Seoski. Planinski. (utisci sa putovanja na Javor)

S vremena na vreme svima je potreban mir. Smiraj energije i duše, sređivanje misli. Posvećivanje svom telu, sada i ovde. Distanciranje od svih distrakcija, stresa i problema.
Ja sam skoro takav mir našla u selu Kušići, u podnožju planine Javor. U pravom trenutku i fazi mog života. Kada mi je trebalo da se posvetim sebi, onome što jesam i što želim biti. Okruživale su me beskrajne planine i poljane, i podsećale na bezbroj mogućnosti koje mi život svakodnevno pruža. Moje je samo da stavim fokus na neku od njih.

 

Priroda puna detalja. Puna bogatstava kakvih u gradu nema. I svaki taj mali detalj ima svoju priču, svoju funkciju. Vrlo često lekovitu. Za dušu ili telo.
Za neke detalje nisi siguran koje bi im ime dao, i koja je njihova priča. Onda odlučuješ samo da ih gledaš i ovekovečiš u mislima ili fotografiji. Jer, ko zna kada ćeš ponovo imati priliku da ih vidiš. A za one druge, pak, u čiju si priču siguran, svesrdno prihvataš i konzumiraš. Jer, ko zna kada ćeš ponovo imati priliku da osetiš njihov ukus.
I nije ti teško da zasučeš rukave i pomogneš lokalnim žiteljima u branju tih slatkih plodova, i da im se diviš i pomalo zavidiš na vrsti briga koje oni imaju. Ako ih uopšte imaju. Jer im je na licima samo osmeh, dobrota i iskrena želja da te ugoste i da ti pomognu.
I kada se tako napuniš svom tom divnosti koja te okružuje, kako da se ne posvetiš ljubavi i čistoti koju možda ponekad u žurbi zapostaviš u gradskoj vrevi. Da se okreneš porodici. I shvatiš da će vam sada odnosi biti još jači i čvršći.
*Sve fotografije su moje autorsko delo

Moje ime je Aleksandra. Ja sam majka i žena, psiholog i freelance pisac. Često mislim da nešto može bolje i lepše. Osim kada odlučim da uživam u trenutku baš onakvom kakav jeste. Jer, život je onakav kakvim ga mi napravimo!

32 thoughts on “Seoski. Planinski. (utisci sa putovanja na Javor)

  1. Ovo ne da je lepo nego ja nemam reci! Fotografije su ti s a v r s e n e. Prosle godine sam bila na Tari, selo Malinic i priroda je slicna. Samo jedan dan je bio dovoljan da se preporodim!

  2. Saskica kako prelepe slike! Selo je bas raj za dusu i telu, da budes sam sa svojim mislima i da dobro promislis o narednim koracima u zivotu…Bebac se sigurno sjajno osecao, jer si ti pronasla mir i srecu u ovom malenom selu daleko od gradske vreve…
    Mnogo si mi slatka trudnica 😉 Slike su tako dobre, da mozes da ih uramis!:*

  3. Prekrasan krajolik i prekrasne fotografije! Mogu samo zamisliti koliko ti je bilo lijepo! Apsolutno je neophodno ponekad se udaljiti od svega i uživati negdje u prirodi, pogotovo ako je ovako divna! To puni baterije i bez toga bi izgorili bez sumnje! Uživala sam u tekstu i u cijelom postu!

  4. OVAJ post je toliko savrsen da nemam reci! Prosto sam se najezila od miline! Nisam znala da si trudna, eto vidis kakva sam bezobraznica. Cestitam i cuvaj se! Sve su slike divne, i ja volim selo i nista te toliko ne moze smiriti i nahraniti dusu kao priroda

Volela bih čuti tvoje mišljenje: