Mame i (ne) vežbanje – izgovori ili realan problem?

Da li i vas ponekad frustriraju svi ti tekstovi na Internetu u kojima kao da samo treba da odbacimo sve te glupe izgovorčiće i eto nas na treninzima?

Tipa: Pronađite vreme za vežbanje!

Vidite kako je ova mama fit. Budite i vi takve!

Prestani sa izgovorima. Kreni!

vežbanje mame

I onda krene lavina vaših komentara poput ovih:

Ok je sve to, ali kaaaaaad?

Kaaaako?

Ja sam samohrana majka. Ne postižem ni osnovne stvari da obavim u toku dana, a kamoli da vežbam.

I tako dalje. Iako takve priče na neki način i jesu izgovori, one su istovremeno i realnost.

Baš kao i za roditeljstvo, ne postoji univerzalni savet za sve mame ni kad je vežbanje u pitanju.

Neke mame su same. Nemaju ničiju pomoć, a imaju čak i po nekoliko dece.

Druge imaju i muža i baka servis, ali imaju i posao i veliku kuću koju treba održavati.

A deca? Postoje deca koja ne vole da spavaju. I ona koja ne vole ne znaju sama da se igraju. Ona koja traže više ili manje mamine pažnje.

Da se ne lažemo – i mi mame smo različite. Neke su same po sebi aktivne, treba im malo sna da bi funkcionisale, po prirodi su optimistične. Druge su pak pasivnije, i po ponašanju i po stavovima.

Kako onda da se mame pokrenu da vežbaju?

Kao i kod drugih stvari, kreće se sa odlukom.

1. Da li vi uopšte želite da vežbate?

Manite sve te norme, sve te savete i društvena očekivanja.

Koja su vaša očekivanja?

Ne mora svaka mama da bude multipraktik mama. Niti mora da uklanja tragove porođaja. Naprotiv, doneti nov život na svet je umetnost, pa tako treba gledati i na telo žene koja je rodila.

Ja imam sreću da sam se dosta brzo posle porođaja vratila na kilažu koju sam imala, ali sam definitivno promenila stav o nekim delovima svog tela u odnosu na pre porođaja. Na najveće ženine neprijatelje – celulit i stomačić.

Mogu reći da sam ranije bila opterećena njima. Sada ne. Neka ih tu. Majka sam. Pa, nosila sam 4kg u tom stomačiću, zaboga?

Možda ću im jednom opet posvetiti više pažnje, ali za sad su ok.

Možda vas ova galerija inspiriše da i vi više zavolite svoje telo posle porođaja.

mama-2077517_960_720

2. Zbog čega želite da vežbate?

Ukoliko posle porođaja imate ozbiljan problem sa viškom kilograma ili sa zdravljem, onda ova priča pod brojem 1 pada u vodu.

U tom slučaju je zbog vašeg zdravlja neophodno da vežbate.

Ako pak nemate problem sa zdravljem, a odlučili ste da trenirate, zapitajte se:

Koja je vaša motivacija za vežbanje?

Neki vežbaju jer žele bolje da izgledaju, drugi da bi izbacili negativnu energiju, a neko opet jer je svestan pozitivnog dejstva treniranja na psihičko i fizičko zdravlje.

Različiti razlozi će drugačije uticati i na način i trajanje vašeg vežbanja.

Ako vam je motiv isključivo da bolje izgledate, verovatno ćete posle postignutih rezultata prestati sa vežbanjem i vrlo brzo se vratiti na stari izgled.

Ako to radite zbog zdravlja, veće su šanse da treninzi postanu vaša rutina i slatka navika.

3. Ishrana i vežbanje

Svi koiji redovno prate moj blog znaju koliku važnost dajem balansiranoj ishrani. Još uvek imam dosta stvari na kojima i sama moram poraditi na tom polju, ali smatram da vas o puno stvari u zdravoj ishrani mogu i posavetovati.

Ovde sam pisala o tome šta znači hraniti se zdravo i balansirano.  Kao što i sam naslov teksta kaže:

Slušajte svoje telo i hranićete se zdravo!

Manite sve te rigorozne dijete, izgladnjivanja i brojanje kalorija. Svako od nas zna šta je to što mu u ličnim prehrambenim navikama smeta. Nekom su to slatkiši, nekom testa ili grickalice, a nekom su npr. prejedanja u 21h.

A kada pričamo o vežbanju, neizostavno je da pričamo i o ishrani.

Džaba vam treninzi, ako se svaki dan krkate slatkišima i junk hranom.

Džaba vam balansirana ishrana, ako ne ustajete iz kreveta ili stolice.

fit-1905733_960_720

4. Osvestite svoj izgovor za netreniranje

Svi mi u nekom momentu tražimo izgovore za netreniranje. Iako sam pre porođaja godinama aktivno posećivala teretanu, sa mojim malim princom rodila sam i izgovore. Tako da znam o čemu pričam.

Umor i nedostatak vremena su bili moji najčešći neprijatelji treniranja. Trebalo mi je dosta vremena da poradim na njima (čitaj: da priznam sebi da su to izgovori).

Ja još uvek ne stižem da posećujem teretanu, ali sam našla kompromis da treniram kući. To je samo 10ak minuta trbušnjaka par puta nedeljno. (Ipak nisam skroz zaboravila na svoj stomačić?) I puno šetnji.

Ovde sam pisala više o izgovorima i kako sa njima. Možda se i vi pronađete u nekom.

5.. Pronađite dobar tajming

Neke mame imaju sve uslove za trening već par meseci posle porođaja. Druge to nemaju ni u narednih par godina.

Različit broj obaveza imamo, drugačije mogućnosti pomoći sa strane, a bogami i deca nam nisu ista.

Kad ste priznale sebi da i vi imate neki izgovor, sedite i dobro porazmislite:

Da li ipak postoji mogućnost da u toku nedelje uštinete par puta po pola h ili po čitav sat za sebe?

Ako ne bez deteta onda i SA detetom?

Na Internetu postoji sve više snimaka i programa vežbi koje možete raditi u svom domu, čak i zajedno sa decom.

6. Pronađite modus vežbanja koji vam najviše odgovara

Ovo ide nekako neizostavno uz prethodno pomenuti tajming.

Vežbanje ne mora uvek podrazumevati dinamiku da 3x nedeljeno odlazite od kuće i ostavljate dete nekome na čuvanje. Sve to možete organizovati i in-house, uz snimak na dvd-ju ili YouTube.

Međutim, u ovoj varijanti postoji velika opasnost za onaj izgovor “ne mogu sad, sutra ću”, pa to sutra možda nikad ni ne dođe. Jer, nemate neki ugovoren termin koji vas vuče iz kuće, čak i kad vam se možda ne vežba.

Dakle, kad je motivacija u pitanju, za mnoge mame više pali ona varijanta da izađu iz kuće i da imaju nekakvu obavezu treniranja. Još kad znaju da su uplatile pa ne bi da im propadne novac, tim još bolje.

Danas postoji sve više mogućnosti treniranja koje se prilagođavaju majkama i njihovim najvećim neprijateljima kada je vežbanje u pitanju: nedostatak vremena i čuvanje dece.

U Novom Sadu postoji odlična mogućnost da vežbate i pobedite sve izgovore

U pitanju je inovacija u treniranju u Maxifit studiju u Novom Sadu, koju su probali i neki moji poznanici a i moj muž, pa odgovorno stojim iza onoga što ću vam upravo ispričati.

xBody fitness treninzi su zasnovani na principu EMS-a (električna stimulacija mišića) i individualno se izvode uz rad sa personalnim trenerom.

Treninzi su kratki, traju svega 20 minuta i dovoljno vam je dva treninga nedeljno da biste za najmanje mesec dana imali vidljive rezultate koji se manifestuju kroz gubitak masnih naslaga, tonus i izgradnja mišića, korekcija stava i položaja leđa, uklanjanje celulita itd.

maxifit novi sad

Svi treneri su sertifikovani u saradnji sa zvaničnim EMS trenerskim institutom, a poseduju i formalno obrazovanje iz oblasti fizičke pripreme.

Dakle, samo 2x nedeljno po 20 minuta. Neprijatelj zvani nedostatak vremena je uklonjen.

A kad je u pitanju čuvanje vaše dece, ne brinite ni o tome. U Maxifit studiju postoji opremljen i kutak za decu, koji je u istoj prostoriji gde njegova mama vežba sa trenerom.

Dakle, još jedan izgovor je saniran.

Tekst je napisan u saradnji sa studijom Maxifit u Novom Sadu.

12 thoughts on “Mame i (ne) vežbanje – izgovori ili realan problem?

  1. Vežbam puna dva meseca, posle dugog niza godina. Bilo je teško samo krenuti a sada jedva čekam sledeći trening 🙂 Smržala sam 5 kg i osećam se vrlo dobro. Promena ishrane je naravno simultano usledila a što se tiče vremena i izgovora, razumem samo kada je beba mala ili žena dugo doji i jednostavno se ne oseća da treba da svoje telo izloži takvom stresu kao što je vežbanje ali svi smo različiti i nekom drugom to nije prepreka 🙂 Slikam trbušnjake u junu i kačim ih kao totalno poludela žentrkača na fejs, obećavam 🙂 🙂

    1. Neka ti ovo obecanje bude dodatna motivacija ? Secam se te zavisnosti od sledeceg treninga. Pa jos kad se krenu primecivati misici, sve te grize savest kad pauziras sa treninzima.

      Ja trenutno svesno zrtvujem treninge zbog blogovanja, ali idem ka tome da nekako iskombinujem oba ?

  2. Drage devojke, hvala svim na ucescu u nagradnoj igri. Pobedila je sestoprijavljena Dragana. Svima vise srece u nekoj narednoj nagradnoj igri. Poljubac od mene

Volela bih čuti tvoje mišljenje: