Da li želiš besplatne savete iz ličnog razvoja/roditeljstva u tvom inboxu?
Prijavi se na newsletter!
 
Svakog utorka po jedan koristan savet direktno u tvoj inbox.
Nula dinara, oko 5 minuta vremena, a puno mogućnosti za napredak u svakodnevnom životu.
Budi deo ekipe od 10 000 ljudi koji svake nedelje čitaju moje mejlove.
Hvala na prijavi. Uskoro očekuj mail dobrodošlice u svom inboxu.

Top 10 najlepših porodičnih filmova

 

Novogodišnji praznici su đakonije. Slatke, slane, sitne, bogate. Mrsne, posne. Pun sto koječega, za poslužiti se. Onako usput, ali i konkretno kad god poželiš.

Novogodišnji praznici su neradni dani. Rasterećenje misli i tela. (Telo doduše kasnije malo i nagrabusi usled svih ovih đakonija, ali se o tome sada ne misli). Sve je vezano za prepuštanje, mir u mislima, usredsređenost na sada i ovde.

Novogodišnji praznici su ljubav i opraštanje. Koliko god bio ljut ili povređen, nekako je lako sada to ostaviti po strani, i prepustiti se lepim osećanjima i mislima o drugima. Lepim željama koje im od srca poželimo.

Novogodišnji praznici se uvek vrte oko porodice. Primarne, sekundarne, najuže, najšire. Bilo da nam je porodica pas, mama, dete, muž, najdalji rođak koji je došao u posetu, oni su sada prioritet. Njima se obradujemo, sa njima se radujemo. I zajedno novogodišnji program i filmove gledamo.

Novogodišnji praznici su Sam u kući, Žikina dinastija, Tesna koža, Hajde da se volimo, Diznijevi crtaći. Ali, novogodišnji praznici su i neki drugi filmovi u kojima porodično uživamo. Neki koje ste isto tako više puta gledali, ali i neki koje ste prvi put sad videli. I poželeli da ih od naredne godine uvrstite u svoj praznični porodični repertoar.

Ovo je moja preporuka 10 najlepših porodičnih filmova. Filmova u kojima će podjednako uživati i deca i odrasli. Nisu poređani ni po jednom redosledu niti važnosti. Nadam se da će vam ukrasiti ove praznične dane.

 

   1. Gunisi

Grupa prijatelja kreće u avanturu da bi spasili jednu kuću od rušenja. Nailaze na čitav niz zgoda, otkrića i izazovnih prepreka, a sve na putu ka krajnjem cilju – otkrivanju skrivenog blaga. Šta više poželeti u jednom dečijem filmu.

porodičnih filmova

 

 

   2. E.T.

Priča o predivnom prijateljstvu između dobroćudnog vanzemaljca i usamljenog dečaka, koji pati zbog razvoda roditelja. Iako se vezao za svog novog prijatelja, on mu pomaže da se vrati na svoju planetu. Spilbergov klasik. Ne postoji osoba koja ga nije pogledala barem jednom.

   3. Moja devojka

Pre svega, ovo je film o dečijoj simpatiji, ljubavi i odrastanju. Međutim, ovo je film i o tugi i gubitku, ali prikazanim kroz oči 11-ogodišnjeg deteta. Možda ne za prve dane praznika, ali svakako za pogledati sa decom, jer život nije samo „cveće i proleće“.

 

  4. Draga, smanjio sam decu

Šta se desi kada se deca pogubljenog naučnika slučajno smanje u njegovoj eksperimentalnoj laboratoriji? Minijaturnog oblika, u ogromnom travnjaku ispred kuće, oni sada moraju da nađu put nazad do laboratorije, boreći se usput sa za njih sada ogromnim mravima i bubama. A tek sa svemoćnom kosilicom za travu! Odlična zabava za celu porodicu!

   5. Betoven

Divan i veran pas postaje centar pažnje svoje porodice, što se ne sviđa zlom lokalnom veterinaru. Ali, dobro uvek pobeđuje zlo, i to neka bude osnovna poruka ovog zabavnog i nežnog porodičnog filma!

   6. Hači: priča o psu 

Još jedan film sa čovekovim najvernijim prijateljem. Rađen po istinitom događaju, govori o bezuslovnoj ljubavi koju jedan pas može imati prema svom vlasniku. O ljubavi koja traje i nakon gazdine smrti. Dirljiva priča, koja još više dobija na svojoj jačini kada znaš da se zaista i desila.

 

   7. Čarli i fabrika čokolade 

Mali dečak dobije nagradnu turu kroz magičnu fabriku čokolade koju vodi najneobičniji vlasnik, koji naravno ima svoju priču iza svega. A glumi ga neprikosnoveni Džoni Dep, koji je kao stvoren za ovakve uloge.

    8. Marli i ja

Šta se dešava kada dobijete psa koji je sve samo ne savršeno malo mirno stvorenje? Šta ćete uraditi ako je on najimpulsivnije kuče koje ste mogli zamisliti, koje nikako ne možete da vaspitate i disciplinujete? Da li ćete ga odmah dati nekome ili mu dozvoliti da vas nauči vredne životne lekcije? O sebi i o vama samima.

   9. Čudesan život Timotija Grina

Još jedan emotivan film o učenju važnih životnih lekcija. Dete je čudesnim putem poslato roditeljima koji se bore sa sterilitetom, ali on neće zauvek ostati kod njih. Kroz predivne metafore, ovi roditelji će vremenom naučiti puno toga o sebi i životu koji ih okružuje.

 

   10. Mali dečak

Šta ogromna ljubav osmogodišnjeg dečaka prema svom ocu može da uradi, i kako čistota vere može da nam pomogne u neželjenim situacijama. Izuzetno emotivan porodični film, naravno sa srećnim krajem.

 

Aleksandrin izbor

posao iz snova aleksandra birta

Skoro je koleginica Jovana Miljanović napisala jedan izuzetno koristan tekst o tome kako da počnete iz Srbije od nule. Tekst sadrži puno zanimljivih linkova i saveta, te vam svakako savetujem da ga pročitate. Međutim, među morem zasluženih pozitivnih komentara na ovaj tekst, primetila sam i puno njih koji su bili u fazonu: “sve je to super kada nemaš decu” ili “nemam ja vremena za sve to, pošto već imam neki drugi posao (kojim nažalost nisam zadovoljna, ali moram izdržavati porodicu)“.

Ljudi-češće-znaju-šta-ne-žele

Skoro sam sa jednom poznanicom pričala o tome kako ima jaku želju da promeni posao. Dugo je na istom radnom mestu na kojem je izuzetno nezadovoljna i slabo plaćena. Razgovor je počeo otprilike ovako:

7 odgovora

  1. Vratila si me u detinjstvo!!! 🙂 Ja sam baš sa starijom mišicom pre nekoliko dana gledala Gunise. Još uvek znam taj film napamet. 🙂 Hvala za listu!

  2. Uvek je lep osecaj kad znas da si nekoga vratila u detinjstvo. Srecni vam praznici!

  3. „My girl“ je na mojoj listi zabranjenih filmova. Počnem da plačem još kod onog dela kada krenu da se igraju. Svaki put još gore čini mi se, tako da sam rešila da taj film ne gledam bar još jedno deset godina.
    „Marli i ja“ ima sličan status, to nam je celoj porodici knedla u grlu, jer smo imali labradora kog smo mnogo voleli, koji je bio naravi baš kao onaj iz filma 🙂 i koga smo izgubili posle duge i teške bolesti.
    A poslednja dva idu u download sekciju sada za vikend. Nadam se da neću plakati 🙂

  4. Za svaki slucaj spremi maramice 🙂 Ali, nadahnjujuci su. To je sigurno! Nisu tuzni kao My girl. Narocito ne poslednji!

  5. Izgleda da sam ja najplačljivija. Otplakala sam silno i Timoti Grina (valjda što se sećam perioda kada smo mi silno želeli bebu), onda Marli i ja, a i za Haciko sam se raspala od plakanja. Moja devojka da i ne spominjem. 🙂

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *