Misli za prvu pomoć kod majki

Skoro sam pisala o afirmacijama koje majke sebi mogu ponavljati kako bi izgurale dan, nedelju ili mesec. Dobila sam puno komentara majki o tome kako su im takve rečenice značile. U suštini ja tada nisam rekla ništa novo, samo sam na papir stavila potvrdu da se svima nama majkama u glavi roje slične misli i postavljaju slična pitanja. Znači nam kada čujemo da je i neka druga mama u sličnom problemu i izazovu, i korisno je da čujemo kako se ona sa tim izborila. Isto tako od jednakog značaja nam je i samo da čujemo da nismo sami u problemu, da postoje i drugi koji se suočavaju sa sličnim izazovima. Često znamo šta nam je činiti da izađemo iz problema, ali je isto tako to u praksi ponekad vrlo teško izvodljivo.

Nije nam uvek potrebno da čujemo ŠTA treba da radimo. Ponekad su nam dovoljne samo poruke kao što su Proći će! Znam kako ti je!.

Vrlo često ni ne znamo koja nas to suštinska uverenja koče da budemo srećne i zadovoljne. Na svesnom nivou nam vrcaju kojekakve misli i mi se trudimo da „se posvađamo“ sa njima, da im stavimo do znanja da nam ne prijaju i da im pronađemo racionalnu alternativu, ali desi se da one i dalje budu uporne u upravljanju našim osećanjima i postupcima, ostavljajući nas pritom nezadovoljnima. To je zato što su one samo produkt nekih naših dubljih uverenja koja predstavljaju bazu za naše ponašanje.

Ta naša osnovna razmišljanja često su i na nesvesnom nivou, pa je potreban ozbiljan rad da bih ih otkrili, a potom i izmenili u pravcu funkcionalnijeg delovanja. Tako nešto često je luksuz obzirom na nedostatak vremena, naročito ako si majka. Zato smo moja koleginica i ja za potrebe jedne grupe koju smo organizovale izdvojile nekoliko bazičnih uverenja koja, iz našeg ličnog majčinskog, ali i profesionalnog iskustva najviše more majke. Odmah smo ih za vas pretvorile u zdrave racionalne alternative. Vama ostaje samo da ih iščitate, pronađete one za koje mislite da će vam najviše značiti, i ponavljate ih sebi svaki dan. Ako treba napišite ih i na papirić, koji potom stavite u džep tako da uvek bude uz vas kao podsetnik. Videćete da naredne rečenice ne obećavaju happy-endove, ne nude savršena rešenja i ne maze vas obećanjima da će sve uvek biti u redu. Jer neće uvek biti baš tako. Svako rešenje neće biti savršeno, jer da li savršenost kao takva uopšte i postoji u životu?

Ono što naredna razmišljanja krasi jeste njihova realnost, potvrda u praksi i njihova funkcionalnost. A takve misli su uglavnom one koje su dovoljne da osetimo boljitak i budemo srećnije majke.

 1. Nisam sama, čak i ako se ponekad osećam veoma usamljeno.12417705_10208589442392849_8404471541276902547_n
 2. Ja sam dobra majka, čak i kad sam umorna, mrzovoljna i nervozna.
 3. Vreme radi za nas. Vremenom ćemo se beba i ja bolje upoznati. Vremenom ću znati da prepoznam šta mojoj bebi prija, a šta ne. Vremenom ću biti sigurnija u sebe, a samim tim i smirenija.
 4. Ja nisam svemoćna, iako bih ponekad to želela. Ostaviću nešto i drugima da urade.
 5. Svaka pomoć mi je dobrodošla. Treba da odmaram što više i čuvam snagu za bebicu/ bebice.
 6. Ja sam ipak samo ljudsko biće. Dozvoljeno mi je i da plačem, i da kukam, i da budem neraspoložena.
 7. Ne postoji savršena majka. Dovoljno je da to želim i da težim tome.
 8. Ne postoji savršeno dete. Svaka beba je individua za sebe.
 9. Postoje izvesne teorije koje mi pomažu da se beba i ja bolje snalazimo u prvim danima, ali to ne znači da ih moram slepo pratiti i da se moja beba mora potpuno uklopiti u njih.
 10. Veći deo obaveza u prvoj godini je na meni, jer sam majka. Iako je suprug/ tata spreman uvek da pomogne i pruža mi podršku, na meni je puno toga.
 11. Neću uvek imati savršeno rešenje u vezi sa bebom. Niko ga nema. To me ipak ne čini lošom majkom.
 12. I mužu/tati je potrebno vreme da se navikne na novu ulogu i da se opusti.
 13. Doći će dan kada ćemo muž i ja opet imati vreme “samo za nas”.
 14. Roditeljstvo je prelepo, ali nije uvek “cveće i proleće”.  Nisam loša majka ako ponekad kažem da je biti roditelj baš teško.
 15. Ništa ja ne moram (osim da zadovoljim bebine osnovne potrebe).

 

Aleksandrin izbor

posao iz snova aleksandra birta

Skoro je koleginica Jovana Miljanović napisala jedan izuzetno koristan tekst o tome kako da počnete iz Srbije od nule. Tekst sadrži puno zanimljivih linkova i saveta, te vam svakako savetujem da ga pročitate. Međutim, među morem zasluženih pozitivnih komentara na ovaj tekst, primetila sam i puno njih koji su bili u fazonu: “sve je to super kada nemaš decu” ili “nemam ja vremena za sve to, pošto već imam neki drugi posao (kojim nažalost nisam zadovoljna, ali moram izdržavati porodicu)“.

Ljudi-češće-znaju-šta-ne-žele

Skoro sam sa jednom poznanicom pričala o tome kako ima jaku želju da promeni posao. Dugo je na istom radnom mestu na kojem je izuzetno nezadovoljna i slabo plaćena. Razgovor je počeo otprilike ovako:

10 Responses

 1. Odlicne su te afirmacije! Tako mi je zao sto ih nisam imala pre nekoliko godina. Ali da, nismo savrsene i svemoguce i u redu je i da priznamo sebi da nije sve cvece i prolece.

 2. ljudi retko govore o svojim strepnjama i strahovima a opet ima onih kojima je mnogo lakše kad kažu kako se osećaju i oko čega brinu, a zbog ovih prvih sve vreme misle da su jedini sa takvim mislima i osećanjima.
  ni ne mogu da zamislim kako je tek kad je u pitanju uloga majke i svega u vezi sa tim, zato vam u ime mnogih koje će tek otkriti ovaj tekst zahvaljujem na istom, i meni će definitivno biti od pomoći jednog dana.
  🙂

 3. Drago mi je ako i sad iz tvog ugla mozes videti neku korist od teksta. To mi puno znaci, i bice mi drago ako ti bude od koristi. Neke od misli se mogu primeniti i na polje veza i generalno odnosa sa drugim bliskim ljudima. Nismo same i nije sve bas tako nemoguce strasno 🙂

 4. Javi mi se slobodno na mail i reci za koje strahove/nedoumice bi ti najvise trebale. Smislicemo nesto 🙂