Šta je u stvari solidarnost i kakvo je to odgovorno ponašanje?

Solidarnost i odgovornost…

Puno se spominju ti termini ovih dana, a da li uopšte znamo šta oni znače?

I da li oni znače isto za različite ljude?

 

solidarnost

 

Hajde da vidimo:

Da li je solidarnost kada nakupujemo namirnica u količini većoj nego što nam je potrebno, pa ostavimo prazne rafove iza sebe?

Ili kada na bilo koji način osuđujemo druge ljude? Npr. one koji uz humor pričaju o Korona virusu?

Da li to odmah znači da su oni neodgovorni?

To što se neko zeza ne znači odmah da ne pere ruke i da ne sprovodi mere koje i drugi sprovode.

Veliki broj takvih ljudi preduzima sve mere predostrožnosti, samo što paniku i brigu rešavaju humorom.

Tako im lakše, neka ih.

(Dok god to nije sprdanje sa drugim ljudima, naravno.)

Da li je solidarnost kada osuđujemo ljude koji u ovakvim danima prodaju maske, neki drugi proizvod ili npr. neki online program?

Naišla sam na kojekakve osude tim povodom. Veruje se da u ovo doba krize svi treba sve da rade besplatno jer „je to solidarnost, hej“.

A šta ako neko samo od toga živi i nema druga primanja?

Ja još uvek imam redovnu platu ustanove, ali se pitam od čega bih sada živela da sam preduzetnica koja živi od edukacija i pisanja.

(Ukoliko naplaćujete basnoslovno ili namerno dižete cenu svog proizvoda/usluge jer iskorišćavate tuđu nesreću i trenutni očaj, to naravno nije ok, za svaku je osudu i krivičnu prijavu!)

Da li je solidarnost kada osuđujemo ljude koji su zbog panike izgubili dodir sa razumom?

Mi možemo videti koliko to nije dobro za njih, ali ko smo mi da osuđujemo takvu njihovu borbu sa panikom i da ih zbog toga javno ismevamo.

(Za borbu protiv brige pogledaj ovaj post.)

I dok pre saveta vlade i stručnjaka promovišete #ostanikodkuce, i slikate se srećni ispred kompjutera sa serijama ili sa momkom, kućnim ljubimcem, setite se da u ovom momentu nisu svi u svojoj kući.

Neki su trenutno zarobljeni u nekoj tamo drugoj kući, drugoj državi ili gradu.

Dok osuđujete druge koji ne rade to što i vi i govorite kako je baš lako biti tako odgovoran, zapitajte se kako se osećaju te osobe koje su odvojene od svojih najbližih?

I koji će u takvoj situaciji biti verovatno narednih nekoliko nedelja.

Da li je neodgovorno ponašanje ako npr. roditelji decu vode napolje na svež vazduh jer naši stručnjaci i vlast to još uvek ne zabranjuju?

Neki su baš to i preporučivali (mislim na zdravu decu i roditelje, naravno).

Uveliko se osuđuju i ti roditelji i ti stručnjaci.

Podsetiću da su to isti stručnjaci u koje se svi kunu kada je u pitanju neka „alternativna“ tema kao što su homeopatija, sloboda izbora po pitanju vakcina i medicinskih zahvata, i sl.

U takvim situacijama im svi veruju a sada ih razapinju.

Gde je granica do koje ćemo im verovati, a posle koje ćemo raditi suprotno njihovim savetima?

Reći ću vam gde je granica:

U glavama svih nas!

Svi različito vidimo solidarnost, kao i odgovornost. Ovde ne govorim o pranju ruku i sl, jer ne poznajem osobu koja to sad (pojačano) ne radi.

Govorim o širim temama o kojima po ceo dan svi drve.

Solidarnost i odgovornost – važne teme u vanrednim situcijama!

Pre nego što na tu temu krenete da edukujete druge i da širite INFODEMIJU, zavirite prvo u svoja dela i reči koje ste izgovorili i zapitajte se sledeće:

Da li i ja praktikujem to što promovišem?

Aleksandrin izbor

posao iz snova aleksandra birta

Skoro je koleginica Jovana Miljanović napisala jedan izuzetno koristan tekst o tome kako da počnete iz Srbije od nule. Tekst sadrži puno zanimljivih linkova i saveta, te vam svakako savetujem da ga pročitate. Međutim, među morem zasluženih pozitivnih komentara na ovaj tekst, primetila sam i puno njih koji su bili u fazonu: “sve je to super kada nemaš decu” ili “nemam ja vremena za sve to, pošto već imam neki drugi posao (kojim nažalost nisam zadovoljna, ali moram izdržavati porodicu)“.

Ljudi-češće-znaju-šta-ne-žele

Skoro sam sa jednom poznanicom pričala o tome kako ima jaku želju da promeni posao. Dugo je na istom radnom mestu na kojem je izuzetno nezadovoljna i slabo plaćena. Razgovor je počeo otprilike ovako:

2 Responses