijavim na konkurs za Coca Cola Bloggers Network Adria.

  • Jaoj, ne znam da li sam ja dorasla tom konkursu?
  • Tako sam i ja mislila za sebe, pa sam prošla.

I poslednjeg dana marta najlepše moguće vesti – od 219 prijava ja izabrana za jednog od 9 regionalnih blogera. Pored kvalitetnih pisaca i blogera sa hiljadama pratilaca, izabrali i mene, hej!

Mogu slobodno reći da je posle rođenja sina to bila sledeća važna prekretnica mog života u poslednjih nekoliko godina.

coca cola bloggers network adria bloger

Šta sam sve naučila u godinu dana kao #ccbna bloger?

Meni ovaj konkurs nije pomogao da ostavim redovan posao. Nije mi pomogao ni da odlično živim isključivo od blogovanja. Ne ide to tako kada si majka i kada je tvoja (iako mala) redovna plata bitan izvor porodičnih prihoda.

Međutim, ono što sigurno nisam radila je da kukam kako ja nemam iste uslove kao i većina mojih kolega blogera, koji mogu više da se posvete tome da što pre od bloga naprave jedini izvor prihoda i tako žive svoje snove.

CCBNA godina mi je pomogla da naučim puno o sebi, svojim ciljevima i načinima kako da do njih dođem. Sve se može jer je život puno mogućnosti.

Takođe, zahvaljujući ovom iskustvu ja sam zaista profesionalizovala svoj blog, te mi je on već neko vreme dobar dodatni izvor prihoda. U ovom tekstu sam pisala o tome kako sam sve to postigla. To je upravo i bio jedan od najčitanijih tekstova na mom blogu.

Lične dobiti

Ono što je bila osnova za sve moje dalje akcije je bilo definisanje toga šta ja u stvari želim i čemu stremim.

Shvatila sam da vredim, da puno toga znam.

Počela sam ponovo da verujem da ja mogu dosta toga postići jer je čitav život ispred mene.

Na postojećem poslu sam iscrpela praktično sve izazove, i već dugo sam znala da ne želim tu da ostanem čitav život. Sada sam definisala i korake kako da to u budućnosti promenim – pisanje, edukovanje i deljenje znanja. Uz puno strpljenja i istrajnosti.

Otkrila sam svoju novu pasiju – pisanje. I neskromno priznala sebi:

Da, dobro pišeš. Uživaš u tome i dobro ti ide. Ulaži u to!

Shvatila sam da ono što je meni „kao dobar dan, podrazumeva se“, mnogima u stvari nije tako. Završila sam psihologiju, dodatno se edukovala iz mnogih oblasti primenje psihologije i to su teme koje mnoge ljude interesuju, a ne podrazumeva se da znaju kako da ih primene.

Priznala sam još jednu stvar sebi:

Imaš znanja o puno tema o kojima možeš podučiti druge ljude.

Ja se u suštini bavim savetodavnim radom  i edukacijom već 15ak godina, ali na potpuno drugačiji način nego što sam sada krenula. Što nas dovodi do druge teme:

Kako sam profesionalizovala svoj blog?

Neke stvari sam direktno pitala druge #ccbna blogere, a mnoge sam učila usput, posmatrajući njihov razvoj i uspehe.

Od bloga se ne zarađuje tako što sedneš za komp i u 5 minuta naškrabaš ono što ti je u mislima, pa samo pustiš na društvene mreže. Ne. Iza svakog uspešnog blogera stoji puno vežbe, promišljanja i edukacije. Kada kažem edukacija, mislim pre svega na digitalni marketing. To je čitav jedan novi svet koji ti otkriva kako da pišeš, kako da se reklamiraš, kako da dođeš do željene publike.

tastatura i radna atmosfera

Ja sam inače oneman show kada je u pitanju moj blog. To znači da sam sama osmislila njegov sadržaj, sama sam ga vizuelno kreirala (da, psiholog koji je naučio kako se prave sajtovi!), sama ga promovišem i sama vodim sve svoje društvene mreže.

Teško je sve sam odrađivati, ali sa druge strane to mi je pomoglo da naučim puno stvari, pa sad kao freelancer dodatno zarađujem i od copywritinga i consultinga oko kreiranja sadržaja.

Ovo su najbitnije stvari koje sam postigla zahvaljujući tom učenju:

Naučila sam kako se kreira kvalitetan tekst i naslov

Izgradila sam neki svoj stil i sada mi zaista ne treba puno vremena da kad me pukne inspiracija sve misli i emocije stavim na papir.

Ozbiljno sam se posvetila promociji na društvenim mrežama

Iako mislim da brojke nisu jedino merilo uspeha, ovaj podatak može biti interesantan: svoju FB stranicu (koja mi je glavno mesto reklamiranja) vodim od neke 2014. godine.

Do aprila prošle godine imala sam oko 800 followera. U narednih godinu dana, do danas, moj broj popeo se na skoro 6000 pratilaca!

To i dalje nije nešto veliki broj, ali uzevši u obzir da sam u godinu dana dobila 500-600% više ljudi koji me prate, to može biti bitan podatak. U nekoliko navrata sam ulagala u plaćene oglase, ali sam pažnju obratila i na redovnost u postovanju i u načinu prezentacije i komunikacije sa čitaocima.

Krenula sam da pišem a da me plaćaju za to!

Sam CCBNA prjekat podrazumeva da godinu dana dobijaš mesečnu nadoknadu za svoje tekstove.

Takođe, neki saradnici su mi se javili odman nakon što su saznali da sam #ccbna bloger, dok sam do drugih sama došla. Da, krenula sam sama da se nudim. To je bio proces u mom slučaju, jer očigledno nisam dovoljno verovala u sebe.

A kada ti ne ceniš dovoljno svoj rad, kako onda to očekuješ od drugih?

Prestala sam da radim pro bono stvari. Ili za ono „mi ćemo vas promovisati na našim mrežama“. Hej, pa ja sam uložila puno novca i vremena u izgradnju mog kruga pratilaca kojima ću na kraju krajeva i promovisati neki proizvod, pa zašto bih to radila besplatno?

Odredila sam minimalnu cenu ispod koje ne idem. I gle čuda, klijenti uglavnom pristaju na moje takve uslove. U ovome me puno ohrabrila moja blogodrugarica Jovana Miljanović i hvala joj na tome.

Više o saradnjama koje sam ostvarila u proteklih godinu dana možete pročitati ovde.

Zarađujem od bloga ne samo od pisanja na blogu!

Kad neko kaže da živi od bloga, to ne znači da on živi samo od pisanja tekstova na svom blogu. Naročito ne u Srbiji, gde još uvek plaćaju dosta niske cene za to ili očekuju da to radiš besplatno.

Blog je odlična platforma da okupiš krug pratilaca kojima ćeš moći da držiš predavanja, kurseve, možda i da izdaš knjigu.

Ja pripremam svoj prvi e-book koji će uskoro moći da se downloaduje na sajtu. Takođe, u pripremi je jedan ozbiljan online kurs o konkretnom psihološkom problemu koji je većinu nas barem jednom u životu mučio (uskoro ću odati i temu, strpite se).

Moj dugoročni plan je da izdam knjigu. To mi je bio san iz detinjstva, a sada definitivno znam iz koje će niše biti. Polako i strpljivo prikupljam sadržaj, pa kad bude gotova to će onda baš biti ono pravo.

Generalno su pisanje i edukacija bile dve stvari koje sam uvek volela da radim. Ranije sam ih implemenetirala kroz kratkoročne projekte na svom redovnom poslu. Sada sam pronašla način kako da u njima redovno uživam i da od njih sve više punim kućni budžet.

Hvala CCBNA na svim ovim iskustvima. Tek sam krenula, a već je više nego dobro!

kako ostvariti ciljeve

Ovo je moj poslednji tekst u Coca-Cola Bloggers Network Adria, regionalnom projektu kojim se pruža podrška blogerima da profesionalizuju svoje blogove. Pozivam vas da proverite i druge blogove mojih CCBNA kolega iz Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Makedonije.

Aleksandrin izbor

posao iz snova aleksandra birta

Skoro je koleginica Jovana Miljanović napisala jedan izuzetno koristan tekst o tome kako da počnete iz Srbije od nule. Tekst sadrži puno zanimljivih linkova i saveta, te vam svakako savetujem da ga pročitate. Međutim, među morem zasluženih pozitivnih komentara na ovaj tekst, primetila sam i puno njih koji su bili u fazonu: “sve je to super kada nemaš decu” ili “nemam ja vremena za sve to, pošto već imam neki drugi posao (kojim nažalost nisam zadovoljna, ali moram izdržavati porodicu)“.

Ljudi-češće-znaju-šta-ne-žele

Skoro sam sa jednom poznanicom pričala o tome kako ima jaku želju da promeni posao. Dugo je na istom radnom mestu na kojem je izuzetno nezadovoljna i slabo plaćena. Razgovor je počeo otprilike ovako:

2 Responses

  1. Sve što si napisala je baš lijepo i korisno! Ja za sada nisam niti pomišljala da s blogom idem u smjeru zarade, ali sam zato pišući blog naučila puno toga o sebi i o tome što sve znam, ali i o tome što me sve zanima 🙂 A najviše od svega gradila sam sebe i svoje samopouzdanje!

  2. Puno je dobiri od blogovanja. Nekima nikad ni nema veze sa novcem. Ono sto je sigurno je da sve nas iznutra obogati, i donese nam puno novih kvalitetnih prijateljstava <3

Comments are closed.