Lista stvari koje jedna majka ne mora da uradi

Draga majko,

znam da se često izjedaš, dvoumiš i zapitkuješ, jer ti i okolina od tebe zahtevate puno od tvog roditeljstva, a često se desi da ne možeš sve to da ispuniš.

roditeljstvo

Razumem te, jer sam i ja često u tvojoj koži. Zato sam sastavila ovaj podsetnik, da mu se sve vratimo kad god zalutamo u svom roditeljskom perfekcionizmu i kad god osećamo da smo izgubile kompas u vaspitanju sopstvenog deteta.

Da li si znala da ne moraš baš uvek stavljati potrebe deteta na prvo mesto? Koliko god to surovo zvučalo, istina je da je detetov interes taj koji valja biti važniji od tvog i od svih drugih. I upravo je u njegovom interesu da ponekad prvo zadovoljiš neku svoju trenutnu potrebu pa da posle možeš valjano da mu se posvetiš.

Ne moraš se uznemiravati ako povremeno osetiš želju da budeš sama na pustom ostrvu, bez ikoga i ičega. To je dobro, jer znači da misliš na sebe i na te svoje potrebe.

Ne moraš se jesti ako ponekad vikneš na dete. Ljudi smo, kao i deca nam. Iznerviramo druge, iznerviramo se zbog tih drugih. Dete će ti gotovo odmah oprostiti, zašto ne bi isto i sama sebi uradila?

Ne moraš uvek sve planirano uspeti u jednom danu. Štaviše, to će se retko dešavati. Dan ima samo 24h, a ti obaveza bar za 30h.

Ne moraju baš sve tvoje dnevne aktivnosti da budu vezane za dete. Naprotiv, i ti i tvoje čedo ćete biti srećniji ako ti uživaš i u nekim drugim stvarima pored roditeljstva. Makar na 5 minuta.

Ne moraš uvek znati šta da radiš. Ako baš želiš, ti furaj tu priču, ali koliko već večeras ćeš lupiti glavom o zid.

Ma, ne moraš nešto da uradiš čak i kad znaš da bi baš to bilo dobro za dete. Upravo tada je možda pravi momenat da ode u krevet neokupan ili da gleda crtani do besvesti, jer „danas jednostavno ne možeš“ da se preganjaš sa njim po stoti put.

Osim kada su u pitanju detetovo zdravlje i bazične potrebe (hrana, san i sl.), ništa ti ne moraš da moraš, majko.

A znaš šta bi bilo dobro da uradiš?

Napravi pauzu.

Svaki dan ako treba. Taman da malo dopuniš svoje baterije.

Ne odustaj.

U roditeljstvu nema nazad. Roditelj si do kraja života i to se ne može menjati, ako si već donela odluku da dobiješ dete.

Uči.

Za dete i od njega. Nekad će on biti i pametniji od tebe.

Podeli.

Nemoj da te bude sramota da pričaš o svojim roditeljskim slabostima, ili čak i da se obratiš za pomoć. Sve one žene koje glume svemoguće majke svetice sigurno će pasti kad se najmanje budu nadale. Nemoj i ti biti jedna od njih.

Ma, ne moraš biti ni gora ni bolja od drugih majki.

Ono što možeš je da BUDEŠ SVOJA!

PS – Možda će ti biti koristan i ovaj tekst, kao dodatna podrška u vraćanju roditeljske snage.

Aleksandrin izbor

posao iz snova aleksandra birta

Skoro je koleginica Jovana Miljanović napisala jedan izuzetno koristan tekst o tome kako da počnete iz Srbije od nule. Tekst sadrži puno zanimljivih linkova i saveta, te vam svakako savetujem da ga pročitate. Međutim, među morem zasluženih pozitivnih komentara na ovaj tekst, primetila sam i puno njih koji su bili u fazonu: “sve je to super kada nemaš decu” ili “nemam ja vremena za sve to, pošto već imam neki drugi posao (kojim nažalost nisam zadovoljna, ali moram izdržavati porodicu)“.

Ljudi-češće-znaju-šta-ne-žele

Skoro sam sa jednom poznanicom pričala o tome kako ima jaku želju da promeni posao. Dugo je na istom radnom mestu na kojem je izuzetno nezadovoljna i slabo plaćena. Razgovor je počeo otprilike ovako:

3 Responses

  1. Krivica je cesto najveci neprijatelj majki ? A zaista smo i mi samo ljudska bica.

  2. Mislim da je ovakav stav jako važan ne samo za očuvanje maminog mentalnog zdravlja 😀 već i za svest deteta da se roditeljska ljubav i pažnja ne uzimaju zdravo za gotovo. Ona jeste bezrezervna, ali daleko od toga da je ne treba ceniti, hraniti i negovati. Verujem u to da, učeći dete da poštuje naše vreme, naš trud i našu pažnju, učimo ga kasnijem zdravijem odnosu prema sebi i prema drugim ljudima.