(TRAVELOGUE) In the city of Amsterdam, part 1

U Amsterdamu sam bila dva puta, i slobodno mogu reći da mi je to second favourite evropski grad, posle Berlina. Žao mi je što je poznat uglavnom po legalizovanoj marihuani, coffee shopovima, Red light districtu i drugim slobodama koje on defacto nudi. Jer, kada sam prvi put posetila ovaj grad, moja reakcija je bila: “zašto mi niko nije rekao da je ovaj grad ovoliko lep i bajkovit?”. Svi oni kanali, šarenilo od lišća koje je u jesen na drveću/ispod drveća, prelepe zgrade očuvane od ratova i razaranja, pregršt muzeja, klompe, sirevi, prosto ne mogu da vas ostave ravnodušnim, i mame vas da im se ponovo vratite.
Iz tog razloga, podeliću svoje iskustvo iz A’dama sa vama u dva posta. Sledeći će biti krajem ovog meseca, kada je inače vreme za moje Travelogue postove.
Nadam se da ćete uživati…
Amsterdam je grad ZA one koji:
– vode slobodan stil života
– poštuju različitosti
– vole alternativnu kulturu
– vole urbanu kulturu
Amsterdam NIJE za one koji:
– imaju puno predrasuda
– su ksenofobi
– vole mirne i tihe gradove
– ne vole dobar provod.
///////////////////////////////
I was lucky enough to visit Amsterdam twice, I can easily say that it`s my second favourite european city, after Berlin. I`m sorry for Amsterdam being famous mostly by legalized marijuana, coffee shops, Red light district and other freedoms this city definitely has to offer. Because, when I first came to Amsterdam, my reaction was: “why nobody told me that this city is so magnificent and beautiful?”. All those canals, colourfullness of the leaves that in autumn are on the trees&below the trees, all the beautiful buildings that were kept from wars and destruction, lots of museums, clogs, cheese, simply don`t let you ambivalent, an they are tempting you to come back again.
That`s why I`ll my A`dam experience in two posts. The next one will be at the end of this month, when my monthly Travelogue posts are planned.
I hope you`ll enjoy:
Amsterdam is the city for those who:
– like liberal way of life
– respect diversities
– like alternative cultures
– like urban culture
Amsterdam is NOT for those who:
– have lots of prejudices
– are xenophobic
– like peaceful and quiet cities
– don`t like going out and having a quality night out.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Making of some video

 

Rembrandt`s bed

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

In the toilete

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

.. i bile su tu neke fotke iz Muzeja seksa, ali to nije za ovaj blog 🙂 //// .. and there were some photos from Sex museum, but that`s not for this blog 🙂

Follow me on Bloglovin.

27 thoughts on “(TRAVELOGUE) In the city of Amsterdam, part 1

 1. To je jedini grad sem Kieva u kojem sam najvise puta bila i uvek planiram opet da odem!!
  Amsterdam je tako mistican i nekako lud, da uzivas na svakom to posebnom trenutku.
  Pamtim ga po puno toga!!

  Slike su ti tako divne i super sto si sve podelila sa nama!

 2. Kravice na klompama i bicikl(ov?)i <3 i SIR!! 😀
  Ja se nekako na prvi mah ne bih setila Amsterdama kao potencijalne destinacije za obici, a u stvari mi se bas dopada ovo sto si nam pokazala.

 3. I ja hoću u Amsterdam ali nikako da dođe na red…Prošle godine je Mislav išao na neki koncert, al to je bilo muško putovanje pa ja nisam imala šta s njima tražiti ali nadam se da će mi se želja uskoro ostvariti. Super su fotke;)

 4. divno, blago tebi!
  meni je amsterdan jedan od prvih gradova na spisku, ne samo za posetu,
  vec za zivot. iako nikad nisam bila u njemu deluje tako pristupacno i
  blisko, jedino me brine zima 🙂

 5. Nije uopste bilo strasno i nista drugacije nego npr. u Berlinu. Kazu da veci deo godine tamo pada kisa, a za nasih 10ak dana samo je dva puta na kratko sipila…

 6. DEavno sam popriličan broj ljeta provodila u Rotterdamu i naravno, išla i u Amsterdam. Sve mi se sviđalo u Nizozemskoj, ali za mene je to zemlja Van Gogha, divnih muzeja i slika (u den Haaghu sam vidjela jedinstvenu izložbu najboljih Goyinih slika). Dobre hrane. Jedrenja starim jedrenjakom bezbrojnim kanalima Frieslanda, hladnoća sjevernog mora u Scheveningenu …… Ma, divna zemlja. Fotke su zbilja krasne i uživala sam gledajući ih.

  1. Slike sa Severnog mora slede u narednom postu :)I meni se svidela njihova hrana. A Van Gogha inace obozavam i krivo mi je sto sam svoju omiljenu sliku od njega Starry night videla tek u NYC. No, naravno, ceo njegov opus se mora videti i doziveti!

 7. Ja se pronađoh u Amsterdamu, to je grad za mene :D.

  Ti muški wc-i su nama prijeko potrebni, možda bih se manje nervirala kad vidim nekog lika kako piša iza providnog žbunja.

 8. I ja se moram vratiti u Amsterdam, bila sam premlada kada sam zadnji put išla i želim da ga vidim i iz ove perspektive.
  Sećam ga se kao fenomenalnog.
  Ja sam volela red district jer sam se prvi put nasla na jednom mestu gde se niko ne osuđuje i ima pravo na svoje mišljenje i delanje. Ustvari, ceo Amsterdam je takav, rekla bih.
  Divne fotke!

  1. Bas je to pravi opis! Ja sam se prvo malo uplasila, jer su tu mnoge ulicice jako uske, pa odjednom naletis na izloge sa devojkama koje izgledaju mnogo gore i izmucenije nego sto sam ocekivala. A onda, kad sam se navikla, sam uslau trip koji si ti opisala, i bi mi bas jako drago sto sam to dozivela!

 9. Odlične fotke!! Još jedno mjesto koje želim vidjeti :)) Moja mama je bila baš nedavno tamo s kolegicom jer su dobile na poklon od jedne avio kompanije prijevoz pa je donijela masu slatkiša i magnetića na klompe i vjetrenjače i svakakvih još sitnica 🙂 Ma ja sam mišljenja da sve treba vidjeti, svako je mjesto zanimljivo na svoj način 🙂

Volela bih čuti tvoje mišljenje: