Seoski. Planinski. (utisci sa putovanja na Javor)

S vremena na vreme svima je potreban mir. Smiraj energije i duše, sređivanje misli. Posvećivanje svom telu, sada i ovde. Distanciranje od svih distrakcija, stresa i problema.
Ja sam skoro takav mir našla u selu Kušići, u podnožju planine Javor. U pravom trenutku i fazi mog života. Kada mi je trebalo da se posvetim sebi, onome što jesam i što želim biti. Okruživale su me beskrajne planine i poljane, i podsećale na bezbroj mogućnosti koje mi život svakodnevno pruža. Moje je samo da stavim fokus na neku od njih.

 

Priroda puna detalja. Puna bogatstava kakvih u gradu nema. I svaki taj mali detalj ima svoju priču, svoju funkciju. Vrlo često lekovitu. Za dušu ili telo.
Za neke detalje nisi siguran koje bi im ime dao, i koja je njihova priča. Onda odlučuješ samo da ih gledaš i ovekovečiš u mislima ili fotografiji. Jer, ko zna kada ćeš ponovo imati priliku da ih vidiš. A za one druge, pak, u čiju si priču siguran, svesrdno prihvataš i konzumiraš. Jer, ko zna kada ćeš ponovo imati priliku da osetiš njihov ukus.
I nije ti teško da zasučeš rukave i pomogneš lokalnim žiteljima u branju tih slatkih plodova, i da im se diviš i pomalo zavidiš na vrsti briga koje oni imaju. Ako ih uopšte imaju. Jer im je na licima samo osmeh, dobrota i iskrena želja da te ugoste i da ti pomognu.
I kada se tako napuniš svom tom divnosti koja te okružuje, kako da se ne posvetiš ljubavi i čistoti koju možda ponekad u žurbi zapostaviš u gradskoj vrevi. Da se okreneš porodici. I shvatiš da će vam sada odnosi biti još jači i čvršći.
*Sve fotografije su moje autorsko delo

32 thoughts on “Seoski. Planinski. (utisci sa putovanja na Javor)

  1. Ovo ne da je lepo nego ja nemam reci! Fotografije su ti s a v r s e n e. Prosle godine sam bila na Tari, selo Malinic i priroda je slicna. Samo jedan dan je bio dovoljan da se preporodim!

  2. Saskica kako prelepe slike! Selo je bas raj za dusu i telu, da budes sam sa svojim mislima i da dobro promislis o narednim koracima u zivotu…Bebac se sigurno sjajno osecao, jer si ti pronasla mir i srecu u ovom malenom selu daleko od gradske vreve…
    Mnogo si mi slatka trudnica 😉 Slike su tako dobre, da mozes da ih uramis!:*

  3. Prekrasan krajolik i prekrasne fotografije! Mogu samo zamisliti koliko ti je bilo lijepo! Apsolutno je neophodno ponekad se udaljiti od svega i uživati negdje u prirodi, pogotovo ako je ovako divna! To puni baterije i bez toga bi izgorili bez sumnje! Uživala sam u tekstu i u cijelom postu!

  4. OVAJ post je toliko savrsen da nemam reci! Prosto sam se najezila od miline! Nisam znala da si trudna, eto vidis kakva sam bezobraznica. Cestitam i cuvaj se! Sve su slike divne, i ja volim selo i nista te toliko ne moze smiriti i nahraniti dusu kao priroda

Volela bih čuti tvoje mišljenje: